Оригинално заглавие: Конското месо: рядко консумирано, но потребителите му не се дават.

Консумацията на конско месо, която толкова стряска британците, най-вече след като откриха лазанята „с говеждо“, е станала маргинална в света и във Франция – пише AFP.

Според проучване на агенцията конското представлява само 0,4% от месото, което се консумира във френските семейства и само в едно от пет семейства то присъства на масата. Годишно французите консумират средно по 2,5 кг конско на семейство, като за сравнение изяденото свинско е 32 кг. на човек, а говеждото 25 кг. на човек. Тези данни са съобщени на AFP от Interbev (Междупрофесионална национална асоциация на добитъка и месата).

Броят на месарниците, предлагащи конско месое намалял двойно за последните 20 години и сега във Франция има около 650-700 специализирани магазина. „Целта ни не е да караме всички да ядат конско, а да предложим това удоволствие на тези, които го желаят“ – настоява президентът на френската федерация на любителите на конско месо Ерик Вигурьо.

Според него говеждото и конското се обработват в едни и същи кланици, но няма начин да бъдат смесени. Ерик Вигурьо декларира, че организацията му ще се конституира като страна в евентуален процес за измама, тъй като е „изключено да бъдем гарант на индустрията и да караме хората да ядат конско без да знаят“.

В световен мащаб хипофагията (консумиране на конско) е станало много рядко в Африка и Америка и основно се практикува на европейския континент – по-специално в Италия и България, също и в Азия, като в Казахстан и Монголия, на земите на Чингис Хан. В САЩ последните кланици за коне са затворени през 2006 – уточнява AFP.

В разгара на скандала с румънското конско месо, продавано като говеждо, от българската Агенция за безопасност на храните съобщиха, че няма данни конско месо от Румъния да се продава на българския пазар. Тази информация си противоречи с данните от официалните румънски власти, цитирани от АП, според които 97% от месото, което излиза от 35-те лицензирани кланици в страната, е било изнесено в България, Франция, Холандия, Италия, Полша, Германия, Белгия и Гърция. Не е ясно за какво се използва конското месо в България, дали то се трансформира и дали се предлага на българския пазар като друго месо.

По материал на AFP/Paris

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.