Репортери без граници осъди поредната агресия срещу Генка Шикерова

by Екип на Биволъ

Capture_2014-04-02_a_17.25.30

В свое комюнике Репортери без Граници осъди остро палежа на колата на телевизионната журналистка Генка Шикерова.

Биволъ припомня, че за последните 10 години при двама главни прокурори и петима министри на вътрешните работи не бяха разкрити извършителите на нито една агресия срещу журналист.

България заема 100-но място в класацията на Репортери без граници за свободата на словото. Нападенията срещу журналисти, които не се разкриват са един от основните критерии на организацията за оценката на рисковете пред медийната свобода.

Редакцията изказва солидарност с Генка Шикерова и призовава Прокуратурата и МВР да положат всички усилия за разкриването на извършителите на този одиозен акт на сплашване.

Призоваваме също да бъдат възобновени и поети на специален отчет към Главния прокурор всички разследвания на агресия срещу журналисти, за които България е критикувана от международните правозащитни организации!

Призоваваме Главния прокурор Сотир Цацаров да се отчита на всеки 3 месеца за хода на тези досъдебни производства, които са от изключителен обществен интерес!

2006 Васил Иванов – взрив на бомба пред вратата на дома му.
http://en.rsf.org/bulgaria-investigators-follow-professional-07-04-2006,16981.html

2007 Мария Николаева – заплашена от мутри в редакцията, че ще я полеят с киселина ако продължи с разследванията за Странджа.
http://en.rsf.org/bulgaria-acid-threat-against-journalist-23-02-2007,21086.html

2007 Опит за убийство на Асен Йорданов, нападнат с нож и метални пръти пред дома си, но успява да ги отблъсне.
http://en.rsf.org/bulgaria-resignation-or-resistance-bulgaria-05-02-2009,30207.html

2008 Опит за убийство на Огнян Стефанов, нападнат от мутри с метални пръти и чукове, които жестоко го осакатяват.
http://en.rsf.org/bulgaria-resignation-or-resistance-bulgaria-05-02-2009,30207.html

2011 Взривяват колата на Сашо Диков, кампания на омразата срещу Миролюба Бенатова http://en.rsf.org/bulgaria-car-bomb-and-hate-campaign-mark-21-10-2011,41267.html

2012 Палят колата на Лидия Павлова от в. Струма, свидетелка срещу Братя Галеви https://bivol.bg/galevi-banda.html

2013 Палят колата на Генка Шикерова
http://en.rsf.org/bulgaria-interview-with-genka-shikerova-on-02-10-2013,45271.html

Журналистката Генка Шикерова е обект на нов криминален палеж

Служебният автомобил на журналистката от bTV, Генка Шикерова е подпален в близост до дома й в София около полунощ в нощта на 1-ви срещу 2-ри април 2014. Експертизата изключва възможността за инцидент. Този криминален акт идва след първия палеж на личния автомобил на журналистиката от септември 2013, по повод на което Генка Шикерова даде интервю за „Репортери без граници“.

„Този втори инцидент допълнително засилва страховете ни относно сигурността на Генка Шикерова, журналист познат с острите си политически интервюта. Това обезпокоително повтаряне на криминални актове трябва да бъде овладяно и възпрепятствано от полицията по възможно най-бързия начин“ , заявява Люси Морийон, директор на отдела за международни разследвания на „Репортери без граници“.

Генка Шикерова, водеща на сутрешната емисия „Тази сутрин“ заяви пред Нова телевизия, че е убедена че този криминален инцидент по никакъв начин не може да бъде свързан с личния й живот. Тя добавя,че не е получавала заплахи в седмиците предхождащи палежа. Ивайло Спиридонов, директор на столичната дирекция на МВР потвърди пред bTV,че палежът най-вероятно е свързан с професионалната дейност на журналистката. По повод предходното разследване, Спиридонов споменава улики сочещи криминални организации, работещи по поръчка. За съжаление полицейското разследване остава без резултат и е преустановено в края на 2013. Към този момент не е идентифициран нито един поръчител или извършител свързан с двата криминални палежа.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also