Познати муцуни сред “ликвидаторите” на Иракли

Екип на Биволъ

Capture_decran_2013-01-13_a_15.48.23

Имотът, на който трябва да изникне ваканционно селище от затворен тип с басейни е вклинен в плажната ивица на Иракли (в зелено на картата)

На Иракли се строи – алармираха природозащитници от блога stopatom Снимки от мястото показват, че се изграждат едноетажни и двуетажни бунгала и басейни от фирмата Емона 2000.

Емона 2000 е еднолична собственост на лицето Добрин Иванов Иванов. Фирмата има 20% собственост в Иракли АД, която в момента е в ликвидация.

Съпругата на Николай Банев – Евгения, сикаджията Славян Теофилов – съдружник на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, най-богатият българин Цоло Вутов и Стоян Захариев – шефът на офшорната фирма “Суис Пропъртис”, която искаше да застрои Иракли, но беше спряна, това са лицата в борда на директорите на Иракли АД. Собствеността на фирмата Иракли АД е на контролирани от тях дружества: Голф Хотели на Баневи (20%), Суис Пропъртис (20%), ИВС на Цоло Вутов. Славян Теофилов като физическо лице също държи 20% от Иракли АД.

Начинът на придобиване на терена от 7002 кв/м, който както се вижда от скицата и от сателитната карта е на самия плаж, е интересен. Основното действащо лице е съдружникът на Емил Димитров – Славян Теофилов. Кой е той и с какво се занимава през годините можете да прочетете в полицейска справка, публикувана в списание “Правен Свят“, препечатана по-долу.

В периода 2003 – 2006 Теофилов е собственик на фирмата Дарс Инвест и купува на Иракли няколко имота, които впоследствие разделя и обединява. От тях е получен и въпросният терен със строежа на самия плаж.

Единият от имотите е продаден от частно лице на майката на Славян Теофилов. После тя го препродава на фирмата Дарс Инвест. Друг имот Дарс Инвест купува от фирмата Аква Парк. Аква Парк пък придобива терена от Община Несебър през 2003 г. чрез заменка на 2 апартамента и 2 офиса на обща сума 83880 лв.

През 2009 г. Дарс Инвест заедно с имотите си е препродадена от Славян Теофилов на фирмата Фрам Билд, която е собственост на съпругата и децата на Добрин Иванов. Съседни терени в непосредствена близост до плажа също са придобити от частни лица свързани с Емона 2000, показа проверка на Биволъ в имотния регистър.

Capture_decran_2013-01-13_a_16.47.51

Емона 2000 притежава още няколко терена в близост до плажа на Иракли. Единият от тях на площ 1700 кв/м. е купен директно от Община Несебър на любезната цена от 19 лв на кв/м. И това става съвсем наскоро, на 01.11.2012 г. 

Capture_decran_2013-01-13_a_15.35.51

Въпреки, че е на самия плаж и попада в 100 метровата забранителна ивица по Закона за черноморското крайбрежие, за проекта е издаден положителен ОВОС от РИОСВ Бургас. В становище на МОСВ публикувано на 13.01.13 след разчуването на случая се казва, че “мотивите на инициативата „Да спасим Иракли” са тенденциозни и лишени от градивност”.

Междувременно природозащитниците съобщиха, че в понеделник, 14.01.2013 от 18ч30 се организира шествие “Последен протест за Иракли“. В София сборният пункт е на Попа в 17,30. В 18.00 шествието, за което е уведомена Столична Община ще тръгне по ул. Граф Игнатиев, после по ул. Раковска, бул. Цар Освободител и ще стигне до Народното събрание в 18.30ч. Шествия се организират по същото време във Варна и в Пловдив.

Полицейска справка за Славян Теофилов, препечатана от публикация на списание “Правен Свят”

“За пръв път Славян Теофилов се появява в гр. Бургас през 1995 г. от името и по нареждане на Поли Пантев. Дейността му е свързана с организирането на контрабанден канал, осигурен от СИК, за внос на черна техника от арабските страни, основно Ливан. Контейнерите се обявяваха пред митница Бургас като обзавеждане на заведения, новогодишна украса и т. н. Често в контейнерите с черна техника от Ливан имаше и фалшиви ирански долари, които се изнасяха за Сърбия и Македония, а от там – за Европа.

Когато нямаше контейнери, Славян Теофилов участваше в контрабандния внос на фалшиви бандероли за алкохол от Украйна – през пристанище Варна.

В тази си дейност беше подпомаган от Петьо Малкия и Зарко от Пловдив, които съвместно с Веско Байчев от Поморие държаха под аренда ресторанта и кафенето на хотел “Диамант” в комплекс “Слънчев бряг”. Бяха си осигурили чадър от МВР, като за тях работеше Оник Калустян – по това време началник на служба “Сигурност” в гр. Стара Загора. Същият често пребиваваше при тях в “Слънчев бряг”.

В този период, като представител на Поли Пантев, Славян Теофилов участва в кражбата на кораб с ориз от Китай – 12 000 тона, като парите от продажбата му се разделят между Поли Пантев и Младен Михалев-Маджо. В схемата участва и бившият директор на пристанището – Алексиев.

В края на 1996 г. Славян Теофилов, с протекциите на Поли Пантев, беше назначен за представител на “Ротманс” в офиса в гр. Бургас. Това служеше като прикритие на контрабандния внос на цигари, организиран от СИК. Отговаряше за натоварването и транспортирането на контейнери с цигари, обявявани като транзитно преминаващи през страната за Сърбия, Черна гора и Македония. Голяма част от цигарите се разтоварваха в Панаирното градче в Пловдив, като камионите отново се запечатваха и излизаха от страната за закриване на вноса. Цигарите се продаваха в страната или “на тапа” (т.е. прикрити с други стоки – бел.ред) заминаваха за Западна Европа.

Когато Службата за сигурност разкри канала и залови няколко контейнера с цигари, Славян Теофилов беше командирован във Варна, където отговаряше за контрабандната дейност на СИК по всички направления – основно за вноса на спирт, деклариран като винен дестилат, износа на алкохол (коняк за Русия и Украйна) и цигари. В много от случаите се използваше и пристанището в гр. Бяла, Варненско. От фиктивния износ се оформяше документацията, с която се теглеше ДДС в различни градове на страната.

В периода 1998-1999 г., Славян Теофилов се свързва с Емил Димитров, /Този, който днес е народен представител от ГЕРБ – б.а./ също човек на СИК. Двамата започват участие в приватизацията на обекти в Северозападна България (Врачанско), закупувайки мандри, дървообработващи предприятия, земя. За кратък период от време, Славян Теофилов е изпратен в Македония. Там СИК създадоха фабрика за производство на цигари, които през Сърбия и Черна гора заминаваха за Западна Европа.

Със започването на голямата приватизация в туризма Славян Теофилов се появи отново в “Слънчев бряг”, като Поли Пантев му нареди да купува хотели. От този период е фирмата “Елеонор турс” ООД, в която той е съдружник с Емил Димитров.

С парите на Поли Пантев Славян Теофилов приватизира редица обекти в “Слънчев бряг”: “Марица”, “Палас”, “Метеор”, “Грамада”, закупи терен до хотел “Странджа” и почивната станция “Динамик” в гр. Несебър. Вложени са много средства за модернизация, а хотел “Метеор” бе преустроен в Гранд хотел “Слънчев бряг”.

От този момент Славян остава трайно на територията “Слънчев бряг” – Несебър, създавайки многобройни връзки с други приватизатори от неговия тип…

Емил Димитров се насочва към приватизация на горски масиви/ловни стопанства, като взима под наем ловното стопанство в Етрополе. Основната му задача е да направи контакти с възлови личности в управлението на страната, използвайки ловните страсти на някои от тях.

След смъртта на Поли Пантев, Славян изведнъж се оказва собственик на значително имущество в комплекса. Веднага се свързва със съпругата на Поли, като си прави сметка чрез нея да наследи голяма част от хотелите и да работят съвместно.

Тези негови действия обаче водят до ответна реакция от страна на Маджо, който смята, че всичко трябва да премине под негово управление. Затова в колата на Славян е поставена бомба, но тя не се взривява, защото е само предупреждение. Ефектът е постигнат. Славян се свързва с Маджо, който го глобява със солидна сума и му поставя ултиматум: или ще работи за него, или да му отстъпи хотелите. От този момент нататък Славян започва да работи за Маджо.

През 1997 г. по поръчка на СИК Славян Теофилов е вербуван от НСБОП, което му осигурява “чадър” срещу евентуален интерес от страна на службите в Бургас.

През 2003 г. Славян Теофилов става общински съветник в Несебър от листата на Социалдемократическата партия, а от 2007 г. е общински съветник от “Атака”. Влиза в остър конфликт с Димитър Янков, председател на Общинския съвет, който по-късно е убит.

Последните завоевания на Славян са построяването на хотел “Фиеста бийч” в “Слънчев бряг”, където участва с фирмата си “Елеонор турс”. По-късно регистрира ново ООД – “Ропотамо шанс”. Предоставен му е за управление и хотел “Орфей” на братята Маргини, които фиктивно му го прехвърлят. Продава имот до хотел “Странджа” на руска групировка, която в момента строи апартаментен комплекс за продаване. С част от средствата купува терени в Хърватия – край морето, които възнамерява да продава. Напоследък се забелязва тенденция и стремеж да се освободи от обектите си на “Слънчев бряг”, защото е в невъзможност да ги управлява и са му нужни пари за други проекти – купуване на терени в София, строеж на офис сгради и апартаменти.

Активно участва в прането на пари в посока Лондон. В тази дейност е подпомаган активно от Валери Кръстев (бивш човек на ВИС в “Слънчев бряг”), който има връзки в Лондон.

В подземния свят се говори, че Славян Теофилов е “оборотен” и смело участва във всякакви схеми за пари или контрабанда, включително и на наркотици (канал през ГКПП Капитан Андреево за хероин от Иран с участието на гърка Паскалис, Мишо, Краси и Пешо от района).

Независимо че е съветник от “Атака”, на Славян Теофилов не му пречи да осъществява редовни връзки с депутата от ДПС – Несрин Узун, с когото обсъждат сделки и бизнес.

Последният им удар е сделката с имота (виж бележката под линия – бел. ред.) в гр. София, който заедно с Емил Димитров закупиха от Петър Драшков за 10 млн. евро. Говори се, че сделката е одобрена от по-високо място, т.е. от техните работодатели. В момента Славян е в конфликт със съдружника си в “Ропотамо шанс” и са в процедура по поделяне на хотела.

Емил Димитров в момента държи ловното стопанство в Етрополе. От 2007 г. е общински съветник там (от листата на партия “Средна европейска класа” – бел. ред.) и спонсор на футболния им отбор. В близки отношения е с Христо Стоичков, когото е уредил с терен за строителството на хотел, спортна и развлекателна база.”

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: