Причините за проблемите в Гърция са сходни с проблемите, които наблюдаваме и в България.

1. Гърция не предприе мерки за икономически реформи, не преструктурира навреме икономиката си и не взе мерки за борба с контрабандата и укриването на данъци, все неща които наблюдаваме и в България.

2. България и Гърция изостават в борбата с корупцията и злоупотребите с еврофондавете, като само мащабите са различни, а кражбите и там и тук продължават.

3. През последните години Гърция продължи да взима непрекъснато заеми от международните пазари, за да ги харчи за публични разходи, подобно на България.

4. Гърция не предприе мерки да съкрати раздутата си държавна администрация и не взе мерки за ограничаване на разхищаването на държавни средства, както е и в България.

Фалит на Гърция ще повлияе негативно и на България, като спад на преките чуждестранни инвестиции и забавяне на икономическия ни растеж. Защото е по-добре да се учиш от грешките на другите, отколкото от собствените, а ние имаме уникалния шанс да се поучим от грешките на Гърция.

Източник: Българска търговско-промишлена палата

Източник: Българска търговско-промишлена палата

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English