Моника Станишева отива в Брюксел с 20 милиона печалба от пиар

by Екип на Биволъ

Фирмата на Моника Йосифова – Станишева “Актив Груп” ЕООД има солидни приходи от ПР и реклама през периода 2007-2012г. Данните от Търговския регистър са следните :

2007 – 3 991 000 лв.

2008 – 6 039 000 лв.

2009 – 4 620 000 лв.

2010 – 2 176 000 лв.

2011 – 2 141 000 лв.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

2012 – 1 513 000 лв.

Общо за 6 финансови години – 20 480 000 лв. (словом – двадесет милиона, 480 хиляди лева).

В портфолиото на “Актив Груп” са основно държавни институции, за чийто имидж фирмата се грижи. Фирмата е забъркана и в скандала с австрийския лобист Хохегер, осъден в Австрия, за който имаше парламентарно разследване и в България.

Миналата година Биволъ разкри, че фирмата, която има офис и в Брюксел, е получила и грант от 60 000 евро от Европейския парламент. Срещу тези пари е направено не твърде много – инсталиран е сайт с безплатен софтуер и е организирана изложба за детски рисунки. Биволъ зададе също така въпроса дали няма конфликт на интереси във факта, че съпругът на Моника Йосифова е шеф на ПЕС.

От Дирекция “Комуникации” на Европарламента отговориха, че не виждат конфликт на интереси. Те предоставиха и декларацията подписана от Моника Йосифова, че не се намира в конфликт на интереси. Европарламентаристи от десницата бяха на друго мнение и зададоха същия въпрос на председателя на ЕП Мартин Шулц. В пленарната зала на ЕП се чуха думите, че “това мирише на възползване”. Шулц и до момента не е дал отговор.

След дълга кореспонденция с Европарламента Биволъ така и не получи финансовите документи за гранта, тъй като според Дирекция “Комуникации” те били фирмена тайна. Моника Йосифова обаче върна получения аванс от 30 000 евро и се отказа от проекта да популяризира европейските избори.

Натиск над медиите и цензура на “Грантгейт”

Публикацията на Биволъ за скандалния грант от октомври 2013 беше премълчана от всички български медии с изключение на Mediapool, Капитал и агенция ПИК.

Постигнатият ефект обаче беше точно обратния – от случая се заинтересуваха европейските медии, както личи от публикация на Шпигел., която макар и със закъснение получи широко отразяване.

Междувременно от документи изтекли в БСП-лийкс стана ясно, че още през 2009 г. Моника Йосифова е имала·активна политическа роля в ·БСП, като е оркестрирала политически медийни кампании в полза на партията.

Сюжетът с гранта на “Актив Груп” очевидно е бил твърде притеснителен за българските социалисти и лично за Сергей Станишев. Споменаването на трудностите да се получи публична информация именно за този грант стана причина журналистите на Биволъ да бъдат цензурирани в Съвета на Европа.

Дали новото амплоа на Станишев като евродепутат разкрива и нови възможности за бизнеса на Моника Станишева предстои да узнаем. Биволъ ще продължава да следи внимателно обществените поръчки и грантове, спечелени от фирмата “Актив груп”.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also