Capture-2013-04-07-at-15.48.05

Документът за изключване на информатор Буда от 29.01.1998 г.

Преди всичко да направя уговорката, че много уважавам педантичния труд на журналиста Христо Христов за разкриването на досиетата на Държавна сигурност и истината за убийството на Георги Марков.

Но с голямо недоумение и възмущение реагирам на една откровена лъжа, която той е публикувал в сайта си Държавна сигурност.com днес.

В статията „И Сергей Станишев прихвана болестта на досиетата и ДС„, посветена на анонимно публикувано досие на Сергей Станишев, Христо Христов припомня публикацията на досието „Буда“. Лъжата се намира в следната фраза:

Цитат: „По настояване на Борисов МВР показа пред журналисти друг документ, непубликуван от сайта, от който е видно, че няма съгласие от страна на Борисов за сътрудничество.

Такъв документ МВР не е показвало. Показана беше папка „Буда“ с два документа. Първият е от 09.12.2006 с предложение за завеждане на оперативен отчет на Борисов като информатор, което е одобрено от началството.

Вторият документ е от 29.01.2008 за изключване от оперативен отчет на информатор „Буда“ поради „липса на среда и ограничаване на възможностите за придобиване на оперативно ценна информация“ Това се вижда добре в репортажа на БНТ от 04.02.2013.

Самият Борисов изрече четири обяснения за досието „Буда“. Първо каза, че не е давал съгласие да бъде вербуван. Второ – че не е знаел, че е вербуван. Третото обяснение беше, че е представлявал интерес за службите като охранител на Симеон Сакскобургготски и Тодор Живков, а четвъртото, че е следен заради взрива срещу приятелката му Цветелина Бориславова, който се случва няколко месеца след завеждането на „Буда“. 

Версията на Христо Христов е, че първото обяснение е потвърдено с документ от МВР. Но документ, от който да е видно, че Борисов не е давал съгласие да сътрудничи не е публикуван и не е известно да има такъв. От известните документи може да се заключи единствено, че в продължение на година и два месеца Борисов се е водил в ЦСБОП на оперативен отчет като информатор „Буда“.

След тази лъжа Христо Христов пише, че Биволъ е лансирал неподкрепени с документи твърдения за агентурно минало на Борисов към Държавна сигурност.

Ето какво точно публикува Биволъ на 4-ти февруари 2013 г.

=====

Има ли „Буда“ от ДС?

Към документите изтекли в Balkanleaks има обяснителна бележка. В нея се твърди, че Борисов е вербуван от Държавна сигурност още в средата на 80-те години. Тогава срещу него е заведено дисциплинарно дело за лъжесвидетелстване. Борисов свидетелствал по бракоразводно дело, но се оказало, че излъгал. Следва вербовка от Шесто и ДС урежда дисциплинарката да бъде прекратена.

Досието на Борисов като доносник на ДС е било пришито към ДОН „Буда“, но е прочистено от дългогодишния кадровик в МВР Борис Димитров, твърди се още в бележката. През ноември тази година Димитров беше назначен от правителството за шеф на Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ). Биволъ не можа да потвърди тези твърдения от независим източник.

=====

Ние не се ангажираме да твърдим, че написаното в анонимната бележка е вярно. Факт е обаче, че тази бележка придружава автентични и неподправени документи за „Буда“ като агент на ЦСБОП от средата на 90-те и препраща към събития от 80-те, които могат и трябва да бъдат проверени. Имало ли е такова дисциплинарно дело срещу Борисов и как е завършило то?

Трябва да бъде проверено и твърдението на Пламен Симов, който е депутат от Великото народно събрание (1990 – 1991 год.) и председател на подкомисия, „Престъпления на бившия режим“. Според него в архивите на ВНС се намира магнитофонен запис на директора на Шесто управление на ДС Григор Шопов, който споменава, че Тодор Живков се охранява от агент на Шесто управление – Бойко Борисов. Има ли такъв запис и казва ли се подобно нещо в него? Ако има, това вече не е анонимка, а е документ от институционалната памет.

Теза за необходимостта от задълбочени проверки развива и самият Христо Христов в статията си за досието „Московеца“, свързващо Сергей Станишев с Държавна сигурност. Засега този анонимно публикуван лист е обявен за фалшификат от комисията по досиетата, но вероятно ще има експертизи и паралелни справки, за да се установи неговата (не)автентичност. И така трябва. Трябва да се проверява и да се стигне до истината за „Московеца“.

Трябва проверка за „Московеца“, но трябва проверка и за цялото досие „Буда“, в което както се видя има много по-сериозни неща от разсекретения документ за вербовка. От Биволъ поискахме да бъдат направени подробни проверки и експертизи на всички документи, в които се вижда подписът и почеркът на сегашния главен секретар на ДАНС Младен Георгиев – ДОН „Буда“ и План за неговото прилагане. Да се провери в секретните тетрадки дали са изведени такива документи, кой е имал достъп до тях, защо папката е „проскубана“ и кой носи отговорност за това. Така автентичността на всички документи може да бъде безспорно потвърдена или отхвърлена. 

Ние не сме се отказали да проверим твърденията за агентурно минало на Борисов към Държавна сигурност. Това изисква време и ресурс, дефицитна стока за издание финансирано от дарения, което не е свързано нито с партии, нито с фондации, нито с индивиди, имащи определени политически пристрастия.

За разлика от нас г-н Христов има запазен стол в читалнята на Комисията по досиетата и стабилни приходи от евродепутата на „Буда“ – г-н Андрей Ковачев, чийто банер афишира на сайта си.

Ще ми се да вярвам, че не е това причината Христо Христов да напада индиректно Биволъ и да цапа статиите си с катрана на лъжата. Ще ми се, но не мога, защото не е за пръв път. Преди време Христов атакува нашия сайт в статията си „Досиета за употреба: От „Факс“ до „БУДА“. Там той  прави инсинуации, че Биволъ изпълнява нечия политическа поръчка:

Цитат: „Малцина обръщат внимание, че в публикациите, придружаващи документите са разшифровани кодовете на офицерите, свързани със случая. Тази подробност е важна, защото отвежда до логичен извод. Извършването на такова разконспириране без да се оставят следи за нерегламентиран достъп може да бъде извършено единствено от високопоставен служител в МВР (министър например), който да поиска неофициално да се направи проверка в тази секретна система, свързана с кодирането на оперативните работници. Подобно нещо не е по силите на журналисти, каквито и източници да имат те.

Да, ама не. След годините прекарани в читалнята, в съседство с досиетата и с милиционерите, които му ги подават на час по лъжичка, Христо Христов явно се изживява като оторизиран разконспиратор сред журналистите. А може да се работи и по друг начин: с течове на информация, с бази данни, с хора, с логика и дедукция.

Напълно по силите ни беше да разшифроваме кодовете на офицерите без друга информация, освен тази от нашите източници и подписите на оперативните работници. За тези подписи, които директно отвеждат към оперативните работници, г-н Христов удобно премълчава, за да не му се разклати тезата, че досието „Буда“ е пратено от „министър например“.

Защото статията му всъщност е разсъждение на темата „Кому е изгодно да пуска досиета“ и всички методи са добри, включително и изсмукани от пръстите умозаключения.

Видя се добре кому и какво беше изгодно в разгара на скандала „Буда“. На спонсорите на Христо Христов не им беше изгоден позорният факт, че имаме премиер, произхождащ от организираната престъпност. Изгодно беше да се пускат лъжи и димки, и да се разсъждава, че „Буда“ е менте и политическа атака.

За съжаление, с парите на „будиста“ Андрей Ковачев, член на Европейския парламент от ГЕРБ, колегата Христо Христов обслужва точно тази димна завеса над срамната истина за „Буда“.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.