Capture_2014-07-20_a_12.06.30

Официално становище на Франция, публикувано на страницата на посолството в София на 11 юли отрича версията на Биволъ за вербовката на министър Иван Данов.

Категорично опровергаваме скорошните твърдения публикувани на сайта на Биволъ, според които Г-н Иван Данов е бил вербуван от френските специални служби в замяна на оставането му в състава на българското правителство – гласи съобщението на френски и български език.

Министърът на инвестиционното планиране би трябвало да е на мушката на френските власти за неправомерно получени 14400 евро. Многобройни са примерите с френски граждани, преследвани с цялата строгост на правосъдието за същото провинение като Иван Данов – злоупотреба с помощи за безработица. Никой обаче не притеснява българския министър до момента.

Тези факти, контактите на Данов с високопоставени бивши полицаи, както и информация от други източници, подхранваха логичната версия за евентуална „размяна на услуги“ между сгафилия министър и френските служби.

Съобщението на посолството отрича това, но остава въпросът защо все пак Данов няма грижи с френското правосъдие.  По информация на Биволъ аферата „Данов“ се наблюдава лично от началника на отдел „Превенция и борба със злоупотребите и Чувствителни дела“ в Службата по заетостта, Г-жа Режан Биоле.

Преди година Биволъ разкри, че в периода септември 2004 – май 2005 Иван Данов неправомерно е получавал помощи като безработен във Франция, докато е живял, преподавал и развивал бизнес в България. Всеки месец Данов е подавал невярна информация пред френската Служба по заетостта и така е получил около 14400 евро.

Посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан потвърди в телевизионно интервю, че министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов е получавал помощи за безработица във Франция, за което е трябвало да се явява в Службата по заетостта всеки месец. Дьо Кабан заяви, че ще се направи проверка за заетостта на министър Данов в България през същия период.

Самият Данов не отрече пред медиите, че е получил тези пари, но твърдеше, че не бил в течение за плащанията и дори бил забравил за тази сметка. По-късно той се оплака, че сметката му била източвана, за което подал сигнал пред френските власти.

Трябва да се отбележи, че министърът не подлежи на наказателно преследване по френския закон заради неверните декларации, тъй като давността от 5 години е изтекла. Не е изтекъл обаче срокът за административно производство за възстановяване на неправомерно получените суми, който във Франция е 10 години.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English