Цветан Генков ужилен с 200 000 евро

Крупна данъчна измама лъсва зад симулативна сделка за земи край Бургас

Capture_2014-06-11_a_16.02.24

Цветан Генков снимка Wikipedia

„Още помня деня в който Леонид Шопов ми предложи да правим бизнес. Беше някакъв празник и аз бях при готвача на посолството ни в Москва. Бяхме си сипали по една ракийка…” – така започва разказа си таранът на Левски – София Цветан Генков.

Общият бизнес обаче се превръща в кошмар. Вече 3 години Генков не може да си върне 200 000 евро, срещу които получава нива за 900 лв. Лицата, ужилили централния нападател на Левски са в тесни отношения с червения гаулайтер и областен управител на Бургас Павел Маринов. Недосегаем за правосъдието, той лично се намесва и сплашва адвоката на семейство Генкови.

Завръзката е в Москва, където Генков е футболист в местния Динамо, а Леонид Шопов върти бизнес*. До скоро е ръководел службата за търговско-икономически въпроси в посолството ни. Шопов предлага на футболиста да « инвестира » 200 000 евро в земя край магистрала «Тракия», в близост до Бургас. Набелязал е две ниви от 6 декара. Имотите само трябвало да се вкарат в регулация и цената им щяла да скочи главоломно – обяснява Шопов идеята на инвестицията. Самият той имал възможност да вложи 400 000 евро, но не му достигали 200 000. Това е “легендата” която дипломатическият служител Шопов представя в резюме, като бизнес-план на наивния, но платежоспособен български футболист.

Цветан Генков: “В първоначалния разговор Шопов каза, че има 2 места (парцела със земеделска земя) от по 6 декара. Каза ми: „Аз имам за едното место пари” Двата парцела струваха според него 600 000 евро. Каза, че не му стигат 200 000 евро за второто. Обясни ми, че има предварителен договор за едните 6 дк. и дори ми го представи. Каза, че с 300 000 евро ще купи единия парцел, за другия имал 100 000 и ако аз му додам 200 000 ще купим и двата парцела накуп.”

Генков се връзва и упълномощава Шопов да го представлява за сделката. Всичко се случва докато той е в Русия. На базата на предварителния договор със собственика на парцела Константин Банов Костов, Генков му превежда по банков път 200 000 евро. Срещу тях получава нотариален акт за нива на стойност… 900 лв.

Capture_2014-06-11_a_16.05.11

Capture_2014-06-11_a_16.04.54

Capture_2014-06-11_a_16.04.31

Много скоро футболистът разбира, че Шопов изобщо не е купувал втората нива, не е вложил никакви 400 000 евро и всъщност инвестицията е измамна. Четири години по-късно централният нападател безуспешно опитва да си прибере тази «инвестиция». Изпратил е нотариални покани, сезирал е прокуратурата. Но тези, които са взели парите отказват да ги върнат. Изглежда те разчитат, че имат могъщи покровители от управляващата БСП и могат да се поставят над човешките и правни закони.

Схема на ужилването

Проследяването на собствеността в Имотния регистър разкрива как е заложен капанът за Генков. На 14.08.2008 Константин Костов купува нивата с площ от 6 декара от частни лица за 1100 лв. Същия ден той сключва договор за ипотечен кредит с ДСК за сумата от 98 500 евро, като обезпечава кредита с въпросната нива. На следващия ден ипотеката е учредена нотариално. Друг е въпросът как и от кого е изчислена въпросната ипотека, която е доста над пазарната стойност на терена. 

Междувременно Шопов в Москва уговаря Генков да купят нивата. На 30.03.2011 Генков сключва договор за паричен заем с Константин Костов, след което му превежда 200 000 евро. Сключен е и явно фиктивен предварителен договор за продажба на нивата на стойност 312 500 евро, като останалите пари над 200 000 трябва да бъдат апортирани от Леонид Шопов. Очевидно последната “сделка” между свързаните лица се прави, за да се алибира пред жертвата Генков нереална цена на въпросната нива край Бургас и той да повярва, че не е дал парите си “на вятъра”.

Веднага след като получава парите от Генков по банков път, на 05.04.2011 Константин Костов погасява кредита си към ДСК и заличава ипотеката върху земята.

На 16.05.2011 Костов и съпругата му Виолета продават на Леонид Шопов и на Цветан Генков (чрез пълномощника му Шопов) нивата за сумата от 900 лв. по нотариален акт!

Според Генков и адвоката му, Шопов реално не плаща нищо, а след погасяването на ипотеката с парите на Генков остават едни 100 000 евро, които Шопов и Костов си поделят.

Данъчна измама и свързани лица

Веднага като се прибира в България и се запознава с подробностите около сделката, Генков разбира как е бил класически преметнат. Чрез адвоката си установява, че Леонид Шопов не е купил другия парцел, а поредицата от сделки и ипотеката на земята сами говорят за добре планираната схема. От направена независима експертна оценка става ясно и, че реалната цена на земеделските земи в района на въпросната нива, е поне 5 пъти по-ниска от представената в предварителния договор. За да бъде подведен и да си даде спестяванията за уж “изгодна инвестиция” Цветан Генков е бил убеждаван усърдно, че цената на земята, която ще бъде закупена на негово име е поне 50 евро/м2. След като лъжливата схема лъсва той изпраща нотариални покани до Шопов и до Костов да му върнат парите. В последвалата кореспонденция адв. Костов без да се усети се оправдава, че не му дължи нищо, тъй като земята била платена по реална цена, а посочената в нотариалния акт цена била симулативна. Съвсем откровено адвокатът пише следното:

« в нотариалния акт е посочена продажна цена на имота в размера на данъчната оценка, с цел заплащането на по-малки нотариални такси и местни данъци ».

Последното оставяме на вниманието на НАП, прокуратурата и Икономическа полиция

Костов отрича също така да е подписвал договор за заем.

otgovor-kostov-not-pokana

Съществена подробност е, че продавачът Константин Костов и Леонид Шопов са свързани лица. Тяхната връзка се казва Павел Маринов – активист на БСП, бивш кандидат за кмет на Бургас, а в момента управител на Бургаска област.

Шопов е бизнес съдружник на Маринов във фирмата “Интернешънал Бизнес Кънсалтънс” АД още от 2001 г. В по-ново време е управител на фирмата “Интерлог-България” – недекларирана офшорка, собственост на Маринов, за която той е подавал фалшиви данни в Търговския регистър. (по-обстойно за тази сага в БИВОЛЪ. тук).

Маринов е известен също като съдружник на главния конструктор на руската програма за космически войни Сергей Боев, както и на други руски високопоставени персони, свързани с дейността на военната им промишленост. Биволъ осветли и общата съсобственост между бургаския областен управител с  представители на държавните интереси на Русия в завода за производство на електронни елементи ЗТВ край гр. Каблешково, на 20 км от Бургас.

Адв. Константин Банов Костов пък е упълномощен да представлява “Интерлог-България” и се намира в повече от близки отношения с Маринов. В Бургас се знае, че именно Костов е представител на бизнеса на Павел Маринов, докато последният е на държавна служба – Областен управител. Маринов дори си позволява да общува от името на ортака си Костов с адвокатката на Цветан Генков и директно я е сплашвал “да не рови по този случай”. 

« Като мутра »

Адвокат Силвия Бочукова: Между впрочем, когато тръгнах да търся контакт с този Константин и да му обясня: “Човече ясно ми е за какво става въпрос, представлявам Цецо, дай да си оправим нещата”, той прехвърли телефона на този Павел (Павел Маринов – областен управител на Бургас), който в първия момент се държа изключително арогантно и ме заплаши: “Внимавай в картинката!”

Цветан Генков: Беше й казал (Павел Маринов), да не се правя на луд, че съм бил спонсор на кампанията му за кмет.

Адвокат Силвия Бочукова: И аз бях притеснена. Държа се точно като мутра. Дори споделих на Миглена /съпругата на Цв. Генков/ тревогите си. След което дкември 2012 г. аз провокирах една среща с този Константин Банов Костов – продавача, тъй като Леонид се криеше. Определиха ни среща близо до Народното събрание. На срещата дойде и въпросният Павел Маринов.

Цветан Генков: Който Павел беше кандидат за кмет на Бургас от БСП.

Адвокат Силвия Бочукова: На срещата те продължиха да ми обясняват, че е страшна далавера това място и че ей сега ще влезе в регулация. И аз им казах, че първата лъжа е, че мястото едва ли не е в регулация, понеже там ставал път от национално значение, а всъщност те му продават нива. Предложих им, щом като е толкова изгодна сделката да си приберат земята срещу номинала на Цецо, пък да си реализират печалбата. При което започнаха да мрънкат, а от януари 2013 г. започнаха и да се крият.

Историята със “спонсорството” на кампанията на Маринов и то със сума над разрешената по закон също е по инициатива на Леонид Шопов

Цветан Генков: …Той даже Шопов беше толкова нагъл, че ми поиска още 15 000 евро и аз му ги дадох, разбирате ли? Да си платят там на някакъв вестник, покрай кандидат-кметската кампания. Договорката беше за 1 месец, той ми ги върна след 6… и ми върна 14 800…”

В момента жалбата на футболиста митарства между прокуратурите в страната. От Бургас, където е подадена, очаквано, тя е прехвърлена в Мездра, защото преводът на 200 000 евро бил пратен от банков клон там. Прокурорите от Мездра пък прехвърлят преписката в София. Отказите на Бургаската прокуратура да работи по реални сигнали за престъпления извършени от властимащи с влияние в региона са пословични от години насам.

“Аз си троша краката за тези пари, разбираш ли? Бяха ми единствените, спестени от Москва. И той да ме излъже и да ми ги взема. Имам 2 операции на краката. А парите са си мои. Не съм отишъл да открадна” – казва Цветан Генков.

Други обаче изглежда са си поставили цели да се обогатят по нечестен и измамен начин, докато Генков е “трошал” крака в Москва. Разбира се и разчитат на солиден властови гръб за безнаказаност в личното облагодетелстване и данъчните далавери. Както става ясно от документите и фактите, зад Шопов и Костов стои недосегаемият за законите на Р.България червен областен управител Павел Маринов. Още миналата година Биволъ доказа, че той има пряко отношение в съставянето на документи и декларации с невярно съдържание за Търговския регистър и пред Министерски съвет, но Прокуратурата до момента не го е обвинила за това престъпление. Орешарски също застана зад Маринов и отказа да го отстрани от длъжност. По информация от вътрешно-партийни източници на Биволъ лично Сергей Станишев се е застъпил от Маринов да не бъде потърсена отговорност и той да запази държавния си пост, въпреки разкритията на Биволъ за скритите му бизнес връзки и фирми, които шокираха БСП аудиторията.

От друга страна Сотир Цацаров публично декларира преди да бъде избран, че данъчната измама чрез имотни сделки на симулативни цени е нормална практика. Както разкри Биволъ преди избора на новия Главен прокурор в такива сделки е участвала собствената му съпруга – нотариус Меглена Цацарова. Наличните дотук документи и свидетелства в казуса Генков сочат, че легитимираната от самия Главен прокурор практика със симулативните цени, може да е инструмент за осъществяване на мащабни имотни далавери.

Биволъ потърси за мнение и адв. Костов, който пожела да изложи подробно своята позиция след среща на живо.

Биволъ: Получавали ли сте заем от 200 000 евро от Цветан Генков?

Адв. Костов: Значи, това не е заем, това е цената на недвижимия имот, който беше продаден на г-н Генков и г-н Шопов в съсобственост. Нещата не са еднозначни?

Биволъ: А вярно ли е, че на срещите с адвоката на г-н Генков е присъствал и Павел Маринов, областния на Бургас?

Адв. Костов: Ами… това, пак Ви казвам, не е въпрос, който е за обсъждане по телефона.

Биволъ:В смисъл, не е за обсъждане или не е присъствал?

Адв. Костов: В момента не мога да Ви давам еднозначни отговори, тъй като нещата не са еднозначни. Вие знаете явно позицията на г-н Генков, редно е и аз да изложа моята позиция.

Биволъ: Да разбира се…

Адв. Костов: Тъй като по телефона ми е трудно да обясня всички подробности, защото пак Ви казвам, те нещата не са черно-бели.

Биволъ:От документите излиза, че това е една простичка схема. Погледнато отстрани Вие продавате една земя за 200 000, погасявате ипотека за 100 000 и сте със 100 000 евро напред…

Адв. Костов: Така изглежда, но реално нещата не стоят по този начин.

Биволъ: Вие представлявате ли фирма съсобственост на г-н Маринов и г-н Шопов?

Адв. Костов: Ако става дума за Търговския регистър, да, представлявам, имам пълномощно, обявявал съм актове, представял съм документи.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d