Прокуратурата не намери кой е подпалил колата на журналистката Лидия Павлова

by Екип на Биволъ

Capture_decran_2012-07-31_a_18.06.33

Подпаленият автомобил на журналистката Лидия Павлова

Прокурорът от Районна прокуратура Дупница Юлиян Крумов спря досъдебното производство за палежа на автомобила на журналистката от в. Струма Лидия Павлова заради “неизвестен извършител”. Колата на нейния син Иван беше запалена и изгоря на 24 май т.г. Сплашването продължава на 27-ми май, когато пощенската кутия на журналистката е избита със шутове. Няколко дни по-късно, на 6-ти юни, Лидия Павлова говори в Европейския парламент на специално изслушване за свободата на словото в България, на което тя представи данни за безнаказаността на братя Галеви и тяхната банда в Дупница.

Знам кой е поръчител и кой е извършител на поредното посегателство срещу мен” – каза Павлова за Биволъ. “Имам и свидетел, който ми разказва подробно за това как Галев продължава да дърпа конците в Дупница. Всяка дума на моя свидетел съм я проверила и по нея съм направила серия публикации. Той обаче не смята, че “ерата на Братя Галеви” е история и се страхува за живота си.

Според Павлова в Дупница се извършват “страхотни безобразия”, но бандата на Галев продължава да е недосегаема. Нейните членове продължават да извършват нови престъпления, но се превръщат в “неизвестни извършители”.

Освен “неизвестният извършител”, подпалил колата на журналистката след като Галеви изчезнаха, местната полиция и прокуратура са опънали чадър и над други членове на бандата, смята Павлова.

Тя цитира случая с Миглена Очкова. Миналата събота биячът на братя Галеви Николай Александров – Отвертката напада Миглена и нейната приятелка Лидия. Той забива Аудито си в нейното БМВ, защото тя не откликнала на мераците му. Момичето е сгодено, насрочена е дата на сватбата и, а той я пребива насред уличното платно и я праща в неврохирургията.

По време на инцидента е минала патрулна кола, а приятелката и Лидия е тичала боса по асфалта да спре полицаите и успява да ги догони. Резултатът е, че Отвертката дори не е задържан за 72 часа. Образувано е дело срещу неизвестен извършител при положение, че има телесна повреда, ПТП и значителни материални щети, а Отвертката, който е разпознат от свидетели, има две досъдебни производства.

Може би Отвертката е на свобода и с друга цел – за да има възможност да повлияе на свидетелите?” – безпокои се Лидия Павлова и пита защо бандата на Галеви не е под наблюдение, след като казусът “Галеви” e един от най-важните за оценка на напредъка на българската правоохранителна система, както личи от доклада на Еврокомисията. Павлова е изпратила сигнал до ГДБОП и прокуратурата, в който настоява да бъдат проверени данните от нейния свидетел.

България се срина от 23-то на 80-то място в международните класации за свободата на словото само за няколко години, през които бяха извършени жестоки нападения над журналисти.

Нито един от случаите на агресия срещу журналисти, цитирани от международните правозащитни организации, не е разкрит от българските власти до момента.

Postscriptum 03.08.2012

След публикацията на редакционния мейл на Биволъ се получи следното становище на Районна Прокуратура Дупница. Публикуваме го без редакционна намеса.

По повод на множество неоснователни твърдения за бездействие от страна на РП гр. Дупница и едностранчивост при разследването по ДП-816/2012 г. по описа на ДРП, изнесени в някой средствата за масова информация ви уведомявам за следното:

Досъдебно производство вх. № 1442/2012 г., ДП-816/2012 г. по описа на ДРП, ДП-694/2012 г. по описа на РУП гр. Дупница е образувано на 28.07.2012 г. от мл. разследваща полицай П. Георгиев при РУП гр. Дупница, на основание чл. 212, ал. 2 от НПК срещу Неизвестен извършител, за това, че на  28.07.2012 г. около 20,30 ч. в гр. Дупница, на кръстовището на ул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Жива вода“ е причинил средна телесна повреда (комоцио церебри) на Милена Лазарова Очкова от гр. Дупница – престъпление по чл. 129, ал. 1 от НК.

Досъдебното производство е започнало с извършен оглед на местопроизшествие и разпит на свидетел.

По досъдебното производство до момента са извършени множество процесуално следствени действия. Разпитани са всички лица, станали свидетели на случая. Назначени са необходимите експертизи, с оглед установяване на обективната истина. Към настоящия момент се изготвят назначените експертизи и се извършват множество процесуално следствени действия.

След като бъдат събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление от общ характер, каквото е изискването на чл. 219, ал. 1 от НПК, ще бъдат повдигнати съответните обвинения.

Съгласно изискванията на НПК, органите на досъдебното производство и Прокуратурата са длъжни да съберат всички възможни доказателства за установяване на обективната истина, след което виновните лица да бъдат подведени под наказателна отговорност, в случай на извършено престъпление от общ характер.

Твърденията за бездействие на органите на досъдебното производство, изнесени в някои печатни и електронни издания не отговарят на истината. Районна прокуратура гр. Дупница „не опъва чадър“ над когото и да било.

Както винаги досега РП гр. Дупница ще предоставя информация за хода на досъдебното производство на представителите на всички медии, които се интересуват от него, при спазване на принципа за достъпност, публичност и прозрачност.

Говорител на РП гр. Дупница – Емил Павлов

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also