Capture-2013-04-05-at-12.47.20

„Чай“ на прабългарски означава река. В древната прабългарска родина някъде в Средна Азия има река на име Булгар Чай. В съвременна България този корен се открива в имената на реките „Камчия“ и „Чая“. Възможно е думата „тече“ да е със същия корен.

На езика на специалните служби в съвременна България имената на реките се свързват със СРС-та.

В плана на ЦСБОП за ДОН „Буда“ от 1997 г. е записано, че за изясняване на „приоритетната престъпна ориентация“ на Бойко Борисов трябва да се приложат оперативно-техническите мероприятия назовани „Струма“ „Осъм“ и „Вит“.

Биволъ разкри, че това са имената на следните строго секретни средства за наблюдение:

„Струма“ = подслушване на помещение;

„Осъм“ = подслушване на телефони;

„Вит“ = наблюдение на кореспонденцията.

Имената на реките не са специалитет само за антимафиотите, а се използват и в други служби. В една справка на ДАНС от 2008 г. е споменато следното:

„Необходимо е да се отбележи, че при събиране и систематизиране на информацията е експлоатирано СРС „Камчия“ per.номер 2430/29.07.2008 г.“

От текста се разбира, че за ДАНС „Камчия“ означава ОТМ за подслушване на мобилен телефон.

Във външното разузнаване НРС вероятно се използват имена на „исконно български реки“, течащи в странство: „Вардар“, „Дрина“, „Нишава“, а защо не и прабългарските „Днепър“ и „Дон“.

Тихият фронт на „тихия Дон“.

Имената на видовете СРС-та обаче не са фиксирани веднъж завинаги. За по-голяма конспирация те се въртят и променят. Днес „Струма“ може да се казва „Арда“, „Осъм“ да е „Места“, „Вит“ да е „Искър“, а „Камчия“ да е „Ропотамо“. Но все са реки.

И етимологично, и образно има логика СРС-та за негласно наблюдение да се наричат с имена на реки. От тях „тече“ информация. Хората не просто са подслушвани, а „протичат“ по разработки.

Също така се случва реките да прелеят. И тогава СРС-та „изтичат“ в медиите или в партийните централи.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.