cik

Ако в МИР 5 – Видин ДПС бяха получили 1 глас, щяха да получат мандат – обяви вчера Лютви Местан. Във Видин ДПС получи реално 474 гласа, което е нов рекорд за цената на депутатско място.

Теоретично рекордът може да е абсолютна нула и мандат да се получи в даден МИР без нито един глас, показва симулацията на изборния софтуер публикуван от Биволъ.

Ако във Видин ДПС имаха нула гласа пак биха получили мандат. Същата е ситуацията и в София (МИР 23 и МИР 24).

Още месец преди изборите Биволъ алармира, позовавайки се на проф. Любомир Гаврилов и д-р Стефан Манов от Временните обществени съвети на българите зад граница, че методиката на ЦИК е проблемна. Неин автор е завършилия в Беларус проф. Калинов от квотата на ГЕРБ в ЦИК. Така наречения „калинчи код“ е математически неиздържан и води до абсурдни ситуации като гореописаната. Методиката беше обжалвана безуспешно от Стефан Манов и беше приложена за пресмятане на мандатите на изборите.

Проф. Гаврилов, д-р Манов и компютърният специалист Делян Делчев създадоха свободна и лесна за използване програма за изчисляване на изборните резултати според методиката на ЦИК. Както личи и от изказването на Местан, софтуерът публикуван на страницата на Биволъ е активно използван от политиците за техните сметки.

За да проверите сами как се получават мандати в райони без нито един спечелен глас направете следното:

1. Отворете страницата https://www.bivol.bg/bg-elections-code.html

2. Натиснете на бутона Избори 2013

3. В получената таблица въведете в МИР 5 за ДПС 0 гласа вместо 474, в МИР 23 – 0 гласа вместо 1154 и в МИР 24 – 0 гласа вместо 1129.

4. Натиснете на бутона Калкулирай

5. Погледнете спечелените мандати от ДПС в крайната таблица след края на калкулацията. ДПС получава по един мандат и в трите МИР, където има нула гласа.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.