Тролове от шуменско въртят фабрика за “хибридни новини” и пропаганда за БСП

by Екип на Биволъ

Инициативата “Чист интернет” публикува данни за най-активните тролове в българските групи във Facebook. Според анонимните активисти, които твърдят, че са анализирали огромен обем публични данни от социалната мрежа, най-активният трол във Facebook е “Адриан Николов”. Той е автор на над  80 хил. публикации от 29 различни профила. Друг много активен трол идентифициран в същото проучване е “Ели Димитрова”.

От “Чист интернет” твърдят, че са стигнали до човека, който стои зад “Адриан Николов”, който в много от профилите си е приятел със Стефан Пройнов. Последният се обозначава като управител на “Булпресс” ЕООД.  Такава фирма съществува и неин собственик е Адриан Николов Димитров от Шумен – посочват от “Чист интернет”.

Биволъ извърши независима проверка на тези данни, които се потвърждават чрез засечка с домейните, асоциирани с имената на троловете.

Адриан Николов Димитров и неговата майка Елена Ангелова Димитрова управляват голяма мрежа от сайтове със сходно съдържание – прослава на Русия и Путин, националистични призиви, насаждане на омраза към бежанците и ромите, и… пропаганда в полза на БСП.

Сайтът Bulpress.info изглежда като филиал на партиен сайт на БСП

ЕЛЕНА АНГЕЛОВА ДИМИТРОВА
[email protected]

# Domain
ACTUALNO.TOP
BEZ-CENZURA.INFO
BEZ-CENZURA.ORG
BLIFE.MOBI
BULNEWS.INFO
BULNEWS.MOBI
BULNEWS.TOP
BULPRESS.BIZ
BULPRESS.ORG
BULPRESS.RED
BULPRESS.TOP
BULPRESS.XYZ

АДРИАН НИКОЛОВ ДИМИТРОВ [email protected]


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

BULPRESS.INFO
PATRIOTI.NET

Всички тези сайтове са хостнати на един и същ нает сървър в България. Опитите ни да получим коментар от посочените за контакт имейл адреси остана без резултат. В контактната информация Адриан (роден 96 г.) и Елена (родена 73 година) са дали един и същ адрес в Шумен – ул. Дедеагач 21. На същия адрес е регистрирана фирмата “Булпресс”, собственост на Адриан, която съществува от края на 2015 г.. Майката притежава фирмата “Триада Инвест”, регистрирана в гр. Плиска. И двете фирми не са регистрирани по ЗДДС и не афишират приходи.

Преди три години Биволъ разкри на базата на изтекли документи фирмата за тролове “Лийдуей”, чиито услуги са ползвали БСП, ДСБ и сегашният вицепрезидент Илиана Йотова. Стана ясно, че под прикритието на услуги за изграждане на онлайн репутация, партиите са спускали на фирмата “опорни точки”, а от “Лийдуей” са ги разпространявали под формата на коментари във форуми и в социалните мрежи. За да отчете дейността си фирмата е предоставяла подробни отчети.

„Целесъобразността на проекта се обуславя от факта, че информацията, разпространявана от медия, необвързана с политически или икономически субект, ще достига по-лесно до все по- чувствителната за медийни манипулации аудитория и ще се възприeма с по-голямо доверие като достоверна“.- пише в търговската оферта на Лийдуей до БСП. По-натам става ясна и действителната цел – „Това ще дава възможности своевременно да се изработва адекватна политическа реакция и чрез специфичния инструментариум на медията тя ефективно да се реализира чрез въздейстие върху нагласите, настроенията и поведенията на таргетираните публики.“

В офертата не е пропуснат и „специалитетът“ на агенцията – интернет троловете: „Ще се осигури мащабно присъствието в социалните мрежи, като профилите ще са снабдени със специално създадени приложения, които да увeличават потока потребители на създаденото съдържание.“

Новото сега е, че тролското съдържание първо се произвежда на конвейр в сайтове за фалшиви новини, след което се осигурява мащабно присъствие в социалните мрежи. 

Очаквайте подробности…

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also