Capture_2014-01-16_a_13.35.02

Евродепутатът Жан-Пиер Оди. Фото: личен сайт.

Биволъ: Г-н Оди, как оценявате факта, че София не реагира официално на агресията на Волен Сидеров срещу френски дипломатически служител?

Жан-Пиер Оди: Това е причината да се намеся в Европейския парламент. Стъписан съм, че българското правителство не осъди поведението на г-н Сидеров.

Биволъ: Как се разви Вашата намеса пред ЕП?

ЖПО: Най-напред излязох с комюнике (б.ред. на 10.01), но забелязах, че българското правителство не осъжда това поведение, и г-н Станишев също. Казах си, че това не е нормално и използвах една доста рядка процедура: съгласувано с президента на ЕНП Жозеф Дол, отново повторих казаното в комюникето (б. ред. в пленарна зала в Страсбург на 15.01) В първото комюнике забравих да кажа, и съжалявам за това, че г-н Станишев е президент на партията на европейските социалисти и инициира номинацията за Европейската комисия на г-н Шулц. Жалко е и не е нормално, че българското правителство и социалистическото ръководство не осъдиха тази агресия.

Б: Имате предвид европейските социалисти?

ЖПО: Когато говорих пред тях гледах лицата им, в частност президента на парламентарната група от Австрия (Ханес Свобода). Те се подсмихваха, докато разказвах за Сидеров. Аз поставих въпроса дали случаят няма да има последствия за българското правителство, това е проблемът.

Б: Видяхте ли комюникето на френското посолство, което първоначално беше доста остро, но впоследствие редактирано и смекчено. Мислите ли, че промяната на тона се дължи на факта, че и във Франция и в България социалистите са на власт?

ЖПО: Не, не мисля, по-скоро след шока от случилото се в посолството са реагирали малко емоционално, впоследствие са се върнали към класическия дипломатически тон. Нямам информация да е имало някаква намеса по тази линия, но защо не поставите въпроса на министъра на европейските въпроси, който ще идва в България?

Б: Ще го поставим. Вие следите ли казуса, повдигнат от Вашата колежка от Германия за потенциален конфликт на интереси на г-н Станишев.

ЖПО: Да, за неговата съпруга. Обсъждахме го и ще има разглеждане в бюджетната комисия. Нямам по-детайлна информация засега.

Б: Имате ли информация за доклада на ЕК за България, който трябва да излезе скоро?

ЖПО: Не, нямам такава информация.

Б: А какво мислите за факта, че коалицията между БСП и ДПС на власт се крепи на кворума и гласовете на крайнодясната Атака.

ЖПО: Разбира се, имахме дебат по тази тема, намеси се и Жозеф Дол. Проблемът е, че социалистите трябваше да уведомят своите избиратели каква коалиция възнамеряват да правят преди изборите. Ако го бяха направили едва ли щяха да получат толкова гласове. Ето защо предсрочните избори са начин да се изясни ситуацията. Не е много славно за една демокрация да се правят такива негласни съюзи зад гърба на избирателя.

Искам да повторя, че липсата на осъждане на Сидеров не е приемливо от страна на ръководителя на европейските социалисти, който номинира бъдещия еврокомисар, това е нечувано.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.