Capture_2014-08-14_a_17.03.49

Новият зам.-министър на земеделието и горите Георги Костов се е разпоредил офисът на Природен Парк Странджа да остане, научи Биволъ.

От пресцентъра на МЗХ потвърдиха, че има устно разпореждане и се очаква писмена заповед, която отменя закриването на офиса на ПП Странджа в Царево.

Офисът беше закрит по нареждане на и.д. директор на Парк Странджа Петко Нанчев, който зае поста без конкурс след знаковото уволнение от предишното правителство на Стефан Златарев, предишен директор на ПП „Странджа“.

Стефан Златарев и Иван Камбуров, който завеждаше офисът в Царево са основните виновници за спирането на незаконния строеж Златна Перла, построен с благословията на бившия кмет Петко Арнаудов, известен като „Ликвидатора на Странджа“.

Затварянето на черноморския офис практически сваляше надзора над най-ценните земи по крайбрежието, първа стъпка към застрояването им, според ОУП изготвен от скандалния архитект Калин Тихолов. Както разкри Биволъ, земи заграбени с измама от Тихолов и депутатът от ДПС Йордан Цонев са сред предназначените за застрояване.

Въпреки скандалните разкрития и националната мобилизация за спасяване на Странджа, както предишното червено управление на кмета Арнаудов, така и сегашното от ГЕРБ с кмет Георги Лапчев, бранят този план като Матросов на амбразурата и настояват цялото крайбрежие да се превърне в бетонен пояс, от което ще се облагодетелстват лично и семейно Тихолов и Цонев.

Отделно от това правителството „Орешарски“ назначи Арнаудов за шеф на горското в Царево, което предизвика граждански протести в морския град миналото лято. През последните седмици свидетелствата за безобразен дърводобив в крайморската част на парка станаха ежедневие, а огромни тирове извозват дървесината на пристанище Бургас, откъдето се изнася с кораби.

Срещу закриването на офиса, което на практика оставя Черноморска Странджа без надзор, се сформира Инициативен комитет в Ахтопол, който заплаши с активни протестни действия.

Протестиращите искат също така да бъдат отстранен инж. Петко Нанчев, който нареди закриване на офиса, който отказа да го възстанови дори след като беше предложено Инициативния комитет да плати разходите за наем, както и неговия заместник Димитър Гочев, известен като протеже на Петко Арнаудов.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English