Агенцията по вписванията:

Проблемът с Търговския регистър не е от надграждането, а в поддръжката от фирма “Лирекс БГ” ООД

Собственичка на салон за красота "Пеперуда" рекламира надграждането на Търговския регистър по европроект.
by Екип на Биволъ

Едноличната фирма “АЛФА – Веселка Велчева ET” на 72 годишната Веселка Асенова Велчева участва в надграждането на Търговския регистър по европейски проект за “Добро управление”, редом с известните IT компании “Информационно обслужване” и “Сиенсис”. От Агенцията по вписванията твърдят, че надграждането няма отношение към проблема, а отговорността е на фирмата, осъществяваща поддръжката. Темата е актуална, защото от няколко дни Търговският регистър и Регистърът на юридическите лица с нестопанска цел (ТРРЮЛНЦ) са недостъпни.

Официалното име на европроекта е “Надграждане на Търговския регистър за интеграция с платформата за обмен на данни между Търговските регистри в ЕС, вграждане на регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, интеграция с имотния регистър, единна входна точка и прехвърляне на централния регистър на особените залози”. Стойността му е 1 999 415.78 лв, от които 85% европейско съфинансиране.

Фирмата “АЛФА – Веселка Велчева ET” държи салон за красота “Пеперуда”, съобщи в социалната мрежа Facebook младият компютърен специалист Давид Мавдориев. Салон с такова име съществува на ул. Люлин Планина номер 4 в София. В обявата за работа, публикувана от “АЛФА – Веселка Велчева ET”, е посочен и телефон, на който Биволъ се свърза със собственичката Веселка Велчева.

“Ма то сега те са гръмнали…”

“Ние не поддържаме Търговския регистър” – заяви Веселка Велчева. На въпроса ни какви точно услуги предоставя фирмата, тя ни препрати към “счетоводството”, като уточни, че “ма то сега те са гръмнали”.

“Фирмата на г-жа Велчева е направила два транспаранта” – заяви счетоводителят. Той се позова на спечелена малка обществена поръчка и фактури към Агенцията по вписванията. Така стана ясно, че салонът за красота се занимава и с рекламна дейност, а усвоените пари по проекта са за “Осигуряване на дейности “Информация и комуникация” за около 2300 лв.

В системата ИСУН 2020 обаче не са посочени конкретните дейности и суми, изплатени на изпълнителите на проектите, а само техните имена и ЕИК.

Веселка Велчева е едноличен собственик на две фирми:  “АЛФА Веселка Велчева” и “АЛФА-Г”.  “АЛФА Веселка Велчева” е декларирала над 1 млн. лв. приходи от продажби за 2016 г. и 384 хил. лв. за 2017 г. Няма данни за други обществени поръчки, изпълнявани от тези две фирми, освен тези за Агенцията по вписванията.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Агенцията по вписванията: Надграждането няма отношение към текущия проблем

Биволъ изпрати запитвания към пресцентъра на Агенцията по вписванията за по-подробна информация относно ролята на Веселка Велчева и нейната еднолична фирма в проектите за надграждане на ключови информационни системи на държавата.

Оттам изпратиха преки линкове към описанието на европроектите с участието на фирмата (виж тук и тук) и уточниха, че “надграждането и проектите по Оперативна програма „Добро управление“ нямат отношение към проблемите с достъпа до Търговския регистър”.

Освен това надграждането и поддръжката се извършват от различни фирми. Както беше посочено по-горе, надграждането по европроекта е дело на “Информационно обслужване” (която е държавна) и “Сиенсис”, с рекламна поддръжка от “Алфа Веселка Велчева”. А фирмата, която поддържа ТРРЮЛНЦ е “Лирекс БГ” ООД.

Лирекс БГ” е доставчик на софтуер, хардуер и поддръжка за информационните системи на ключови държавни институции, сред които и ДАНС. Фирмата има спечелени обществени поръчки за над 120 млн. лв.

Търговският регистър е “гръмнал” от миналия четвъртък, като от Агенцията по вписванията съобщиха, че работят по възстановяването на услугата и са информирали МВР и ДАНС.

Щетите за бизнеса в България са неизчислими. Невъзможни са вписванията на промени по актуалното състояние на фирмите, което блокира сделки и прехвърляния на собственост. От Агенцията по вписванията не съобщават кога тази функционалност ще бъде възстановена, но твърдят, че справките за актуалното състояние на фирмите ще бъдат възможни от сряда.

Справки могат да се правят и в момента в няколко специализирани платени системи и в безплатната търсачка на Биволъ, която използва отворените данни на Търговския регистър актуални към 12 юни 2018.

  • Обновено в 13:00 ч. 14 Август 2018: Заглавието на статията претърпя корекция, за да не насочва вниманието към субекти, които нямат отношение към текущия технически проблем с Търговския регистър. 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also