Кой сложи корали в президентските гащи?

Екип на Биволъ

Capture_decran_2013-01-05_a_21.56.35

Президентът Росен Плевнелиев нападна без да назовава нашия сайт в Панорама по БНТ от 18 януари 2013. Без да бъде питан той започна сам да се обяснява за загубените дела по казуса “Корал” (oколо 25-та минута в записа)

Аз съм категорично против строителството на дюните. Между другото вижте един казус, който сега се завъртя, отново, избирателно, за пореден път. Така беше и през 2011 г., когато предизборно аз бях по трибуните, а именно казуса с къмпинг Корал или плажа Корал. Какво се случва там? Именно аз бях министърът, който предложи дюните да бъдат обявени за изключителна държавна собственост и по тоя начин никой да не може да ги пипне и да строи там. Същото прави и министър Павлова. Тя предлага същото. Е, ние ли станахме най-големите врагове на дюните в България така, че в момента по този казус, който абсолютно избирателно се вади на дневен ред, за да се обясняваме.

Водещ: Кой това?

РП: Още повече когато министърът на едно такова голямо и отговорно министерство, което води хиляди дела, едва ли се очаква от него да се занимава с това кой платил или не платил таксата и какво се случва по тези дела. Генерално. Важният извод е друг. Избирателно се вадят факти, които обслужват нечии интереси.

Водещ: Кой го прави?

РП: Трябва да се извади цялата истина.

Водещ: Кой го прави това според Вас?

РП: Не бих посочвал, един или втори център, но… все пак, хората трябва да бъдат преценявани по това какво те правят, наистина. И тук аз считам, че като министър, но и като президент, моята позиция е много ясна…

Добро утро, г-н Президент. Колкото и да не Ви е приятно, в тази държава има гражданска журналистика и граждански активисти, които си вършат работата и следят за това институциите също да си я вършат. Да, очаквахме от Вас като министър да си спазвате обещанията, да защитавате държавния интерес и да водите съдебните дела без зорлем да ги оплесквате, така че награбеното да се узакони. Да, тези неща се вадят от журналистите избирателно и целево. Майсторлъкът е да го направиш хирургически прецизно, да го вкараш в дневния ред така, че да заболи, да се наложи властимащите да се обясняват. А най-добре е предизборно, тогава боли двойно.

За Ваше утешение ще припомним, че не сте първият, няма да сте и последният. Откакто гръмна скандалът с първановия архар в Узбекистан не престанахме да ровим случая и да вадим нови факти. Обърнахме се и към Вас за информация. Поискахме да разкриете официално омертата, за да се потърси отговорност от международния бракониер? Вие нищо не направихте, даже по-лошо: прикрихте го. А беше достатъчно да извикате на доклад шефа на НСО. Решихте да затворите скелетите в гардероба и да ги забравите, затова не се учудвайте ако утре те изпаднат оттам с трясък и Ви се наложи да обяснявате: “Не съм прикрил архар!”

Вие избрахте омертата. Вие направихте така, че да се продаде обществения интерес за два пъти по 20 лева в случая “Корал”. Вие узаконихте заграбването на Морската градина във Варна от престъпната групировка ТИМ. Срещу мизерните 20 лева и отговорното, държавническо поведение, срещу Вашите подписи стояха десетките милиони на частния интерес. Вие направихте своя избор. От изказването Ви разбираме, че нямате угризения, което мотивира допълнително да припомняме кой е платил или не е платил таксите за Корал, кой е подписал или не е подписал за Морската градина и какво се случва след това.

Не сме сложили ние ръбатите корали в президентските Ви гащи, с които се движите достолепно пред нацията. Но журналистиката е за това – да друса бодливата торба. Обезболяващите ги дават пиарите. Избирайте си ги добре, защото могат да сипят и отрова, както се случи наскоро.

Следният текст е от блога на концесионера на “Корал” Атанас Русев. Като свидетели на събитията можем да потвърждим, че нещата стават по този начин: с подкупи, политическа корупция и синхрон на институциите срещу обществения интерес.

Незаконните строителни разрешения – плажа Корал

и как се унищожи Черноморието…

За пореден път ставаме свидетели на един тотален фарс. Министърката Лиляна Павлова заяви наготово, че строителни разрешения за зоната зад плажа Корал са незаконосъобразни и спира строежите. Прочетох за едно, след това за три, а знаете ли колко са всъщност???

3 от 2009 година за сгради (от времето на кмета Петко Арнаудов с подписа на арх. Алексиев) Номера: 126, 127, 133 от 2009-а

6 от 2011 година за изграждане главно на ел трасета за бъдещото строителство (от времето на кмета Петко Арнаудов с подписа на арх. Алексиев) Номера: 72, 73, 74, 75, 76, 77

4 от 2012 година за изграждане на сгради + 1 за трафопост (от времето на кмета Лапчев с подписа на арх. Стоянова) Номера: 109, 110, 111, 112, 113

Наблюдава се една доста добра приемственост. Но да започнем от самото начало…

Как се презастрой района? Как се унищожи Черноморието? Схемата може би е позната, но сега ще я разкажа леко с подробности. Да започнем с периода Арнаудов 2002-2011. Там действаше “светата троица” както ги наричахме – кмета, архитекта и адвоката. Отиваш при кмета с проблем относно строителство. Той те препраща за “съвет” при адвоката в кантората му в Бургас. Там срещу 1000 лева като минимум – всички неуредици с документи, съседи, община, срокове, комуникации СВЪРЗАНИ с общината се РАЗРЕШАВАТ ВЕДНАГА, или за 3 дена като нeуредиците са изгладени и нужните документи ги получаваш директно от архитекта. На личен въпрос към адвоката: “- Добре де, от какво печелите толко, все пак това са само 1000 лева?” – Отговорът е: “- От оборота” – и разбираш че сигурно 50 такива хора с нарочно създадени проблеми като теб днес са посетили същия този офис с перденца… На пракитка Общината правеше проблем за каквото и да е свързано с документи за строителство само за да те насочи към адвоката – там плащаш – и всичко е изчистено. Дори ни казаха веднъж: “- Ако искате и небостаргач в морето може да направите – само кажете и дайте”. Слагаха си подписите на явни незаконни разрешения за строежи, но добре платени. На по-големите играчи и мутри отново по тази схема, но по-внимателно и с едно лакейско уважение.

Ето за пример – направете проверка какво има на ПЪРВА ЛИНИЯ на морето от Китен до Резово (за там имам наблюдения 😉 ). Кои са собствениците и как са взели строителни разрешения, как са построили и как са Узаконили. Знам, че сигурно поне 98% са нередовни. И това е онова което аз знам. Този е еди кой си, а оня е човек на … и т.н. Хахах но това не е само на първа линия, но и в парка Странджа и навсякъде в общината – където има празно и проблем – те са. Направиха “услуги” на много хора и след това се ползваха с техните протекции. Още със сделката Корал през 2003-а и с последващите сделки за земята – от 7 долара на м2 до 350 евро на м2. Цялата схема е изнесена, от години, дадени са многобройни сигнали навсякъде и КАКВО?… пълна ТИШИНА. Протекциите работят. И досега.

Резултата: трите мижатурки се обогатиха, бетона израсна, природата унищожиха.

Така стана и с разрешителните за Корал. Първите. От онзи период. Подадохме сигнал обаче – МРРБ в лицето на Плевенлиев тогава заяви, че те са абсолютно незаконни и заведе дело срещу общината. Но общината и адвоката обжалваха, МРРБ не внесе съдебна такса от 20 лв, не се яви на делото и го загуби! Защо ли? Може би някой е дал обещания при сделката и сега си го изпълни…

Какво става обаче сега, при новото управление на общината, с новия кмет и с новия архитект. Адвокат не знам кой е. Не ме е интересувало дори дали има нова “света троица” или “двоица”.

Знам че новия кмет се опита да ни извива ръцете на плажа през 2012 г., защото искаше да плащаме огромни суми за извозване на боклука от плажа, а ние се обърнахме към община Приморско и там сключихме договор за 5 пъти по-малка сума. И кмета като отговор не ни издаде разрешително за временно поставяне на кайтсърфистката ни барака на плажа… Мащаби …

През м. октомври 2012 г. тихомълком се издават отново същите онези строителни разрешения от миналия период, със старите подписи и документация със задна дата 2007а, в абсолютен разрез със закона от 2008-а за Черноморското крайбрежие. Тихомълком са законни и действащи, докато не се появи скандала и излязоха наяве. Кмета преди няколко дена се изправи по телевизията и каза че са напълно ОК. Вчера министърката на МРРБ заяви че са незаконосъобразни и че спира незапочналите строежи.

И аз задавам следните въпроси към министърката на МРРБ:

Какви точно и колко са всички нарушения в тези строителни разрешения?

Какви са наказанията за кмета и архитекта, които са издали и подписали се под незаконни документи?

Каква е санкцията за фирмата изършила контрола по строителните разрешения и разписала се под неверни нормативни документи?

Колко още строителни разрешения са издадени от тези хора, законни ли са?

Колко още незаконни строителни разрешения ще бъдат издадени в общината, ако тези хора останат?

Не е ли същото положение в другите общини по морето и какво е точно?

Очаквам с нетърпение отговорите. Както и всички дето милеят за тази страна ги очакват.

А иначе ще ви разкажа малко и за фолклора в района. Да вземем с. Лозенец. “Най-якото” място на южното Черноморие. И Корал е точно там.

Ако искате строително разрешение най-напред ви трябват съгласувателни писма или предварителни договори за ВИК и ЕЛЕКТРИЧЕСТВО. Т.е. откъде ще се захранвате с вода, къде ще отива канализацията и откъде ще идва тока. Тези комуникации се предполага че трябва да ги има и да съществуват и да са в ЕСКПЛОАТАЦИЯ с акт за ползване за да може да ви се издадат предварителни договри и т.н. , които да ви послужат за издаване на строително разрешение. Ако ги няма и вие искате да инвестирате в нещо голямо – ОК – трябва да ги изградите, да влезнат в експлоатация и чак тогава вече да може да ви се издаде строително разрешение. И това е най-малкото от всички документи нужни за едно строително разрешение. Ами ОВОС-а? Чета – стотици подземни гаражи в строителните разрешения за Корал… Знаят ли тези хора че на 3-4 м. дълбочина навсякъде отзад зад плажа е пълно с вода? И че и в момента има блато с кокичета…

Но да се върнем на комуникациите. Каква е инфраструктурата в момента в с . Лозенец.

ЧИСТА ВОДА: Селото се храни от водопровод, който не е директно свързан с деривацията Ясна Поляна и много често водата през лятото не стига. Самата деривация Ясна Поляна, 700мм тръба, която захранва всичко на юг вече издъхва през летния сезон, включването директно към нея е абсолютно забранено вече повече от 7 години.

МРЪСНА ВОДА: В селото има една единствена пречиствателна станция от 1962 година, която може да обслужи около 2000 човека, през летния сезон хората в Лозенец надхвърлят 20 000. На практика мръсната вода която отива до пречиствателната станция директно без да минава през нея се пуска в близкото дере и от там директно излиза на Централния плаж в Лозенец, други отходни води в района се изливат директно в морето на самия бряг. Каква е ситуацията в другите села и градове надолу? Още по-страшна! Там или няма пречиствателна станция или тя не функционира. На практика в разгара на лятото това което се къпете не е море, а …… защото цялата канализация без пречистване се излива директно в морето. Трябва по-скоро да се обяви екологична катастрофа и замърсяване преди всичко друго. На 3 км навътре в морето има видима! ивица от фекали широка 30м, която стига от Китен до Царево

ЕЛЕКТРИЧЕСТВО: EVN има мощности, но специално в района на Корал те са изчерпани. Наложително е изграждане на нови трафопостове, трасета и всичко друго. В района на Лозенец ситуацията е същата.

И на този фон задавам още един въпрос към министърката на МРРБ:

Не е ли редно да се спрат всички строителни разрешения за района докато най-малкото не се направи една нормална ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ и КАНАЛИЗАЦИЯ и чак тогава да се мисли за още строителство в района?

Надявам се на професионализма на министър Лиляна Павлова и желая като всеки човек да видя най-сетне ДЕЙСТВИЯ.

18.01.2013

Атанас Русев

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: