Шеф на ЧЕЗ: ТЕЦ-Варна не може да осигури студен резерв

Еврохолд стоял зад Гинка и преговарял със Славчо Върбаков

Заместник-председателят на борда на ЧЕЗ Томаш Плескач е декларирал по време на официална среща с политици в Чехия, че ТЕЦ-Варна не е преустроена да работи на газ и на практика не става за “студен резерв”. По-конкретно той изразява съмнение, че централата може да бъде пусната в действие в рамките на 8 часа. Плескач разкрива също, че кандидатът за активите на ЧЕЗ в България “Еврохолд” е стоял и зад офертата на “Инерком” на Гинка Върбакова. Чехите поставят въпроса дали в сделката има руски пари или участие на чешкия милиардер Радован Витек, обвинен в мошеничество в САЩ. За него Биволъ установи, че преди години е бил съдружник в “Еврохолд”. Става ясно също, че арбитражното дело на ЧЕЗ срещу България не е прекратено и претенциите са за стотици милиони евро.

Информацията е от среща между шефове на ЧЕЗ и екип на чешката Пиратска партия, която инициира в чешкия парламент проверка на сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България и по-специално на ТЕЦ-Варна. Пиратите сезираха и чешката прокуратура с твърдението, че ЧЕЗ е продала на безценица топлоелектрическата централа и така е ощетила чешката хазна. Сред аргументите на чешките политици влиза и политическата корупция. Сенаторът Лукаш Вагенкнехт цитира сигнал до българската прокуратура от “Антикорупционния фонд” и посочва, че сега “проруският” български политик Ахмед Доган печели десетки милиони от договора за “студен резерв”.

Активността на Пиратите изглежда е притеснила ЧЕЗ, тъй като инициативата за срещата идва от най-високо ниво в чешката електрокомпания. Присъстват Даниел Бенеш – главен изпълнителен директор, Павел Сирани – член на борда на директорите и Томаш Плескач, зам-председател на борда на директорите (на заглавната снимка). Срещата е проведена на 27 юни 2019 в офиса на Лукаш Вагенкнехт и освен него са присъствали Якуб Михалек – председател на посланическия клуб на Пиратската партия и Януш Конечни, анализатор от посланическия клуб на Пиратската партия. Последният е протоколирал срещата.

ЧЕЗ се надява да си върне загубите от арбитража

На въпросите защо ТЕЦ-Варна е продадена на загуба, Томаш Плескач хвърля вината върху българското правителство. Става ясно, че ЧЕЗ е инвестирала 100 милиона евро във варненската централа, за да може тя изобщо да заработи, но българските власти не са позволили централата да продава ток на свободния пазар, да експортира електроенергия и наложили квоти. В крайна сметка централата е спряна заради вредни емисии през 2015 г.

Година по-късно ЧЕЗ завежда арбитражен иск за стотици милиони евро срещу българската държава и се надява чрез него да си върне загубите. Като пример е даден опитът в Албания, където правителството национализира разпределителната мрежа, купена по-рано от ЧЕЗ, но чехите успяват да осъдят държавата и си покриват загубите от арбитража.

Конкретната сума на арбитражния иск към България не е назована, но става дума за стотици милиони евро. Според публикация във в. Капитал искът на чехите е за 600 млн. евро. Другите енергоразпределитени дружества също заведоха арбитражни дела срещу държавата, като искът на EVN беше за 500 милиона евро (делото приключи със споразумение), а искът на Енерго-Про за по-скромните 54 млн. евро.

От протокола става ясно, че ЧЕЗ въобще не възнамерява да прекрати арбитражното дело, каквито спекулации се появиха по-рано в резултат от решение на Европейския съд в Страсбург и подписаната през януари декларация от 22 държави, вкл. и България, за прекратяване на всички арбитражни дела, заведени от инвеститори от ЕС срещу страни от ЕС.

Става ли ТЕЦ-Доган за “студен резерв”?

Централата във Варна може да работи само с въглища от Донбас, Австралия и Виетнам, прецизира Томаш Плескач. Представителите на ЧЕЗ са казали, че имат съмнения дали ТЕЦ-Варна може да оперира в момента, тъй като българската страна твърди, че централата е частично преустроена на газ, което според Плескач не е вярно. Централата получава пари от държавата за т.нар. “студен резерв”, но не е ясно дали въобще може да заработи в рамките на 8 часа.

ЧЕЗ продала ТЕЦ-Варна на фирмата “Сигда” на децата на бившия министър на транспорта Даниел Папазов, защото тя предложила най-много пари, казват присъстващите шефове, а въпросът с прехврълянето на активите на Ахмед Доган нямал отношение към сделката.

В изявление по бТВ Даниел Папазов уточни, че сделката била за 48 500 000 евро, като тя била финансирана с банков заем за 28 000 000 евро, а останалите пари били задължения на ЧЕЗ към централата.

Еврохолд стоял зад Гинка и преговарял със Славчо Върбаков

На срещата е обсъждана и сделката за електроразпределитения бизнес на ЧЕЗ в България с “Инерком” на Гинка Върбакова. Плескач обяснява, че бил проведен детайлен анализ за надеждността на “Инерком”, приключил с позитивна оценка.

След като КЗК блокира сделката с “Инерком”, ЧЕЗ са се обърнали към “Еврохолд” защото тя подкрепяла “Инерком” – казва Плескач. Тази информация е нова в публичното пространство. “Еврохолд” не влиза в списъка на финансови институции и бизнесмени, който изтече от чешкото правителство през февруари миналата година, след като се разчу за сделката. В този списък, публикуван от Капитал, фигурират Уникредит Булбанк, ПИБ, ББР, Сбербанк и офшорки на грузинския милиардер Паата Гамгонеишвили.

Отляво-надясно: Славчо Върбаков (съпруг на Гинка), Марин Христов (съпруг на Мая Христова), Мая Христова и Гинка Върбакова

Потърсен за коментар на тези твърдения Асен Христов от “Еврохолд” потвърди, че е имал срещи с представител на  “Инерком”, на които е обсъждано холдинга да влезе в сделката с ЧЕЗ. Преговорите били през май-юни 2018 г., като на тях от “Инерком” не е присъствала Гинка Върбакова, която по документи е едноличен собственик на Инерком, а нейния съпруг Славчо Върбаков – каза Христов.

Славчо Върбаков формално няма никакво отношение към фирмата “Инерком”, но според Христов той също така не бил лицето, което можело да взема решения за сделката. В поредица от разследвания Биволъ разкри, че Славчо Върбаков има връзка с бизнеса на знакови фигури от времето на СИК, а лицата от обкръжението на Гинка и Славчо Върбакови са тясно свързани с приятелския “кръг за карти” на премиера Борисов.

В крайна сметка преговорите за влизане на “Еврохолд” в сделката на “Инерком” с ЧЕЗ се провалили поради две причини – твърди Христов: неяснота кой и с какви пари стои зад Инерком и настояването на “Инерком” да държи контрола в бъдещото дружество с 51% от дяловете. Намеренията на “Еврохолд” да подкрепи “Инерком” обаче явно са били конкретни, защото са били известни и на ЧЕЗ.

Шефовете на ЧЕЗ разкриват официално и имената на банките, които финансират “Еврохолд” за сделката с българските активи на ЧЕЗ. Това са Дойче Банк и Номура банк. Попитан дали това е така Асен Христов отклони въпроса като се позова на клауза за конфиденциалност, но уточни, че Томаш Плескач няма такива ограничения и най-вероятно се позовава на писмата с гаранции от банките, които са получени в ЧЕЗ.

Руски пари или чешки олигарх зад Еврохолд?

Въпросът, който живо вълнува чешките Пирати е дали финансирането на “Еврохолд” не идва от Русия или от чешкия олигарх Радован Витек. Пиратската партия е формулирали тези опасения в 10 въпроса до финансовия министър на Чехия и до премиера Бабиш, но те отказали да отговорят.

В края на май в интервю за в. “Лидове Новини”, цитирано от БНР, Асен Христов категорично отрече, че в сделката има руски пари. Руската „Ренесанс Кепитъл” ще бъде консултант по сделката, но Христов подчертава, че тя няма да участва с финансиране.

Радован Витек е бил съдружник в Еврохолд АД в края на 90-те години.

Шефовете на ЧЕЗ също казват, че нямат информация за руски пари зад “Еврохолд” или за участие в сделката на Радован Витек, който е един от най-богатите хора в Чехия.

През април т.г. Радован Витек, чието състояние е оценено на 3,5 милиарда долара, беше обвинен от американски инвеститори в рекет и мошеничество. Делото е заведено в Ню Йорк и претенциите на американците са за 3 милиарда долара, пише в. Файнаншъл Таймс.

Витек е бил съдружник в Еврохолд в края на 90-е години показва справка в Държавен вестник. Той е бил едноличен собственик на фирмата “Алфа Евроактив”, която е била акционер в “Еврохолд” АД. Като неин представител Витек за кратко става член на съвета на директорите на “Еврохолд”, преди да продаде Алфа Евроактив на сегашния мажоритарен собственик Асен Христов. В момента няма данни Витек да има участие в някое от дружествата на холдинга.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also