Имането на ромската “царска фамилия”

Екип на Биволъ

rashkov

Няколко дни след като обяви, че млъква за времето на предизборната кампания, главният прокурор Борис Велчев все пак проговори, че прокуратурата започва проверка на имотното състояние на Кирил Рашков, известен още като ромския “Цар Киро”. Не е ясно колко време ще продължи задълбочената проверка, която би трябвало да включва банкови сметки и данъчна история на семейството. Достъпните за журналистите данни от публичните регистри позволяват да се установи за няколко часа следното:

Повечето от имотните сделки на “самодържеца” Кирил Рашков в Катуница са трудни за проследяване в имотния регистър. В 9 сделки от 10 не е отбелязано кой на кого и колко квадратни метра земя е продал. Знае се само, че през 2004 г. три декара от собствеността на старите Рашкови се прехвърлят на дъщерята Събка Рашкова. Няма данни и за сделките на Рашков в Пловдив, където той е купил имоти през 1992 и 1994 г., а през 2001 г. се е сдобил и с гараж.

Най-големият имот владян от Рашков и съпругата му е телеугоително стопанство в с. Тертер, община Кубрат, с площ от 98 декара. Вероятно стопанството е придобито в ранните години на демокрацията, защото в имотния регистър, който пази данни от 1992 г. до днес няма данни за такава покупка.

През 2007 г. Костадинка и Кирил Рашкови продават стопанството заедно с нива от 12 декара на фирма “Лудогорие Инвест” ООД, свързана със заместник-областния председател на ДПС в Разград Хамза Чакър. Чакър е разследван за злоупотреби по САПАРД. Според разследващите той мамел Брюксел по схемата Николов-Стойков, при която стари машини се декларират като нови.

Семейството на ромския цар е имало и къща в Хасково, построена на парцел от 270 кв/м. Имотът е придобит през 2001 г. и е продаден през 2005 г.

Кирил Рашков не е успешен бизнесмен според търговския регистър. Името му се свързва само с едноименното ЕООД, което от 1993 г. е обявено в ликвидация. Благоверната му съпруга Костадинка никога не е имала фирми на свое име.

Кирил и Костадинка, които са на пенсионерска възраст, имат редовен здравноосигурителен статус, въпреки няколко месеца неплатени вноски на Кирил Рашков от 2007 г.

Наследството на “Принцовете”

Покойният “принц” Иван Рашков е развивал бизнес като съсобственик във фирмата “Биоконс”, регистрирана в Катуница. Нейната дейност включва “покупка на спирт и неговата преработка в безалкохолни и алкохолни напитки и тяхната продажба в бутилиран вид”. През 2006 г. фирмата е осигурявала цели 11 работника, а през 2008 г. те спадат до 1. Последният публичен счетоводен баланс показва стриктно равновесие между активи и пасиви. При над 400 000 лева оборот за 2008 и 2009 г. фирмата успява да излезе счетоводно на нула.

Имотната история на Иван сочи, че той се е специализирал в раздаване на кредити срещу ипотеки. Кредитополучатели от пловдивско, карловско и бургаско залагали имотите се срещу взетите от Иван Рашков заеми. За един от тях има данни, че не е успял да си върне дълга навреме и през 2003 г. имотът му на морето, в град Черноморец, е станал собственост на “принца”.

Другият “принц”, Ангел Рашков, роден през 67 г. върти бизнес чрез пловдивската фирма “Евро Стандарт”. Също като “Биоконс” тя се специализира в производството на спирт и не отчита приходи. В стария фирмен регистър Ангел е вписан и като управител на фирмата “Цар Гого”, за която се твърди, че през 90-те години е замесена в производство на фалшив алкохол.

През ноември 2009 г. Агенция Митници прави инспекция на фирмата “Евро Стандарт” и установява наличието на уреди и съоръжения за производство на алкохол. Следните редове не са анекдот, а са цитати от протоколи № 1657/01.11.2009 г. и № 523/01.11.2009 г. на Агенция Митници. Хората на Танов са описали доста точно с какво се занимава фирмата на “принц” Ангел, който не присъства на огледа и е представляван от самия “Цар Киро” :

1. В четири помещения, част от цеха били намерени общо 35 необозначени съда с меласа, за които Кирил Рашков заявил, че са с вместимост между 8 и 17 кум. м.

2. В двора на цеха били намерени общо 26 необозначени съда с меласа, за които Рашков заявил, че са с вместимост между 4 и 17 куб. м.

3. В двора на цеха бил намерен и басейн с размери 9м. на 25 м. и дълбочина 1 метър, също пълен с меласа.

4. В едно от помещенията на цеха била намерена дестилационна колона, която в момента на проверката работела и уредите на контролното табло отчитали различни показания – подробно описани в съставения протокол за извършени контролни действия № 523 от 01.11.2009 г.

5. В друго помещение на обекта била намерена метална цистерна с вместимост 8 тона, на дъното на която имало течност с ниво от 25 см. измерена от дъното на съда. След извършено замерване с денситометър, е установено, че течността е с 93 алкохолни градуса.

Установено било още, че дестилационната колона е била свързана посредством  маркуч с един от металните съдове, намиращи се в близост до нея и чрез него, към съда се вливала течност с мирис на спирт. При измерване с денситометър се установило, че течността има 93 алкохолни градуса.

До дестилационната колона били намерени и други съдове, от които излизал друг маркуч, чийто край бил насочен с шахтата за отпадните води. От този маркуч също изтичала течност с мирис на спирт. При извършеното замерване било установено, че течността е с 93 алкохолни градуса. С оглед така установеното митническите органи приели, че по този начин се прави опит за прикриване на незаконно производство на етилов алкохол.

В близост до колоната, проверяващите намерили и работна тетрадка. Същата съдържала данни за работата на дестилационната колона, както и данни за произведен етилов алкохол – количество, съдове, дати на производство.

В дадените при проверката обяснения, Кирил А. Рашков посочил, че дестилационната колона се подгрява, за да не се спукат тръбите, като не знаел какъв е спирта, който изтича от нея. Относно намереното количество спирт, той заявил, че е закупен. Относно намерените количества меласа, заявил, че е под наем.

Не е анекдот и даденото от Ангел Рашков писмено обяснение, в което той твърди, че “на всяко първо число на месеца е разпоредил да се загрява парния котел и инсталацията с профилактична цел за седемдесет и два часови изпитания, като теча от колоната се явява остатък от материала, който е заложен за изпитванията.

За тези своеволия фирмата на Рашков отнася глоба от 2000 лв, колкото струва нов фар за луксозния му мерцедес. Конфискувана е и инсталацията за дестилиране на алкохол. “Изпитванията на първо число на месеца” очевидно са били доходоносни за Ангел Рашков, който е инвестирал в имоти в Катуница и в Пловдив. Най-забележителните придобивки на Ангел са през 2003 г.: мезонет от 154 кв/м в идеалния център на Пловдив и апартамент от 151 кв/м. пак в центъра на града. През 2006 г. Ангел и Гергина Рашкови продават мезонета. В село Катуница Ангел Рашков се води земевладелец, като сделките му с ниви са основно от 1997 г. преди деноминацията на лева. Информацията за размера на имотите и предишните собственици обаче не е директно достъпна, освен за закупената през 2008 г. нива от 4 декара.

Въпреки доброто си имотно състояние, Ангел Рашков изобщо не си е плащал здравните вноски от март 2000 до май 2007 г. и в първата половина на 2011 г, поради което в момента е с прекъснати здравноосигурителни права.

Ангел и покойният му брат Иван са съоснователи на партията “Свободна България”, регистрирана през 1999 г. 

И ромският “инфант”

Внукът на Иван Рашков – Ангел, роден през 91 г. е наследил бизнеса на баща си Иван във фирмата “Биоконс”, а вероятно и имотите му. Няма данни за участието му в други фирми.

Младият Рашков е придобил през 2009 г. парцел от 345 кв/м. на централен булевард в Пловдив, заедно с постройките, обозначени като хангар, депо, гараж и обитаем тавански етаж от 132 кв/м.

“Инфантът” не плаща здравни осигуровки от навършването на пълнолетието си до юли тази година и е с прекъснати здравноосигурителни права.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d