Интервю с Асен Йорданов

Винер Цайтунг: Една държава в ръцете на олигархията

От Нина Флори, София
Екип на Биволъ

Пространно интервю с Асен Йорданов в авторитетния австрийски вестник “Винер Цайтунг” за:

  • мафиотската реалност в България
  • за мисията на Биволъ и
  • за цената да отстояваш правото на свободната и качествена журналистика в най-корумпираната и недемократична държава в Европа.

Биволъ се бори с тежките обществени пороци, без значение от политическата им принадлежност. Всъщност у нас тя е само фасадна.

В неделя ще се проведат парламентарни избори в България (б.прев. статията е публикувана на 22 март). Но разследващият журналист Асен Йорданов отдавна не вярва в демокрацията на тази страна. Той вижда държавата в ръцете на двама души.

София. Много българи се надяваха, че бедността, корупцията и организираната престъпност ще намалеят с присъединяването към ЕС. Но страната продължава да е на последните места в различни класации. Свободата на словото бе силно ограничена: докато през 2006 г. България заемаше 36 място, десет години по-късно достига едва 113-то. Разследващият журналист Асен Йорданов вижда замесване на високопоставени политици в организираната престъпност.

В интервю за Винер Цайтунг той съобщава за заплахи и липсваща воля за разследвания от страна на ЕС.

Винер Цайтунг: Каква е причината свободата на словото в България да бъде толкова силно ограничена след влизането в ЕС?

Асен Йорданов: След присъединяването към ЕС през 2007 г. олигархът и бивш народен представител от партията на турското малцинство Делян Пеевски започна да изгражда медийната си империя. Той притежава пряко или косвено почти всички вестници, телевизии и радио-канали в страната и така контролира пазара.

През 2008 г. той придоби и медийната група “168 часа”, за която работех и аз. В рамките на едно денонощие условията се промениха коренно. Олигарсите използват медиите, за да компрометират хора, които действат против техните интереси.

Възникна тотална цензура.

ВЦ И много други проблеми като бедността, корупцията и организираната престъпност не намаляха след присъединяването към ЕС.

– Когато влязохме в ЕС бяхме много оптимистични. Надявахме се, че стандарта на живота ни ще се подобри и съдебната система ще заработи по-добре. Но настъпи точно обратното. Днес имаме една мутация на предишната комунистическа система. Фасадата е демократична, но всъщност България се владее от една нео-феодална, олигархична мафиотска клика, която притежава сивата икономика.

ВЦ В какво се изразява това?

– Например в това, че бившият министър председател Бойко Борисов, който отново се кандидатира, е бивш криминално проявен. (Борисов никога не е осъждан, бел. ред.)

През 90-те години аз написах няколко статии за нелегална контрабанда с цигари близо до Бургас. Шефът на тази нелегална фабрика за цигари беше Борисов. Той произвеждаше незаконно цигари и ги внасяше контрабандно в Европа през Сърбия и Черна Гора.

ВЦ Какво се случи след като публикувахте тази статия?

– Това беше през 1995 г. Получих писмо с един съвет: “Отидете на гробищата и си изберете един хубав гроб.”

Също и кметът на Бургас и зам. председател на партията ГЕРБ, Димитър Николов, е бивш контрабандист. Той внасяше нелегално големи количества мляко на прах от Русия и Украйна в България. Той дори е осъждан. Но това не му е навредило. Напротив: общото минало го свързва с Борисов.

ВЦ Във вашия блог „Бивол” публикувате статии за политици и държавни чиновници замесени в престъпни схеми. Имат ли последици вашите разкрития?

– Главният прокурор на България Сотир Цацаров е укривал данъци при придобиване на собственост, още по времето, когато беше председател на пловдивския съд. Ние публикувахме тази информация през 2012 г. и я доказахме с документи. Резултатът беше, че бяха изтрити и подправени записи в обществените регистри и Цацаров бе избран за главен прокурор.

ВЦ Вие често публикувате и материали, в които става дума за злоупотреби с евро-средства. Това води ли до разследвания от страна на службите?

– В Бивол публикувахме материал, в който отново ставаше въпрос за българския предприемач Марио Николов, който още през 2007 г. беше откраднал евро-средства в аферата “Сапард”.

Този път той и неговите хора са поискали пари за ферма за патици и пуйки. Ние посетихме фермата в село Живково. Всъщност тя никога не е била завършена и в нея нямаше животни. Ние изпратихме информацията на ОЛАФ в Брюксел. Аз лично говорих с разследващ от ОЛАФ, дадох доказателствата и казах: “Виждате ли какво се случва в България с европейските пари?”

Той каза само: “Ние не разполагаме с ефективни средства да отстраняваме такива кандидати. Всеки проект се разглежда индивидуално. Ние не можем да се съобразим с това, че някои са задавали неверни данни в миналото.”

ВЦ Мислите ли, че в корупцията в България са замесени европейски институции?

– Аз съм разследващ журналист от 25 години. Не разполагам с документи, които да го доказват, иначе отдавна щях да съм ги пубикувал. Но моят опит като журналист в най-корумпираната държава в ЕС ми показва, че в тази игра е замесена корупция.

ВЦ Тема, която Бивол разглежда многократно е банкрутът на четвъртата по големина банка в България, КорпоративнаТърговска Банка (КТБ), през 2014 г.

– Банкрутът на КТБ струваше на народа 7 милиарда евро. Парите бяха откраднати от хора като Делян Пеевски (няма осъдени, бел. ред.). Хората го знаят. Но какво може да се направи в една държава, в която главният прокурор е корумпиран и тотално зависим от Пеевски? В момента сме свидетели на второто разграбване на КТБ. Активите на банката, измежду тях оръжейни фирми и българския телеком, се продават на Пеевски и хората му за жълти стотинки. Съдът постави синдици, които действат в услуга на Пеевски. Ние публикувахме записи на съдии, които го потвърждават. И бившият шеф на банката, Цветан Василев, даде интервюта, в които казва, че България е в ръцете на двама души: Бойко Борисов и Делян Пеевски. Василев се крие в Белград. Той знае, че ако се върне в България, ще бъде убит. Защото той беше част от криминалните структури на мафията, а ние нямаме независим съд, пред който той може да даде показания.

ВЦ Мислите, че и Бойко Борисов, който отново се кандидатира за министър-председател, е замесен в тези криминални дела?

– Да, така е. През 2011 г. беше приватизиран Булгартабак, едно от най-големите тютюневи предприятия в света. То бе купено от неизвестна фирма със седалище във Виена.: BT Invest. За един ден се наляха стотици милиони. Ние също знаем откъде са парите. Идват от КТБ. Имаме документи, които го доказват. Зад BT Invest стои верига от офшорни фирми, ако ги проследим, стигаме до Пеевски, Борисов и Ахмед Доган, бившия председател на партията на турското малцинство. Не е възможно да се сезира българската прокуратура, те са глухи за такива неща. Тъй като фирмата е със седалище във Виена, сезирахме австрийската прокуратура за пране на пари. Но тя не заведе разследване.

ВЦ Вие сте преживели два опита за убийство и получавате отново и отново заплахи. Какво Ви кара да продължавате? Може би надеждата за промяна?

– Може би съм идиот (смее се). Не е надеждата. Надеждата е нещо за слаби хора. Вярвам в своите собствени способности. Мисля, че за мен няма друг път.

ВЦ Какво трябва да се случи според Вас, за да се промени ситуацията в България?

– Нужни са продължителни протести, може би като в Румъния. През 2013 г. имаше протести заради рестрикции, които принудиха Борисов да си подаде оставка за първи път. Но те утихнаха. Аз съм песимист, че може да се стигне до големи протести. След 25 години българите са уморени.

За Асен Йорданов

Работи дълги години за различни български вестници. През 2010 г. стартира блога за раследваща журналистика „Биволъ”, който придобива популярност в цялата страна заради публикациите за корупция и връзките между политиката и мафията. През 2010 г. е отличен с “Лайпцигската Медийна награда” за заслуги в сферата на свободата на словото. През 2014 организацията “Репортери без граници” го прие в листата на “100-те герои на информацията“. Йорданов живее в Бургас.

* От редакцията: Интервюто е взето и публикувано преди парламентарните избори от 26 март 2017 г., но ние го споделяме коректно след тях, (независимо от резултатите), за да не бъдем обвинявани в политически пристрастия и предизборни манипулации.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d