На 6 октомври 2015 г. министърът на външните работи Даниел Митов е удостоен с Големия Кръст за заслуга „ProMeritoMelitensi“ на Суверенния военен хоспиталиерен Орден на Свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта, съобщава на страницата си Министерството на външните работи.

Орденът е връчен от Алберто Леончини-Бартоли, дипломатически съветник и специален пратеник за церемонията на Великия Магистър на Ордена Негово Височество Фра`Метю Фестинг.

Посланик Леончини-Бартоли (вдясно) връчва орден на министър Даниел Митов

Посланик Леончини-Бартоли (вдясно) връчва орден на министър Даниел Митов

 

„Последният да затвори вратата“, казват французите при изреждането на дълга поредица от имена и титли. В случая обаче има и скрит коз: дъщерята на Негово Превъзходителство Леончини-Бартоли е началник на кабинета на Ирина Бокова и неин най-доверен кадър. Паола Леончини-Бартоли е плътно до Ирина Бокова при нейните многобройни пътуванията в чужбина (виж тук, тук и тук).

Церемонията, на която „Просто Митов“ става Grand Officier pro Merito Melitensi Даниел Митов е уважена от подбран бомонд. Присъстват вицепремиерът Ивайло Калфин, земеделският министър Десислава Танева, зам.-министри на Външните работи и отбраната, папският нунций, посланици, свещеници от различни вероизповедания и дори Левон Хампарцумян, научаваме от светските хроники на български и английски.

Четири месеца по-късно Даниел Митов номинира Ирина Бокова за българска кандидатура за поста Генерален секретар на ООН, като се позова на решение на правителството Орешарски.

Министерството на Външните работи не отговори на запитването за коментар от Биволъ дали в случая не е налице търговия с влияние.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English