Изненада:

Георгиус Георгиу е собственик на такситата “О’Кей Супертранс”

Такситата са част от свързания бизнес на ПИБ
Екип на Биволъ

Банка “гнила ябълка”, група депутати, група прокурори и бивш съветник в ДАНС са собствениците на големите такси компании – каза вчера (26.03.2016) в студиото на Нова ТВ народният представител Гроздан Караджов. Той влезе в спор с представител на таксиджиите, които миналата седмица изненадващо блокираха Орлов Мост. Протестът им беше срещу въведеното от 1 април задължение таксиметровите услуги да се извършват само от превозвачи, които плащат данъци и осигуровки.

“Четири са големите фирми в София, които de facto организираха този протест”   – каза Караджов. “Нека да видим за чии права се лобира в момента. Едната е на една банка, която е вписана в грамите на американския посланик като една от “гнилите ябълки” в кошницата…”. – каза Караджов.

“Която какво притежава ? Има интереси в този бизнес, така ли ?” – попита водещата.

“Тя е реалният собственик на тази фирма… Банка, която е щедро спонсорирана от властта е единият собственик” – отвърна Караджов.

“В неговите думи няма грам истина” – отвърна представителят на таксиджиите в студиото.

Биволъ корелира информацията от грамите на американския посланик и фирмените регистри и установи, че Караджов говори за фирмата “О’Кей Супертранс”, чиито коли бяха най-многобройни на протеста, а банката, която Караджов отказа да назове, е Първа Инвестиционна Банка.

Мажоритарен собственик на “О’Кей Супертранс” е кипърската фирма О’KEY SUPERTRANS OVERSEAS LIMITED, която от своя страна е 99,9% собственост на DUC NOMINEES LIMITED. Това става ясно от кипърския търговски регистър.

ok-supertrans-duc

Мажоритарен собственик на DUC с 99,9% е известният вече Георгиус Георгиу, който по документи е най-големия чуждестранен инвеститор в България. Така излиза от актуалното състояние на фирмата, което Биволъ провери в кипърския регистър.

duc-actual-240216

Неотдавна маститият инвеститор Георгиу беше припознат и от властта, която му изпрати официална покана да се яви на среща за бъдещето на ски-зона Банско, като собственик на “Юлен” АД. Той обаче не намери време да уважи срещата,  на която присъстваха няколко министри и парламентаристи.

Незаконният протест на такситата разкрива и друг аспект от възможностите на Георгиу да влияе на политиката в България. До момента той се ползваше от политическата подкрепа на отделни министри и съветници в правителството, и беше защитаван от съмнителни граждански организации. Бизнесът на Георгиу, свързан с унищожаване на българската природа има и ревностната подкрепа на медии, задлъжняли на ПИБ.

Всички инвестиции на кипъреца в България са направени с кредити от ПИБ, с която той е тясно свързан. Както установи разследване на Биволъ, Георгиус е продал на мажоритарните собственици Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев своя дял в банката, притежаван от друга кипърска офшорка. Той управлява и фирмата FRAMAS, която е 100% филиал на ПИБ. Подробен списък на кредитите на Георгиус, получени през десетки офшорки може да бъде видян тук.

Реалността е, че Георгиус Георгиу не е мултимилионер, а кипърски безработен, който служи за параван на собствениците, за да източват средствата на вложителите в ПИБ към личните си бизнес проекти от рода на “Юлен”, “Витоша-Ски” и хотелиерски бизнес у нас и в чужбина.

Гнили ябълки –  пране на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми

Порочното финансиране през свързани лица е подчертано в грамата за банките “гнили ябълки” на посланик Байърли от 2006 г. В нея са изброени осем български проблемни банки: ПИБ, СИБАНК (тогава на Цветелина Бориславова), Инвестбанк (на Петя Славова), Интернешънал Асет Банк (банката на СИК), КТБ (на Цветан Василев), ДЗИ (на застреляния Емил Кюлев), ЦКБ (на групировката ТИМ) и Софийска общинска банка. Според тогавашния шеф на финансовото разузнаване д-р Васил Киров тези банки се занимават с “пране на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми”

Относно ПИБ в конфиденциалния документ публикуван първо от Биволъ се казва буквално следното:

Първа инвестиционна банка (FIB), основана през 1993 г. от Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев със средства с неясен произход. Те продължават да са собственици заедно с две офшорки от Кайманските острови и англо-нормандските острови (б. Ред. Джърси и Гърнси). Европейската банка за реконструкция и развитие (EBRD), която в началото им беше поддръжник и инвеститор, наскоро ни каза, че участието им във FIB се счита за черно петно в историята им. Сега се смята, че с единия крак FIB е стъпила в законния бизнес с търговия на дребно и е позната като една от най-агресивните и излъскани банки, едновременно със съществуването си в най-тъмните сфери на престъпния свят.

През 2003 г., Минев и Мутафчиев купиха базираната в Скопие Балкан банк (Balkan Bank) още позната като Мултигруп банк (Multigroup bank.). Говори се, че придобивката е спасила македонската банка от ликвидация и от по-задълбочено разследване от страна на Централната банка. Смята се, че FIB е дала близо 133 милиона щатски долара на фирмата Атомремонтстрой на съмнителния енергиен консултант Христо Ковачки за енергийни проекти, и за да помогне на Ковачки в придобиването мажоритарния дял в Софийска общинска банка. Смята се, че Минев притежава и по-голямата част от ски курорта Банско. (Septel за съмнителни играчи и практики в енергийния сектор ще последва по-късно.) Д-р Васил Киров, шеф на българската Агенция за финансово разузнаване наскоро ни каза, че в последните две години, три или четири инспекции на място във FIB са показали нарушения. каза още, че са докладвани съмнителни трансакции, които изискват по-подробно разследване. Когато обаче АФР е започнал тези разследвания FIB е отказала да предостави допълнителна информация за сметките и техните собственици. Кировказа, че и български и чуждестранни мениджъри управляват FIB, и че те имат съмнителни офшорни сметки, но че въпреки репутацията на FIB, EBRD все още се интересувала от съвместни проекти. Според Киров, въпреки наличието на чуждестранни мениджъри и привидните чуждестранни инвестиции, повечето от парите в банката са частен капитал, който е българска собственост.

Заради публикуването на този документ Биволъ беше атакуван от четири банки: ПИБ, КТБ, Инвестбанк и ЦКБ, които поискаха от БНБ да санкционира медията ни с огромна глоба по Закона за кредитните институции. Към днешна дата КТБ не е между живите, а останалите “гнили ябълки” преминават стрес-тестове, които могат да потвърдят тренда зададен от предишната “банка на властта”.

Как Европейската комисия подкрепи Георгиус и Пеевски

През лятото на 2014 г. ПИБ беше спасена от фалит с 1,2 млрд. лв. държавни пари, като в същото време държавата отказа да спаси КТБ. Няколко месеца по-рано фирмите свързвани с Делян Пеевски префинансираха заемите си към КТБ в ПИБ и в момента дължат десетки милиони на банката.

ЕК даде експресно разрешение за отпускане на държавна помощ на ПИБ, чиито параметри останаха тайни, въпреки сериозните съмнения за облагодетелстване на свързани лица.

Това решение беше препотвърдено през ноември 2014 след като бяха станали известни нови категорични данни, че банката не е жизнеспособна, и че е раздала невъзвращаеми кредити на свързани лица за суми надвишаващи собствения й капитал.

След като разследване на Биволъ разкри токсични заеми към свързани лица, които формират огромна капиталова дупка в банката, служителката на ЕК Софи Бертан-Хадживелчева (на снимката) напусна Комисията.  Тя беше шеф на отдела, който се занимава с държавната помощ в Главна дирекция “Конкурентоспособност” Именно тя дойде в София в края на 2014 година, за да защити отпускането на държавна помощ за ПИБ.

Софи Хадживелчева "разписа" държавната помощ за банката на КОЙ. Снимка ClubZ

Софи Хадживелчева “разписа” държавната помощ за банката на #КОЙ. Снимка ClubZ

На практика Главна дирекция”Конкурентоспособност” на ЕК активно подкрепи мафиотското статукво у нас, като даде благословия да бъде захранен с пари на данъкоплатците модела #КОЙ. Неговото сгромолясване, знак за което е практическия фалит на “Булгартабак”, ще отекне неизбежно и в Брюксел.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: