Визията на Лапчев: Нов бетонен Слънчев бряг от Царево до Лозенец

Кметът на Царево лъже обществеността и медиите, че нямало намерение за строеж на вилно селище
Екип на Биволъ

Бетонен град от Царево до село Лозенец – такава перспектива споделя кметът на Царево Георги Лапчев през април т.г. на заседание на Общински съвет. Така сегашният кмет се изявява като ревностен продължител на делото на предшественика си Петко Арнаудов от БСП /агент Иванов от бившата ДС/.

Лапчев е избиран вече 2-ри мандат от името на ГЕРБ, но яростно подържа и продължава вредната и порочна практика на своя червен предшественик. Ето какво заявява той:

Ясно е, че един ден Царево и Лозенец ще се свържат, то вече започва да се вижда… Това голямо нещо, което ще се нарича след време Лозенец-Царево, не знам точно, квартали ли, как ще ги направим, но те започват да излизат, те ще се случат – обяснява кметът (виж протокола от заседанието тук).

Изказването му е по повод нуждата да се ремонтира стария път Царево-Лозенец, по който има интензивно движение лятото, но е в окаяно състояние. Лапчев вижда този път като основната артерия на нов туристически мегакомплекс , подобен на бетонната стена, изникнала от Равда до Влас през Слънчев бряг.

Засега между Царево и Лозенец все още има свободни от бетон терени. Гъсто застрояване има северно от Царево, където стърчи изоставеният град “Кроко бийч”, построен от руския мафиот Костя Циганов преди повече от 10 години. След експулсирането на Циганов като опасен за националната сигурност нито общината, нито държавата предприемат нещо, за да обезопасят или премахнат грозните бетонни руини.

Лозенец-Царево

Следващата застроена зона е около къмпинг “Арапя”, където засега няма големи хотели. Бъдещият град “Лозенец-Царево” продължава в северна посока с курорта “Оазис”, чиято собственост се свързва с друга фигура на организираната престъпност – Евелин Банев – Брендо. Преди Лозенец по брега са вилите на родни знаменитости като Евгения Живкова, Белослава и т.н. На север от курортното село Лозенец никнат нови хотели и вили, като има апетити за плътно застрояване и на “Корал”.

Налей бетон – Стани Богат

Строителните апетити на Георги Лапчев, станал обществено известен с участието си в предаването “Стани Богат” през 2011 г., не се ограничават на север от Царево, където защитените територии отдавна са ликвидирани. Както се видя през последните дни от казуса със Силистар, той е готов да погази закона, за да пусне строежи и на територията на Парк Странджа, намиращи се в Натура 2000.

Очевидно инвеститорският натиск е голям, защото Лапчев не се съобрази и с партийното мъмрене от Бойко Борисов и излъга пред цяла България, че не бил подписвал план за застрояване и нямало дори инвестиционно намерение. Такива документи обаче черно на бяло са внесени в докладна от самия него и гласувани от общинските съветници.

За незаконното решение съобщи първо Биволъ, като анализирахме защо то противоречи на действащото законодателство. В крайна сметка този анализ беше потвърден от РИОСВ – Бургас и случаят беше поет от Окръжна прокуратура, която разпореди на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да върне незаконното решение на Общински съвет – Царево.

Заедно с публикацията още преди една седмица Биволъ пусна заявление за Принудителна административна мярка /ПАМ/ до Министъра на МОСВ Нено Димов.

Уважаеми г-н Министър,

Във връзка с приложената докладна за одобряване на ПУП за вилно селище в района на Силистар, в Парк Странджа и Натура 2000, и процедурата, която е НЕЗАКОННА, настоявам да наложите ПАМ (принудителна административна мярка) по реда на чл.123 във връзка с чл.122 ал.1 т.1 от ЗБР на процедурата и да спрете решението на Общински съвет – Царево.
Входящия номер, който получихме на заявлението си е вх. № е 94-00-469 от 23.08.2018 г.
До момента нямаме никакъв отговор от Димов, въпреки че подопечната му РИОСВ Бургас е съучастник на опитите за незаконно застрояване на Силистар. Служителка от регионалната инспекция на име Павлина Параскова е в състава на експертния съвет от общината, който е допуснал изработването на ПУП за застрояване в защитените територии. Шизофренната реакция на РИОСВ е абсурдна, защото самата инспекция след това обяви, че гласуването на ПУП в тази зона е недопустимо. Самият министър в телевизионна изява се опита по презумпция да избяга от отговорност, оставайки верен на следваната от него тенденция през време на цялото му управление, да защитава не природните ни богатства, а алчните интереси, те да бъдат употребени или застроени.
“Нарушен е законът за устройство на територията, който изисква да бъде сезирана Районната инспекция по околната среда, която да се произнесе каква процедура трябва да следва. Ако теренът бе нормален, а не част от ПП Странджа, това нямаше да се налага”, каза Димов.
Той обаче не бе попитан и не даде никакъв смислен отговор, за одобрението, което РИОСВ Бургас е дала, чрез инспекторката си Павлина Параскова за съгласуване на ПУП-а за строеж на вилно селище.

Миналата година Лапчев пак влезе в новините с гонения срещу къмпингари на “Корал” и акции срещу нудистите на плаж “Делфин”: Там Лапчев допусна престъпно самоуправство – изсичане на горичка и строеж на масивна стълба на общински терен от страна на наемателя, която после се оказа незаконна.

По-рано кметът на Царево презавери голям брой строителни разрешителни за района на “Корал”, което също се оказа незаконно и те бяха спрени от прокуратурата. Управлението му ще се запомни и с допускането на строежи от негови съпартийци от ГЕРБ в активния сезон. След като случаят се размириса, той им наложи минимална глоба като на физически лица, вместо да санкционира фирмите им.

По стъпките на агент “Иванов”

По време на управлението си Петко Арнаудов – агент “Иванов” се прочу с редица безобразия по бетонирането на крайбрежието – незаконното ваканционно селище “Златна Перла”, презастрояването на местността Бутамята край Синеморец, незаконосъобразната продажба на плажа Корал, бетонния кошмар “Кроко бийч” на руската мафия, край бившия райски “Попски плаж”, унищожението и застрояването на прекрасните някога места като “Нестинарка”, “Арапя”….

Арнаудов не криеше амбициите си да превърне Царево в Слънчев бряг и открито ги афишираше. За да може да осъществи тези мераци, Арнаудов дори закри съществуването на Природен парк Странджа през 2007 г. по време на Тройната коалиция. По-късно се наложи специално Народното събрание да промени закона и да отмени акта на ВАС, с който беше отменено съществуването на тази най-голяма защитена територия в България.

В крайна сметка “Златна Перла” беше разрушена след 10 години съдебни саги, а Лапчев се снима на фона на багерите, като разкритикува за беззаконието бившия кмет, по чиито стъпки върви сега. Защото незаконните опити да се застрои Силистар и цялото Южно Черноморие обслужват най-вече нотабили от ДПС като Йордан Цонев и арх. Калин Тихолов, притежаващи земи на все още девствените брегове край Варвара, Силистар и Резово.

Биволъ още преди 4 години разследва и разкри единствен, че тези най-прекрасни кътчета са всъщност земи, заграбени от местните жители с измама. /виж тук и тук/ Прокуратурата услужливо прикри тези престъпления, като отложи разследването до изтичане на давност и накрая отказа да образува наказателно производство, въпреки доказания състав на престъпната дейност.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also