Capture_2013-06-12_a_15.46.14

Предварителен проект за ОУП на местността Яйкъна в Долна Баня с голф игрище, изготвен от „Арх. Данов и партньори“

ДНСК минава към Министерството на инвестиционното проектиране, съобщи днес министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева пред БНТ.

Ако това се случи, министър Иван Данов ще стане отговорен за събарянето на незаконните строежи. Сред тях има и обект, който той сам е проектирал, показа разследване на Биволъ.

В края на 2004 г., докато мами френските власти, че е безработен и получавал всеки месец по 1850 евро помощи, арх. Данов изготвя ОУП  за „Голф Комплекс Ибър“ в Долна баня. Проектът е готов в началото на 2005 г. и е подписан от „Архитект Данов и Партньори“. 

Партньори на арх. Данов са лицата Кирил Радев Недев и Илия Димитров Лазаров чрез фирмата „Лазаров Недев“ АД.  Те започват мащабния строеж без изрядни строителни книжа. В резултат, пет години по-късно една част от комплекса е обявена за незаконна и е разрушена.

Capture-2013-06-07-at-12.40.37

Недев и Лазаров са герои на особено скандални приватизационни сделки, разследвани подробно от журналистката Мария Шахъмова, която сега списва сайта „Форумът“. Двамата са братовчеди, внуци на комунистическия нотабил Кирил Лазаров, финансов министър до 1962 г. и член на ЦК на БКП. http://www.minfin.bg/bg/page/143 През 90-те Недев управлява фирми на Мултигруп, а през 1999 чрез фирмата „Инитиум“ приватизира държавната „Агрокомерс“, в която шеф е баща му Ради Недев. За 100 хил. деноминирани лева, от които половината са компенсаторки, той получава 80% от капитала на външнотърговското дружество, който е над 7 млн. лева.

Незаконен голф комплекс

Голф комплекс „Ибър“ край Долна Баня е публично-частно партньорство между община Долна Баня, която апортира земи, и строителната компания „Лазаров Недев“. Инвестицията се оценява на 75.4 млн. лева, като освен голфа се планира построяване на 550 малки къщички и модерен СПА център.

До 2010 г. братовчедите Недев и Лазаров успяват да построят по проекта на Данов 160 вили. Още 85 са в процес на изграждане, когато ги застига заповед на ДНСК за принудително събаряне на 29 незаконни постройки, премахване на незаконен строеж „Голф игрище“ и на незаконен строеж „Учебно голф игрище“. Събарянето на незаконните вили приключи в началото на 2011 г.

 Capture-2013-06-07-at-12.43.59

„Голф игрище като такова няма и няма какво да се премахва“ – коментираха от Община Долна Баня заповедта на ДНСК. Оказва се, че ОУП на Данов за комплекса не се е материализирал като одобрен строителен проект, а за всяка къщичка са вадени отделни разрешителни на парче. Или пък не са вадени, което ги прави незаконни.

Снимките от сайта на „Голф Клуб Ибър“ обаче показват обширни зелени площи и щастливи голфъри, размахващи щеки на тренировъчния полигон, който също е обявен за незаконен от ДНСК.

Голф инвестиции или измамни схеми?

Голф игрището в Долна баня, в което общината е акционер, има сходна съдба с един друг скандален голф проект в Поморие, за който Биволъ направи подробно разследване. За двата проекта по едно и също време са издадени сертификати за първокласен инвеститор, подписани от бившия шеф на Агенцията по инвестициите Стоян Сталев. Целта на инвеститорите обаче е да вземат без пари общинската земя. В Поморие където „инвеститор“ е известният с много имена Божидар Томалев (Томалети или Томалевски), няма построено абсолютно нищо, а собствеността върху 2000 декара земя близо до морето е прехвърлена на офшорна фирма в Малта. По случая, разкрит от Биволъ, се води следствена преписка.

Къщите са продавани „на зелено“ предимно на чужденци, привлечени от широко рекламирания комплекс и държавната гаранция под формата на сертификат за инвеститор първи клас, издаден от Агенцията по инвестициите (виж карето).

Реалността обаче е различна и покрай голфа, проектиран от Данов, назряват международни скандали. Руска гражданка от Якутия, броила 164 000 евро за мечтаната къща установила неотдавна, че на мястото на нейния строеж има гола поляна. Английски клиенти на недостроени къщи не могат да се включат в ток и вода, защото постройките им са продадени с неизрядни документи. Ситуацията няма как да се регулира, защото няма как да се подписват документи със задна дата – обясниха още от община Долна Баня.

А може би министърът на инвестициите ще намери как да реши проблемите на бившите си ортаци? Ако не по първия, то по втория начин, по който е ощипал френската държава с 15 000 евро, докато е проектирал комплекса, който сега трябва да събаря…

Впрочем, в интервю за БНР от 7 юни министър Данов съобщи, че „не е бил информиран“ получените от него помощи за безработица във Франция. Той обеща да даде обяснения по казуса в пресата, но до този момент не е дал такива.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.