Шеф на ЧЕЗ: ТЕЦ-Варна не може да осигури студен резерв

Еврохолд стоял зад Гинка и преговарял със Славчо Върбаков

Заместник-председателят на борда на ЧЕЗ Томаш Плескач е декларирал по време на официална среща с политици в Чехия, че ТЕЦ-Варна не е преустроена да работи на газ и на практика не става за “студен резерв”. По-конкретно той изразява съмнение, че централата може да бъде пусната в действие в рамките на 8 часа. Плескач разкрива също, че кандидатът за активите на ЧЕЗ в България “Еврохолд” е стоял и зад офертата на “Инерком” на Гинка Върбакова. Чехите поставят въпроса дали в сделката има руски пари или участие на чешкия милиардер Радован Витек, обвинен в мошеничество в САЩ. За него Биволъ установи, че преди години е бил съдружник в “Еврохолд”. Става ясно също, че арбитражното дело на ЧЕЗ срещу България не е прекратено и претенциите са за стотици милиони евро.

Информацията е от среща между шефове на ЧЕЗ и екип на чешката Пиратска партия, която инициира в чешкия парламент проверка на сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България и по-специално на ТЕЦ-Варна. Пиратите сезираха и чешката прокуратура с твърдението, че ЧЕЗ е продала на безценица топлоелектрическата централа и така е ощетила чешката хазна. Сред аргументите на чешките политици влиза и политическата корупция. Сенаторът Лукаш Вагенкнехт цитира сигнал до българската прокуратура от “Антикорупционния фонд” и посочва, че сега “проруският” български политик Ахмед Доган печели десетки милиони от договора за “студен резерв”.

Активността на Пиратите изглежда е притеснила ЧЕЗ, тъй като инициативата за срещата идва от най-високо ниво в чешката електрокомпания. Присъстват Даниел Бенеш – главен изпълнителен директор, Павел Сирани – член на борда на директорите и Томаш Плескач, зам-председател на борда на директорите (на заглавната снимка). Срещата е проведена на 27 юни 2019 в офиса на Лукаш Вагенкнехт и освен него са присъствали Якуб Михалек – председател на посланическия клуб на Пиратската партия и Януш Конечни, анализатор от посланическия клуб на Пиратската партия. Последният е протоколирал срещата.

ЧЕЗ се надява да си върне загубите от арбитража

На въпросите защо ТЕЦ-Варна е продадена на загуба, Томаш Плескач хвърля вината върху българското правителство. Става ясно, че ЧЕЗ е инвестирала 100 милиона евро във варненската централа, за да може тя изобщо да заработи, но българските власти не са позволили централата да продава ток на свободния пазар, да експортира електроенергия и наложили квоти. В крайна сметка централата е спряна заради вредни емисии през 2015 г.

Година по-късно ЧЕЗ завежда арбитражен иск за стотици милиони евро срещу българската държава и се надява чрез него да си върне загубите. Като пример е даден опитът в Албания, където правителството национализира разпределителната мрежа, купена по-рано от ЧЕЗ, но чехите успяват да осъдят държавата и си покриват загубите от арбитража.

Конкретната сума на арбитражния иск към България не е назована, но става дума за стотици милиони евро. Според публикация във в. Капитал искът на чехите е за 600 млн. евро. Другите енергоразпределитени дружества също заведоха арбитражни дела срещу държавата, като искът на EVN беше за 500 милиона евро (делото приключи със споразумение), а искът на Енерго-Про за по-скромните 54 млн. евро.

От протокола става ясно, че ЧЕЗ въобще не възнамерява да прекрати арбитражното дело, каквито спекулации се появиха по-рано в резултат от решение на Европейския съд в Страсбург и подписаната през януари декларация от 22 държави, вкл. и България, за прекратяване на всички арбитражни дела, заведени от инвеститори от ЕС срещу страни от ЕС.

Става ли ТЕЦ-Доган за “студен резерв”?

Централата във Варна може да работи само с въглища от Донбас, Австралия и Виетнам, прецизира Томаш Плескач. Представителите на ЧЕЗ са казали, че имат съмнения дали ТЕЦ-Варна може да оперира в момента, тъй като българската страна твърди, че централата е частично преустроена на газ, което според Плескач не е вярно. Централата получава пари от държавата за т.нар. “студен резерв”, но не е ясно дали въобще може да заработи в рамките на 8 часа.

ЧЕЗ продала ТЕЦ-Варна на фирмата “Сигда” на децата на бившия министър на транспорта Даниел Папазов, защото тя предложила най-много пари, казват присъстващите шефове, а въпросът с прехврълянето на активите на Ахмед Доган нямал отношение към сделката.

В изявление по бТВ Даниел Папазов уточни, че сделката била за 48 500 000 евро, като тя била финансирана с банков заем за 28 000 000 евро, а останалите пари били задължения на ЧЕЗ към централата.

Еврохолд стоял зад Гинка и преговарял със Славчо Върбаков

На срещата е обсъждана и сделката за електроразпределитения бизнес на ЧЕЗ в България с “Инерком” на Гинка Върбакова. Плескач обяснява, че бил проведен детайлен анализ за надеждността на “Инерком”, приключил с позитивна оценка.

След като КЗК блокира сделката с “Инерком”, ЧЕЗ са се обърнали към “Еврохолд” защото тя подкрепяла “Инерком” – казва Плескач. Тази информация е нова в публичното пространство. “Еврохолд” не влиза в списъка на финансови институции и бизнесмени, който изтече от чешкото правителство през февруари миналата година, след като се разчу за сделката. В този списък, публикуван от Капитал, фигурират Уникредит Булбанк, ПИБ, ББР, Сбербанк и офшорки на грузинския милиардер Паата Гамгонеишвили.

Отляво-надясно: Славчо Върбаков (съпруг на Гинка), Марин Христов (съпруг на Мая Христова), Мая Христова и Гинка Върбакова

Потърсен за коментар на тези твърдения Асен Христов от “Еврохолд” потвърди, че е имал срещи с представител на  “Инерком”, на които е обсъждано холдинга да влезе в сделката с ЧЕЗ. Преговорите били през май-юни 2018 г., като на тях от “Инерком” не е присъствала Гинка Върбакова, която по документи е едноличен собственик на Инерком, а нейния съпруг Славчо Върбаков – каза Христов.

Славчо Върбаков формално няма никакво отношение към фирмата “Инерком”, но според Христов той също така не бил лицето, което можело да взема решения за сделката. В поредица от разследвания Биволъ разкри, че Славчо Върбаков има връзка с бизнеса на знакови фигури от времето на СИК, а лицата от обкръжението на Гинка и Славчо Върбакови са тясно свързани с приятелския “кръг за карти” на премиера Борисов.

В крайна сметка преговорите за влизане на “Еврохолд” в сделката на “Инерком” с ЧЕЗ се провалили поради две причини – твърди Христов: неяснота кой и с какви пари стои зад Инерком и настояването на “Инерком” да държи контрола в бъдещото дружество с 51% от дяловете. Намеренията на “Еврохолд” да подкрепи “Инерком” обаче явно са били конкретни, защото са били известни и на ЧЕЗ.

Шефовете на ЧЕЗ разкриват официално и имената на банките, които финансират “Еврохолд” за сделката с българските активи на ЧЕЗ. Това са Дойче Банк и Номура банк. Попитан дали това е така Асен Христов отклони въпроса като се позова на клауза за конфиденциалност, но уточни, че Томаш Плескач няма такива ограничения и най-вероятно се позовава на писмата с гаранции от банките, които са получени в ЧЕЗ.

Руски пари или чешки олигарх зад Еврохолд?

Въпросът, който живо вълнува чешките Пирати е дали финансирането на “Еврохолд” не идва от Русия или от чешкия олигарх Радован Витек. Пиратската партия е формулирали тези опасения в 10 въпроса до финансовия министър на Чехия и до премиера Бабиш, но те отказали да отговорят.

В края на май в интервю за в. “Лидове Новини”, цитирано от БНР, Асен Христов категорично отрече, че в сделката има руски пари. Руската „Ренесанс Кепитъл” ще бъде консултант по сделката, но Христов подчертава, че тя няма да участва с финансиране.

Радован Витек е бил съдружник в Еврохолд АД в края на 90-те години.

Шефовете на ЧЕЗ също казват, че нямат информация за руски пари зад “Еврохолд” или за участие в сделката на Радован Витек, който е един от най-богатите хора в Чехия.

През април т.г. Радован Витек, чието състояние е оценено на 3,5 милиарда долара, беше обвинен от американски инвеститори в рекет и мошеничество. Делото е заведено в Ню Йорк и претенциите на американците са за 3 милиарда долара, пише в. Файнаншъл Таймс.

Витек е бил съдружник в Еврохолд в края на 90-е години показва справка в Държавен вестник. Той е бил едноличен собственик на фирмата “Алфа Евроактив”, която е била акционер в “Еврохолд” АД. Като неин представител Витек за кратко става член на съвета на директорите на “Еврохолд”, преди да продаде Алфа Евроактив на сегашния мажоритарен собственик Асен Христов. В момента няма данни Витек да има участие в някое от дружествата на холдинга.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also