Инициативата „Чист интернет“ публикува данни за най-активните тролове в българските групи във Facebook. Според анонимните активисти, които твърдят, че са анализирали огромен обем публични данни от социалната мрежа, най-активният трол във Facebook е „Адриан Николов“. Той е автор на над  80 хил. публикации от 29 различни профила. Друг много активен трол идентифициран в същото проучване е „Ели Димитрова“.

От „Чист интернет“ твърдят, че са стигнали до човека, който стои зад „Адриан Николов“, който в много от профилите си е приятел със Стефан Пройнов. Последният се обозначава като управител на „Булпресс“ ЕООД.  Такава фирма съществува и неин собственик е Адриан Николов Димитров от Шумен – посочват от „Чист интернет“.

Биволъ извърши независима проверка на тези данни, които се потвърждават чрез засечка с домейните, асоциирани с имената на троловете.

Адриан Николов Димитров и неговата майка Елена Ангелова Димитрова управляват голяма мрежа от сайтове със сходно съдържание – прослава на Русия и Путин, националистични призиви, насаждане на омраза към бежанците и ромите, и… пропаганда в полза на БСП.

Сайтът Bulpress.info изглежда като филиал на партиен сайт на БСП

ЕЛЕНА АНГЕЛОВА ДИМИТРОВА
[email protected]

# Domain
ACTUALNO.TOP
BEZ-CENZURA.INFO
BEZ-CENZURA.ORG
BLIFE.MOBI
BULNEWS.INFO
BULNEWS.MOBI
BULNEWS.TOP
BULPRESS.BIZ
BULPRESS.ORG
BULPRESS.RED
BULPRESS.TOP
BULPRESS.XYZ

АДРИАН НИКОЛОВ ДИМИТРОВ [email protected]

BULPRESS.INFO
PATRIOTI.NET

Всички тези сайтове са хостнати на един и същ нает сървър в България. Опитите ни да получим коментар от посочените за контакт имейл адреси остана без резултат. В контактната информация Адриан (роден 96 г.) и Елена (родена 73 година) са дали един и същ адрес в Шумен – ул. Дедеагач 21. На същия адрес е регистрирана фирмата „Булпресс“, собственост на Адриан, която съществува от края на 2015 г.. Майката притежава фирмата „Триада Инвест“, регистрирана в гр. Плиска. И двете фирми не са регистрирани по ЗДДС и не афишират приходи.

Преди три години Биволъ разкри на базата на изтекли документи фирмата за тролове „Лийдуей“, чиито услуги са ползвали БСП, ДСБ и сегашният вицепрезидент Илиана Йотова. Стана ясно, че под прикритието на услуги за изграждане на онлайн репутация, партиите са спускали на фирмата „опорни точки“, а от „Лийдуей“ са ги разпространявали под формата на коментари във форуми и в социалните мрежи. За да отчете дейността си фирмата е предоставяла подробни отчети.

„Целесъобразността на проекта се обуславя от факта, че информацията, разпространявана от медия, необвързана с политически или икономически субект, ще достига по-лесно до все по- чувствителната за медийни манипулации аудитория и ще се възприeма с по-голямо доверие като достоверна“.- пише в търговската оферта на Лийдуей до БСП. По-натам става ясна и действителната цел – „Това ще дава възможности своевременно да се изработва адекватна политическа реакция и чрез специфичния инструментариум на медията тя ефективно да се реализира чрез въздейстие върху нагласите, настроенията и поведенията на таргетираните публики.“

В офертата не е пропуснат и „специалитетът“ на агенцията – интернет троловете: „Ще се осигури мащабно присъствието в социалните мрежи, като профилите ще са снабдени със специално създадени приложения, които да увeличават потока потребители на създаденото съдържание.“

Новото сега е, че тролското съдържание първо се произвежда на конвейр в сайтове за фалшиви новини, след което се осигурява мащабно присъствие в социалните мрежи. 

Очаквайте подробности…

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English