Абсурд: Методиката на ЦИК дава мандати и при нула спечелени гласа

by Екип на Биволъ

cik

Ако в МИР 5 – Видин ДПС бяха получили 1 глас, щяха да получат мандат – обяви вчера Лютви Местан. Във Видин ДПС получи реално 474 гласа, което е нов рекорд за цената на депутатско място.

Теоретично рекордът може да е абсолютна нула и мандат да се получи в даден МИР без нито един глас, показва симулацията на изборния софтуер публикуван от Биволъ.

Ако във Видин ДПС имаха нула гласа пак биха получили мандат. Същата е ситуацията и в София (МИР 23 и МИР 24).

Още месец преди изборите Биволъ алармира, позовавайки се на проф. Любомир Гаврилов и д-р Стефан Манов от Временните обществени съвети на българите зад граница, че методиката на ЦИК е проблемна. Неин автор е завършилия в Беларус проф. Калинов от квотата на ГЕРБ в ЦИК. Така наречения “калинчи код” е математически неиздържан и води до абсурдни ситуации като гореописаната. Методиката беше обжалвана безуспешно от Стефан Манов и беше приложена за пресмятане на мандатите на изборите.

Проф. Гаврилов, д-р Манов и компютърният специалист Делян Делчев създадоха свободна и лесна за използване програма за изчисляване на изборните резултати според методиката на ЦИК. Както личи и от изказването на Местан, софтуерът публикуван на страницата на Биволъ е активно използван от политиците за техните сметки.

За да проверите сами как се получават мандати в райони без нито един спечелен глас направете следното:

1. Отворете страницата https://www.bivol.bg/bg-elections-code.html

2. Натиснете на бутона Избори 2013

3. В получената таблица въведете в МИР 5 за ДПС 0 гласа вместо 474, в МИР 23 – 0 гласа вместо 1154 и в МИР 24 – 0 гласа вместо 1129.

4. Натиснете на бутона Калкулирай

5. Погледнете спечелените мандати от ДПС в крайната таблица след края на калкулацията. ДПС получава по един мандат и в трите МИР, където има нула гласа.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also