AFP: България, световен пример за консумация на конско месо

Екип на Биволъ

Оригинално заглавие: Конското месо: рядко консумирано, но потребителите му не се дават.

Консумацията на конско месо, която толкова стряска британците, най-вече след като откриха лазанята “с говеждо”, е станала маргинална в света и във Франция – пише AFP.

Според проучване на агенцията конското представлява само 0,4% от месото, което се консумира във френските семейства и само в едно от пет семейства то присъства на масата. Годишно французите консумират средно по 2,5 кг конско на семейство, като за сравнение изяденото свинско е 32 кг. на човек, а говеждото 25 кг. на човек. Тези данни са съобщени на AFP от Interbev (Междупрофесионална национална асоциация на добитъка и месата).

Броят на месарниците, предлагащи конско месое намалял двойно за последните 20 години и сега във Франция има около 650-700 специализирани магазина. “Целта ни не е да караме всички да ядат конско, а да предложим това удоволствие на тези, които го желаят” – настоява президентът на френската федерация на любителите на конско месо Ерик Вигурьо.

Според него говеждото и конското се обработват в едни и същи кланици, но няма начин да бъдат смесени. Ерик Вигурьо декларира, че организацията му ще се конституира като страна в евентуален процес за измама, тъй като е “изключено да бъдем гарант на индустрията и да караме хората да ядат конско без да знаят”.

В световен мащаб хипофагията (консумиране на конско) е станало много рядко в Африка и Америка и основно се практикува на европейския континент – по-специално в Италия и България, също и в Азия, като в Казахстан и Монголия, на земите на Чингис Хан. В САЩ последните кланици за коне са затворени през 2006 – уточнява AFP.

В разгара на скандала с румънското конско месо, продавано като говеждо, от българската Агенция за безопасност на храните съобщиха, че няма данни конско месо от Румъния да се продава на българския пазар. Тази информация си противоречи с данните от официалните румънски власти, цитирани от АП, според които 97% от месото, което излиза от 35-те лицензирани кланици в страната, е било изнесено в България, Франция, Холандия, Италия, Полша, Германия, Белгия и Гърция. Не е ясно за какво се използва конското месо в България, дали то се трансформира и дали се предлага на българския пазар като друго месо.

По материал на AFP/Paris

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: