Вчера социалната мрежа Туитър публикува в свободен достъп милиони съобщения от акаунти свързани с руската „Агенция за интернет изследвания“ (Internet Research Agency), както и на свързани с Иран акаунти, които по-рано бяха обвинени в тролска активност и затворени.

„Агенция за интернет изследвания“ е идентифицирана като основната тролска фабрика на Кремъл под контрола на приближения до Путин бизнесмен Евгений Пригожин. Както фирмата, така и самия Пригожин са обект на американски санкции, а на 12 служители на агенцията са повдигнати обвинения от прокурора Мълър, разследващ намеса в изборния процес в САЩ.

Имената на повечето от тролските акаунти са маскирани с уникален за всеки акаунт идентификатор. Както обясняват от Туитър, това е направено за  акаунтите с малък брой последователи, за да не се стигне до тях по метода на проверка на съдържанието.

Биволъ успя да обработи руските тролски акаунти и публикува база данни, в която всеки може да прави справки*. От нея се вижда, че свързаните с България публикации са около 3000. Те идват от около 800 отделни акаунта. Големият брой акаунти спрямо броят на съобщенията показва, че в този набор от данни няма специализирани в облъчване на страната ни тролски профили.

Дежурните теми на троловете са енергетиката – възторжени хвалби за Южен Поток, атаки срещу неговите противници и злорадство след като на негово място беше обявен Турски поток. (Южный поток» — не остановить! #ПУТИН СОРВАЛ #ПЛАНЫ ЗАПАДА: „#ЮЖНЫЙПОТОК“ РЕШИТ СУДЬБУ ЕВРОСОЮЗА Премьер Болгарии: Мы – вассалы у #ЕС, нам запретили #Южныйпоток). АЕЦ Белене е отделено малко място. Изразява се задоволство от плащането след арбитражното дело и толкова АЕЦ Белене.

Други теми развити от фабриката за тролове са санкциите срещу Русия заради завземането на Крим, кризата с бежанците и строежа на стена по границата, събитията в Украйна и Крим и дезинформация за възможното признаване на Крим от България, „братушките-предатели“ заради членството ни в НАТО и недопускането на руски самолет за Сирия, също са теми развити от тролските акаунти.

В този набор от данни не се наблюдава тролска намеса свързана с избори в България, макар че периодът на публикуваната информация е доста дълъг – от 9 май 2009 до 21 юни 2018 г.

Сред по-лежерните обсъждани теми са Евровизия, визите за руски туристи и дори привличането на чуждестранни туристи със созополския вампир.

Българските фабрики за тролове

Преди години Биволъ идентифицира българската рекламна агенция „Лиидуей“ като „тролска фабрика“, обслужваща политици. Сред възползвалите се от нейните услуги бяха БСП, но и ДСБ, както и сегашния вицепрезидент Илияна Йотова, която тогава беше евродепутат. От този набор от данни излезе и терминът „Опорни точки“, който оттогава придоби широка общественост и дори е наричан с галеното „опорки“.

Троловете на ГЕРБ пък се саморазкриха, след като един от тях изтърва при копиране инструкцият как да се публикува поредната „опорка“ в интернет форум: „да се публикува с настроение…“

Тролският бизнес може да е много влиятелен не само ако е организиран в индустриални размери, но и ако с него се занимават малко на брой, но силно мотивирани идеологически лица, показа друго проучване на Биволъ за семейна тролска фабрика в Шумен. Въпреки неголемия брой служители в нея, тя придоби значително влияние в българския сегмент на Facebook, като пропагандира основно за БСП.

На снимката: Зданието, в което се е помещавала руската „фабрика за тролове“ в Санкт Петербург, идентифицирана и санкционирана от САЩ като „Агенция за интернет изследвания“ на готвача на Путин Пригожин  @AP Images

*При търсене в базата е желателно да се използва жокера *, за да се хванат падежните окончания на търсената дума. Например: Болгария ще даде само 732 резултата, а Болгар* ще покаже 3300 резултата.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English