„Венецуелската перачница“

Ковчежникът на Мадуро – екстрадиран в САЩ, спецпрокурори протакат с парите му в Инвестбанк АД

Спецпрокуратурата информира "Биволъ", че разследването не е приключило, а петро-доларите остават блокирани
Николай Марченко
Последвайте:

През изминалия уикенд колумбийският милиардер Алекс Сааб Моран, който има дипломатически статут на „специален посланик“ на венецуелския диктатор Николас Мадуро, е екстрадиран от Кабо Верде към САЩ, където е в санкционния списък на Министерството на финансите. „Биволъ“ заедно с венецуелската Armando.Info през 2020 г. публикува серия от разследвания, според които активите на Алекс Сааб в българската „Инвестбанк“ АД могат да достигат $158 млн. Те са държани в доверителните сметки на адв. Цветан Цанев и са арестувани през 2019 г. от ДАНС по искане на експосланика на САЩ Ерик Рубин. Посланикът на опозиционния лидер на Венецуела Хуан Гуайдо – Естефания Мелендез ни предостави писмо от лятото на 2021 г., в което Спецпрокуратурата й отказва информация по казуса, защото „разследването не е приключило“.  От Спецпрокуратурата потвърдиха за „Биволъ“, че разследването продължава, а сметките остават запорирани. Адв. Цанев коментира за медията ни, че имало връзка само с една компания на Алекс Сааб сред клиентите му, върху чиито средства е наложен арест.  Същевременно авторът на разследванията за Алекс Сааб от Armando.Info сподели за посещение на полицаи в дома на семейството му във Венецуела в нощта преди екстрадирането на ковчежника на Мадуро към САЩ. 

Колумбийският милиардер Алекс Сааб Моран, когото оспорваният президент на Венецуела Николас Мадуро е назначил за „специален посланик за Африканския съюз“, най-накрая е екстрадиран от Република Кабо Верде към САЩ. Преди месеци той е арестуван в африканската островна държава, докато частният му самолет е кацнал за зареждане с гориво (вижте видеото долу).

Режимът на Николас Мадуро си иска ковчежника (Снимка: Deutsche Welle)

Съвместно с колегите от Венецуела „Биволъ“ вече писа на няколко пъти в поредицата „Венецуелска перачница“, че през българската „Инвестбанк“ АД са минали транзакции за десетки милиони долари, като поне част от общия поток преводи на сума от $158 млн. е арестувана по искане на ДАНС.

„Венецуела отхвърля незаконната операция по екстрадиране на венецуелския гражданин Алекс Сааб Моран, проведена от страна на Съединените щати“,

обяви в Туитър Националното събрание на Венецуела на режима на Николас Мадуро, което не е признато от САЩ и ЕС.

Парламентът на Мадуро нарече екстрадирането на Алекс Сааб „пореден акт на агресия от страна на САЩ“. Кабинетът на Мадуро обави, че прекъсва преговорите с опозицията на признатия от света за и.д. президент Хуан Гуайдо – разговорите трябваше да се водят през изминалия уикенд.

Венецуелската перачница – руски нефтени компании, “кръга Банкя” и зам. шеф на ДАНС

Освен това МВнР на Венецуела отказа да изпрати делегация за заседанието на Африканския съюз на 17 октомври. В България няма яснота докъде е стигнало разследването на предполагаемите пари на Алекс Сааб и Николас Мадуро в „Инвестбанк“ АД.

Спецпрокуратурата е доникъде след почти 3 г. разследване

Посланикът на Венецуела и дипломатически представител на правителството на Хуан Гуайдо за България Естефания Мелендез информира „Биволъ“, че още през лятото е поискала среща с разследващите по казуса представители на Специализираната прокуратура.

Н.Пр. Естефания Мелендез

Такава среща обаче така и не се състоя заради отказа на Спецпрокуратурата. Това става ясно от официалното писмо на спецследствието до Естефания Мелендез, с което „Биволъ“ разполага.

На 11 юни 2021 г. прокурорът от СП Д. Дърмонска пише до Естефания Мелендез по повод „постъпилата молба за провеждането на официална среща за обсъждане на извършените до момента и предстоящи процесуално-следствени действия по воденото досъдебно производство Nr. 38/2019г. по описа на СО – СП, пр. пр. Nr. 424/2019г. по описа на СП”.

«Уведомяваме Ви, че към момента разследването по делото не е приключило».

«Поради което и на основание на чл. 198 ал. 1 НПК събраните материали по същото не следва да бъдат разгласявани», констатира в краткия писмен отговор прокурорът от СП Д. Дърмонска.


Писмо на Спецпрокуратурата до Н.Пр. Естефания Мелендез от 11.06.2021 г. 
(Източник: "Биволъ")

От това писмо става ясно, че 2,5 години след началото на разследването през февруари 2019 г., все още не е ясно докъде е стигнало – по-бързо е станало задържането и екстрадирането на Алекс Сааб от африканска държава, отколкото „спецпрокуратура“ на държава-членка на ЕС да е стигнала донякъде в своето „разследване“, което засяга международната и национална сигурност, предвид връзките на Алекс Сааб с признатата за терористична групировка от Ливан – „Хизбула“. 

„Не са ме търсили“, отговори на „Биволъ“ адв. Цветан Цанев, чиито сметки в „Инвестбанк“ АД са арестувани, на въпроса ни дали е бил отново търсен от Спецпрокуратурата, която води разследването от 2019 г. насам.

Разследването на “Биволъ” от 2019 г.

Той преповтори тезата си, че не ставало дума само за парите на компании, свързани с Алекс Сааб Моран: 

 

„Само една от тях е, по твърдение на „Биволъ“ била уж имала някаква далечна връзка с него”.

Следващото твърдение на Цветан Цанев намираме за леко несериозно, тъй като надали има известен по света милиардер, който лично да си общува с адвокати, наети от многобройните му компании, в трети държави.

„Аз не го познавам и никога не съм работил с него“, твърди българският адвокат, чиито сметки в „Инвестбанк“ АД са блокирани.

Адв. Цветан Цанев, който стои зад отвличането на БАДР, е прал венецуелските пари през Инвестбанк

Той не отговори на уточняващите въпроси, включително за точната сума за арестуваните по искане на ДАНС и Прокуратурата активи.

Припомняме, че тезата на Цветан Цанев по повод арестуваните сметки беше, че американските санкции срещу венецуелската държавна петролна компания PDVSA са накарали дружеството да разпредели из европейски банки определени суми, с цел закупуване на необходимото за работа оборудване и консумативи, и нямало нищо незаконно в това.

Венецуелски депутати пишат до Бойко Борисов (Източник: “Биволъ”)

От Спецпрокуратурата отговориха на “Биволъ”, че не са в течение за екстрадирането на замесеното в случая лице. Но преповториха тезата си, че не могат да дадат повече информация по казуса, защото “делото все още не е приключило”, а

“средствата (в “Инвестбанк” АД – бел. ред.) остават запорирани”.

Интересното е, че арестът на активите се случва при срещата на тогавашния посланик на САЩ у нас Ерик Рубин с експремиера Бойко Борисов, на която присъства и Сотир Цацаров, който тогава заема поста на главен прокурор на България.

Днес Сотир Цацаров е начело на КПКОНПИ и е странно, че контролираният от него лично случай, докато е бил главен прокурор, няма никакво развитие днес – през февруари ще се навършат 3 години от разследването на казуса.

По това време венецуелската опозиция начело с Хуан Гуайдо се опитва да получи от властите на страните-членки на ЕС, където е имало активи на Алекс Сааб, да бъдат предадени на тяхното правителство, което се нуждае от средства предвид хумниатарната криза в страната им и липса на финансиране (вижте долу статиите ни с подробностите за опитите на властите и опозиционерите в Каракас да получат достъп до милионите в България).

Мадуро праща полицаи при журналист заради Алекс Сааб

Същевременно журналистът на партньорската медия Armando.InfoРоберто Дениз, който заедно с “Биволъ” беше работил по темата с парите на Алекс Сааб, коментира за медията ни какво се случи на семейството му във Венецуела.

Роберто Дениз, Armando.Info

Както вече писахме, целият екип на Armando.Info живее и работи в Богота, Колумбия, тъй като журналистите са многократно заплашвани от чавистския режим в Каракас и това е наложило да се евакуират в съседната държава.

Роберто Дениз споделя, че в нощта преди екстрадирането на Алекс Сааб, за когото пише от години, семейството му във Венецуела е “посетено” със заплашителен рейд от полицията.

“Визитата на офицери от полицията в дома ми е един вид отмъщение срещу мен”

“То е заради работата, която вършим в Armando.Info през тези години, докато се опитваме да разкрием реалната роля на Алекс Сааб за съществуването на режима на Николас Мадуро”, коментира журналистът.

Той припомня, че през последните години eкипът им разкри колко е близко до венецуелския диктатор милиардерът Алекс Сааб с непрозрачния му бизнес.

Писмото до Бойко Борисов (Снимка: “Биволъ”)

“Към тях се отнася и примерът с международните банкови транзакции и други операции, които Алекс Сааб и неговите партньори са провеждали през българската банка (Инвестбанк АД – бел. “Биволъ””), обобщи Роберто Дениз.

НМ Писмо 9 април 2019

Писмото на венецуелски депутати до Бойко Борисов от 9 април 2019 г. (горе - преводът на Биволъ от испански)

Предисторията на „Венецуелската перачница“ у нас

Както разкри Биволъ в разследването “Не пирати, а корсари: Кой отвлече либийския танкер БАДР?”, компанията “Булгаргеомин Лтд.” ДЗЗД на 04.04.2013 г. е регистрирана под името “Консорциум БГМ”, зад който стоят с равни дялове швейцарската фирма “Тектона Трейдинг” с акции на приносител, представлявана от Андреа Каравели и офшорката от BVI “Моран Трейд енд Инвестмънт”.

$158 млн. на Николас Мадуро отлежават в „Инвестбанк”

Българските им аватари са “Тектона” ЕООД с 200 лв. капитал, “Глобъл Уест Груп 1” ЕООД с 200 лв. капитал, по-късно преименувана на “Моран Уест” и “Моран Трейд” с 5000 лв. капитал. Между тези три фирми се сключва и договорът за сдружаване, като “Тектона” има 50%, колкото имат съвместно “Глобъл Уест Груп” и “Моран Трейд”.

Алекс Сааб и Николас Мадуро (Колаж: Armando.Info)

Асен Кавдански е дежурното подставено лице за фирмите от този кръг. Той е управител във фирмата на адв. Цветан Цанев “Руспетролеум”. Отскоро той е издирван с европейска заповед за арест от Гърция, защото е помогнал на гръцкия бизнесмен Георгиос Лапас да фалшифицира морска ипотека върху танкера БАДР.

Както писа „Биволъ” през февруари 2019 г. в разследването си „Венецуелската перачница руски нефтени компании, „кръга Банкя” и зам.-шеф на ДАНС”, адвокатът Цветан Цанев, на чието име е сметката в „Инвестбанк” АД, през която минават десетки милиони на венецуелската нефтена компания PDVSA, в миналото е имал тесни бизнес връзки с лица от т.нар. “Кръг Банкя” по линия на петролния бизнес с Русия.

Венецуела разследва петродоларите в България по статия на „Биволъ”

На 14 януари 2020 г. „Биволъ“ пише, че опозиционното мнозинство на Националната асамблея на Венецуела разследва ролята на България в изпирането на нефтодолари през “Инвестбанк” АД. Ключова роля има фирмата Salva Foods 2015 SA чрез фиктивни доставки на храни. Тя е свързана с близкия до Николас Мадуро милиaрдер Алекс Сааб Моран, разследван в САЩ за пране на пари.

Казусът с танкера БАДР и замесените лица (Графика: “Биволъ”)

В България неговото име личи в наименованията на няколко фирми. Те са свързани с адв. Цветан Цанев и с похитителите на либийския танкер БАДР. Тогава депутатите, които екипът на Хуан Гуайдо смята за предатели, преминали в лагера на Николас Мадуро, са написали писмо до експремиера Бойко Борисов с искане средствата да бъдат размразени, защото Венецуела се нуждае от парите. Вижте материала по темата: „Венецуела разследва петродоларите в България по статия на Биволъ“.

Венецуелски депутат сезира Иван Гешев за милионите на Николас Мадуро

На 15 август 2020 г. „Биволъ“ и венецуелската Armando.Info публикувахме едновременно съвместното разследване. От него става ясно, че през сметките на адв. Цветан Цанев са минали общо транзакции за око $158 млн., като всички те се проверяват от финансовото разузнаване на ДАНС, от Прокуратурата и се води разследване по повод произхода на средствата. Вижте материала ни по темата: „$158 млн. на Николас Мадуро отлежават в Инвестбанк“.

Полетите на Алекс Сааб (Графика: Armando.Info) 

На 30 август 2020 г. следва официалната реакция на Каракас на съвместното разследване на „Биволъ“ с венецуелските разследващи журналисти.

Тогава опозиционният на Националното събрание на Венецуела депутат Фреди Суперлано пише официално писмо до главния прокурор Иван Гешев за милионите в българска банка, с което редакцията ни разполага. Вижте публикацията по темата: „Венецуелски депутат сезира Иван Гешев за парите на Николас Мадуро в Инвестбанк“.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: