За недоказан произход на доходи над 50 000 лири...

Нов британски закон срещу прането на пари заплашва Калин Митрев и премиерския “Котарак” Ивайло Кръстев

Министър по сигурността на Великобритания се позова директно на "Перачницата"
Екип на Биволъ

Обединеното Кралство ще използва пълната сила на закона срещу прането на пари, като от следващата седмица активи за над 50 000 лири ще могат да бъдат замразявани до доказване на законния им произход. Това ще става според новия британски “Закон срещу необяснимото богатство” (Unexplained Wealth Order или UWO).

Мярката е насочена основно срещу руски олигарси, но може да засегне и необяснимото богатство на български граждани. Сред тях попадат представителя ни в ЕБВР Калин Митрев, заподозрян за корупционни доходи от Азербайджан и приближения до премиера Бойко Борисов “Котарак” Ивайло (Иво) Кръстев. Собственикът на “Син Сити” притежава и луксозен нощен клуб в сърцето на Лондон, чийто лиценз бе отнет наскоро заради мафиотски сбивания.

“Едно духче ти даде парите? Искаме да знаем кое е то.”

Инициатор на “Закона срещу необяснимото богатство” e Сър Ерик Пикълс. Той формулира предложението си още през 2015 г. при правителството на Дейвид Камерън. Пред британския в. Телеграф Сър Пикълс обяснява как ще работи новото оръжие срещу прането на пари.  “Виждам, че сте се сдобил със скъпи златни накити, “Ролекс” на всяка ръка и носите “Гучи” със златни инкрустрации. Казвам – добре изглеждате и питам – откъде са парите? Казвате – от едно духче или от тотото. Искам да знам кое е това духче. Законът срещу необяснимото забогатяване ще ви принуди да обясните източника“.

Обясненията ще се дават след като британската държава запорира активите, за които има дори съмнения, че са придобити с незаконни средства. Мярката развързва ръцете на полицията да действа преди да има повдигнато обвинение. Ако засегнатите нямат правдоподобно обяснение как са придобили активите, те могат да бъдат отнети от държавата чрез граждански процес.

Подобно законодателство досега е въведено само в Ирландия, Колумбия и Австралия. Мярката среща и противници, които подчертават, че се обръща доказателствената тежест и се нарушава презумпцията за невинност.

От сериала McMafia до журналистическите разкрития за “Перачницата”

Анонс за предстоящата безкомпромисна борба с прането на пари направи силовият министър Бен  Уолъс по повод успеха на сериала на BBC McMafia. Създаден по сценарий на известния журналист Миша Глени, сериалът показва как руската мафия използва Лондон като финансов хъб за изпиране на пари от трафик на дрога, търговия с плът, фалшиви маркови стоки и други престъпни дейности. Прага, Тел Авив, Мумбай и дори луксозните лондонски квартали са представени като терен на жестока мафиотска война за надмощие, командвана от гангстери в Москва, в синхрон с руските тайни служби. Бен Уолъс коментира, че сериалът, който придоби огромна популярност на Острова, е реалистичен и обеща крути мерки срещу прането на пари от руски олигарси, но не само срещу тях.

Министърът се позова конкретно на разследванията на OCCRP от серията “Перачницата“. Тя включва две вълни от разкрития направени през 2017: “Руската перачница” и “Азербайджанската перачница“. Първата е за източване от Русия на десетки милиарди долари чрез регистрирани във Великобритания кухи фирми. Второто разследване установи, че по същата схема и с участието на свързани с “Руската перачница” фирми, са източени поне 2.9 милиарда долара от Азербайджан. В нея има и отчетлива българска следа.

Калин Митрев – българският “герой”

в “Азербайджанската перачница” е съпруг на Ирина Бокова и български представител със статут на дипломат в Европейската Банка за Възстановяване и Развитие. Той е получил стотици хиляди евро от куха фирма в Баку, уж за консултантски услуги. Парите са пристигнали в швейцарска сметка на Митрев, но част от тях са били върнати от банката, тъй като Митрев е бил маркиран като високорисков клиент, показа международното разследване с участието на световни медии, в което Биволъ се включи.

Лондонският апартамент на Митрев и Бокова е купен на  04.08.2014 четири месеца след като Митрев получава последния транш от съмнителна азерска фирма.

Въпреки скандала, правителството на Бойко Борисов отказа да оттегли Митрев, който все още заема поста, а прокуратурата започна фиктивна проверка на случая. Фиктивна, защото до момента няма заявка от ведомството на Цацаров за предоставяне на банковите документи, на които се позовава разследването.

Калин Митрев обаче си е купил апартамент в Лондон за близо един милион евро (925 000 паунда). Заедно със съпругата си Ирина Бокова той е придобил още апартамент в Париж и два апартамента в Ню Йорк. Подробно проучване на Биволъ извади наяве факта, че между доходите на семейството и цената на имотните придобивки има необяснима разлика от 1 милион евро.

Това автоматично прави Калин Митрев мишена на новия закон, за който създателят му Сър Ерик Пикълс казва, че ще улеснява много разследванията и борбата с прането на пари.

“Котаракът” Иво Кръстев  вложил милиони в луксозно бандитско свърталище в Лондон

Едно от най-мащабните известни вложения от “българско духче” в Лондон е в луксозния ресторант и нощен клуб DISTRKT . Отворен през 2011 г. в сърцето на Сохо, локалът има български съсобственик – Ивайло Кръстев, разкрива през 2011 г. британската медия City A.M. Тя цитира неговия “бизнес партньор” Фрейзър Доналдсън, който организирал за откриването голямо парти на лондонския бомонд с участието на звезди от “Х-Фактор”. Заведението се прочува с шокиращи дори за Лондон цени, като 70 лири за чаша кафе от барбонки на азиатска палмова котка и розе за 270 лири, пише Evening Standard.

Доналдсън напуснал DISTRKT през 2013 г. и от профила му в социалната мрежа LinkedIn става ясно, че е бил там само управител, а не реален собственик. Под неговото ръководство хитовото заведение генерирало продажби от 150 хиляди лири седмично и правило печалба от над 30% хвали се британецът.

Това, което британската публика още не знае през 2011 г. е, че Ивайло Кръстев е собственикът на софийското мафиотско свърталище “Син Сити”. Съвсем логично през годините славата на лондонския му филиал се трансформира от гламурна на скандална и публиката сменя профила си.

В британския Търговски регистър няма данни под каква форма Ивайло Кръстев е осъществил инвестицията си в DISTRKT. Това явно не е станало чрез британска фирма, защото първата следа от Кръстев в регистъра датира от май 2017 г. Тогава той официално регистрира WEST END LEISURE GROUP LTD. Месец по-късно фирмата премества седалището си на адреса на DISTRKT (виж тук и тук).

“Доброто духче” и “Котараците” от Банкя

Данните за вложените в заведението средства се разминават. Според Доналдсън става дума за 10 милиона лири. Според City A.M. и Evening Standard – 25 милиона лири. Така или иначе това е много повече от лимита за проверка за необяснимо богатство, който е само 50 000 лири.

Известен факт е, че “инвеститорът” Ивайло Кръстев, вложил милиони лири в лондонкия притон, е бил тясно свързан с приятелския и бизнес антураж на премиера на България, която се слави като една от най-корумпираните държави в Европейския съюз.

Ивайло Кръстев е основна фигура в кръга “Котараците” на Бойко Борисов, който включва също и премиерския приближен Александър Сталийски, както и Петър Лашов, един от наследниците на убития висаджийски бос Георги Илиев.

Доказателство за това са записите “Яневагейт”, в които се обсъждат подробно приятелите на Борисов от “Котараците”. Според адв. Момчил Мондешки те редовно се събирали на карти в Банкя. За Александър Сталийски например се твърди, че „взел Рубин“ чрез цесии на милионите си в КТБ. За Ивайло Кръстев данните са от по-лежерно естество, но също намирисват на политически и корупционен фаворитизъм.

Приблизително по времето, когато Кръстев прави инвестицията си в Лондон, дружбата му с премиера е била помрачена от любовен триъгълник с участието на съпругата на Кръстев  – Десислава Николова. Това става ясно от думите на бившата съдийка Владимира Янева.

Описвайки сърдечните и сексуални пориви на Бойко Борисов, чийто обект е била самата тя, Янева говори за дама, която “ходи в Шервиньо” и била интимно, но и сантиментално близка с премиера. За да е близо до него той я назначил да му бъде “протокол”.

Проучване на Биволъ установи, че става дума за Десислава Николова Кръстева, съпруга на Ивайло Кръстев. След няколко запитвания по ЗДОИ стана ясно, че приближената на Борисов наистина е била назначена в Министерски съвет през 2011 г.

Назначението е станало без конкурс и на базата на преценката, че Кръстева била ценен кадър и знаела езици. Не става ясно защо “ценният кадър” е освободен през 2013 г. след като Борисов пада от власт, вместо да продължи да прави кариера в държавната администрация и да държи министерския протокол на нивото на висшата италианска мода.

Налице са следователно достатъчно данни за облагодетелстване по един или друг начин на “Котараците” от близостта си с властимащия премиер на България. Това повдига и основателния въпрос дали милионите лири на Ивайло Кръстев, вложени в луксозен нощен клуб са изкарани с пот на чело от честен бизнес в “Син Сити” и други подобни заведения, или пък са функция на неговите властови контакти.

Британските власти могат да потърсят отговор по новия закон, още повече, че е налице пресен повод. През ноември 2017  лицензът на DISTRKT е отнет. Причина за това е поредица сбивания на групи бабаити в центъра на Лондон. Сценките с баталиите между посещаващи DISTRKT албански и други източноевропейски мутри са изложени в YouTube. Както се вижда, те доста напомнят на някои от бруталните сцени в сериала McMafia.

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: