ДСБ също плащала за форумна любов на Лийдуей

Екип на Биволъ

Capture_2014-02-15_a_22.52.48

Фирмата “Лийдуей Медия Солушънс” е имала договор с ДСБ за позициониране в Мрежата. Агенцията стана известна покрай разкритията на Биволъ за разработване и осъществяване на мащабна стратегия за манипулиране на публичното медийно пространство от БСП чрез стотици анонимни профили и десетки хиляди коментари в он-лайн медиите и социалните мрежи. За фундамент на пропагандата се използват разработените известни “опорни точки” на управляващата партия. Скандалът се разрастна след като разследването осветли много сериозна и организирана структура за насаждане на обществено мнение. Изнесеното от Биволъ е типичен разрез на сегашната ни медийна среда, подмяната на реалността от партийно-консултантски щабове за натиск върху мисленето и мнението на широката аудитория в полза на сегашното правителство и управляваща клика.

Преди часове Биволъ получи на редакционната поща файл с анонс “Вярваме в свободната журналистика”. Файлът с разширение *.pdf представлява анализ на същата фирма ЛийдУей от август 2011 г. в разгара на кампанията за местни избори в полза на ДСБ. При проучване на метаданните правят впечатление веднага някои несъответствия: Файлът е създаден на 14.02.2014 г., час преди да бъде изпратен по мейла, но в графа “предмет” е отбелязано DSB WR 18-24.05.2011. В същото време в тялото на приложения анализ е описан период на обхвата му и той е: 15-28 август 2011 г. Сбъркано е името и логото на фирмата с нелепото “madia”,вместо “media”. Личат разлики в шрифтовете и неграмотна лексика: напр. “излезнаха”, вместо правилно граматичното “излязоха”.

Внимателното сравняване на посочените данни в съдържанието и приложенията към него обаче показаха почти 100% съвпадение с действителните факти, а приложените коментари и тролски самоличности също се валидират. Те са били активирани в предизборната кампания на Прошко Прошков за кмет на София през 2011 г. Използвани са същите тролове и платени послания, като БСП през 2013-14 г., показа разследването на Биволъ.

“Лийдуейс Медия Солушънс” е учредена на 14.01.2011 г., а четири дни по-късно Анета Аврамова е регистрирала домейнът LEADWAY-MS.COM. През май същата година специалистът по онлайн маркетинг Александър Стоянов кандидатства за работа в Лийдуей и по време на интервюто директно му е обяснено, че в задълженията му ще влиза и писане на коментари за политически партии в новинарски форуми, тъй като предстоят избори. Стоянов сподели всичко това в мейл до редакционната поща на Биволъ вчера, а днес го потвърди по телефона. Според него по това време във фирмата са работели вече двама служители, които той е трябвало да ръководи.

Проверихме подробно дали някой от известните вече псевдоними на коментатори, възхваляващи Илиана Йотова и БСП през 2013-2014 се срещат по форумите през 2011 г. Попаднахме на три от тях във форумите на “Икономедия” (Капитал и Дневник). Това са потребителите Мани, регистриран на 20 януари 2011, croushet,  регистриран на 24 фев 2011, и kavanozov  регистриран на 17 май 2011.

И тримата са се включили активно с положителни коментари за кандидата на ДСБ за кмет на София Прошко Прошков, показва историята на изявите им във форумите на Дневник и Капитал.

crouchet и kavanozov откриват кампанията в интервю с Прошков от 16 май: “Няма да ви очаровам с медийни шаманизми

Надявам се да се спазят обещанията, защото политиците са при хората само по време на избори. Лично на мен ми е любопитен този кандидат.” – интригуващо започва kavanozov

колко хейт има по този свят, Боже! Дайте шанс на Прошков. Сигурна съм, че има какво да покаже като кмет. От много източници знам, че е много разбран човек, което не може да се каже за повечето познати ни депутати и е в негов плюс!” – пише отдолу crouchet

Следващите коментари на crouchet са от 26 май по темата за предварителните избори за кмет на София в “Синята коалиция” и са също красноречиви:

croushet 26 май 2011: Силно се надявам кандидатите на ДСБ да бъдат избрани. Сигурна съм, че ще покажат адекватно управление за пример!” към “СДС и ДСБ се разбраха за датата на предварителните избори” в Капитал

croushet 26 май 2011: “кандидатите на дсб за мен са най-надеждни и ще дам гласа си за тях, защото са културни и разбрани хора, а не мутренското общество, което сме…” към “На 12 юни ще са предварителните избори на Синята коалиция за президент и кмет на София” в Дневник

След дебата между Кисьов и Прошков за предварителните избори в хора на клакьорите се включва и Мани:

Мани на 09 юни 2011 “Дано Кисьов не реализира идеите си, че ще настане още по-голям хаос в София.” към статията “Прошков vs. Кисьов за застрояването, кучетата, шахтите и боклука (видео)” в Дневник

През следващите седмици хвалебствените постове за ДСБ се умножават, а на мушка е взет конкурентът от БСП Георги Кадиев

Мани на 29 август 2011 публикува следния коментар [#28]: “Ясно, Кадиев с предложенията си сам каза, че не иска да има никаква промяна в манталитета и отношенията в обществото и пак да си я караме по…” към “Какво (ще) правят за София” в Капитал

Троловете провеждат и разговори помежду си, симулиращи автентичен граждански диалог:

croushet публикува на 30 септември 2011 отговор до коментар от “kavanozov”: “Метрото не беше направено и наистина много хора трябва да се върнат и да видят какво обещаваш…” към статията “Прошков: Количеството прерязани ленти от общината не прави София по-добра” в Дневник.

Струва ми се, че Кадиев го прави повече от популистки характер. Като развалена грамофонна плоча е с тези котараци. Прошков поне излага аргументи.” – пише Мани на 25 август 2011

на което kavanozov “отговаря”:

Абсолютно съм съгласен, че Кадиев използва момента само, за да говори популистки за котараците. Това е тема, за която Прошков говори от много време насам.

С наближаването на изборите реториката срещу конкуренцията се изостря:

Мани 20 октомври 2011: “До коментар [#72] от “winnie__”: С какво е заслужила Фандъкова, за да продължи. С това, че търпи корупцията около себе си ли?” към “Прошков: Балотаж между ГЕРБ и БСП в София запазва статуквото” в Дневник

croushet 21 окт 2011: “До коментар [#4] от “barcelonski”: Фандъкова може да не е корумпирана, но е ФАКТ, че прикрива огромни далавери.” към “Последният дебат за София – за бездомните кучета и паркирането, и недоволни кандидати” в Дневник

Паралелно с политическия активизъм, crouchet и Мани (и двете се представят във виртуалността като дами) възхваляват M-tel и громят Виваком и Глобул, което показва, че Лийдуей не разчита само на политическа комуникация, но и на корпоративна такава.

ДСБ – Имахме такъв договор

Ковчежникът на Кърниградска по това време Юлиян Войнов потвърди пред Биволъ, че такъв договор с Лийдуей за мрежово позициониране съществува и е бил отчетен пред Сметната палата. Той потвърди също, че е виждал отчети, подобни на тези на БСП и Илияна Йотова, в които са отбелязани коментарите и медиите, в които са пуснати.

Новият лидер на ДСБ Радан Кънев отговори, че изобщо не е бил в течение за тази кампания, но ще направи проверка и ще има официален отговор на партията на запитването ни до синята централа за взаимоотношенията с “Лийдуей”.

От “Лийдуей” до момента не са пратили отговор на запитването на Биволъ за подробности относно договора с ДСБ и договори с други политически партии.

Троловете на ГЕРБ

Първото очевидно доказателство за платен форумен коментатор се появи в края на 2012 г, Потребителят Wrornoxmaniak публикува няколко хвалебствени коментар за Бойко Борисов под негово интервю. В един от тях той е забравил инструкциите на Центъра къде и с какво настроение да публикува.

Да се публикува под пост номер 3, в началото. Настроението да бъде неутрално или разстроено“.

Още тогава в Дневник дават заявка, че обмислят да въведат “правило или друга функционалност, които да ограничат включването на “платени” коментатори”. Това обаче не пречи на crouchet, Мани и другите тролове ветерани на Лийдуей да се вихрят кампанийно, както показва анализ на в. Капитал от събота. Изявите им през последните месеци са неизменно в полза на БСП. Има и конкретни възхвали за Илияна Йотова.

croushet на 30 юли 2013 публикува коментар [#76]: “и с право – то при толкова крадене и саботажи от страна на ГЕРБ не знам какво друго можем да очакваме. ” към “Йордан Цонев се опасява от рецесия до края на 2013 г.” в Дневник

Мани преди 5 дни публикува коментар [#21]: “Права е Йотова, не трябва да има специална политика и кампания спрямо АБВ – на умряло куче нож не се вади. Всъщност от АБВ неистово се опитв…” към “Листата на БСП за евроизборите ще е готова до две седмици” в Дневник

Мани на 11 сеп 2013 публикува коментар [#82]: “Много точна прогноза на Йотова – дори предсрочните президентски избори са по-реални отколкото предсрочните парламентарни…Изцепките на през…” към “Илияна Йотова прогнозира избори за евродепутати, парламент и президент напролет

и т.н. десетки коментари на ден от актуалната кампания за БСП и лично за Илияна Йотова могат да бъдат видени в профилите на “ветераните” Мани и crouchet.

Операция “Чисти форуми”?

Биволъ познава много добре проблема с троловете, тъй като самите ние сме били жертва на злостни, много добре координирани и организирани атаки след публикацията на досието “Буда“, разкриващо престъпното минало на Бойко Борисов.

Тези практики малко се отличават от прийомите на Държавна сигурност, когато ченгета и агенти на службите разпространяваха в обществото слухове и клевети, манипулирайки и без това едва тлеещото обществено мнение, облъчвано от централните печатни и ефирни органи на Партията.

В наше време троловете не само са досадни, но тяхното натрапчиво клакьорстване и хейтене обезмислят ефекта от свободата на изразяване във форумите и по-скоро пречи на информирания избор. Вече стана категорично ясно, че предлагане на този черен пазар има и то не само от една фирма, хваната в издънка. Издънките най-вероятно ще продължат и ще дискредитират предлагащите, но това не е достатъчно.

Борбата с троловете ще успее единствено, ако обществените актьори – партиите, спрат да търсят тези услуги и да ги заплащат с парите на данъкоплатците от щедрите си субсидии. До момента не сме видяли ясна партийна заявка за доброволно отказване от платената форумна любов, с хвърлена ръкавица към останалите. Видяхме в изобилие лъжи, увъртания и полупризнания от страна на БСП и лично на Илияна Йотова, притисната и от Брюксел. В този контекст очакваме реакцията на ДСБ с повишен интерес.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: