Собственост на арменски длъжностни лица и техни роднини в български компании и недвижими имоти

Вахе Саруканян (Hetq), Атанас Чобанов (Биволъ)
Екип на Биволъ

„Глобален финансов интегритет“ (Global Financial Integrity), неправителствена организация за изследване и консултации, базирана във Вашингтон, която периодично изготвя изключително добри доклади за незаконни финансови потоци от развиващите се страни, през 2015 г. съобщи, че през периода 2004-2013 г. 9,8 милиарда щатски долара са излезли незаконно от Армения.

Според националната статистическа служба на Армения, външният дълг на страната се е увеличил от 1,2 милиарда до 3,8 милиарда щатски долара за същия период и според официални прогнози тази сума ще достигне 5,4 милиарда до края на тази година.

Изнесените от Армения суми се появяват в други държави под формата на бизнес инвестиции, придобиване на недвижими имоти, банкови преводи и други схеми. Макар да не твърдим, че долупосочените факти са непременно примери за незаконни финансови потоци, все пак показваме, че арменски длъжностни лица и техни роднини са натрупали огромно богатство в различни страни. Тази статия се отнася само за България.

Редица арменски длъжностни лица и техни близки са придобили недвижими имоти в България през последните няколко години. Някои са влезли и в бизнеса, като не само заемат ръководни длъжности в компании, но стават и техни собственици.

България е член на Европейския съюз от 2007 г. насам и според законодателството й, лица, които не са български или европейски граждани, както и лица, които не живеят в страната, но придобиват недвижими имоти в България, трябва да се регистрират в БУЛСТАТ (единно звено за контакт т.е. единен национален административен регистър, който се поддържа от Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието). Съществува и специален търговски регистър само за предприемачи.

Проучихме тези два регистъра и открихме много арменски имена. Намерихме и имена на арменски длъжностни лица и техни сътрудници. Тук ще ви разкажем за някои от тези длъжностни лица и техните роднини.

Преди да започнем разказа, трябва да отбележим, че от страните от бившия СССР, представителите на Русия, Украйна и Армения (както юридически, така и физически лица) са най-многобройни в гореспоменатите регистри.

Гагик Царукян, съпругата му и един приятел

Гагик Царукян, 60-годишен депутат в Народното събрание на Армения, е добре познат като бизнесмен още преди да влезе в политиката. През 1998 г. основава концерна „Мулти Груп“ (Multi Group Concern), който включва много компании. От 2003 г. е народен представител, а през 2004 г. основава партията „Просперираща Армения“. През 2011-2015 г. е член на Съвета за национална сигурност на Армения. Царукян е и спортист – състезател по канадска борба. Той е президент на Националния олимпийски комитет на Армения от 2004 г. насам.

Гагик Царукян и съпругата му.

В българските регистри могат да се видят имената на Гагик Царукян, съпругата му Джаваир Царукян и приятеля му Седрак Арустамян.

Арустамян е бил главен изпълнителен директор на „Мулти Груп“ от самото му създаване и ръководи редица други компании на Царукян.

Дъщерята на Арустамян, 26-годишната Нора Арустамян, която беше асистентка на депутата Царукян през 2014-2017 г., стана народен представител от блока на Царукян през 2017 г.. Този блок, представен главно от партията „Просперираща Армения“ (ПА) и ръководен от самия Гагик Царукян, е вторият по големина в парламента с 31 от общо 105 места. Управляващата „Републиканска партия на Армения“ (РПА), чийто лидер е Серж Саргсян, настоящият президент на Армения, има 58 места. Въпреки че групата на Царукян е в опозиция, депутатите й гласуват главно в подкрепа на правителствените проекти. В парламента са също така радикалният опозиционен алианс Йелк (Изход) (9 депутати) и Арменската революционна федерация (АРФ) – Дашнакцутюн, която подписа споразумение за политическа коалиция с РПА. Тя има само седем депутати, но трима министри и двама управители в правителството.

Новата компания на старите приятели на Царукян

Седрак Арустамян

50-годишният Седрак Арустамиан подписва споразумение с руските граждани Артур Варжапетян и Армен Шахазизян през август 2016 г. за да създаде „Лендмарк Ейджънси ООД“ (Landmark Agency LTD ) в Лондон. Ще отбележим, че дружеството е било вписано в държавния регистър през май 2017 г.. Основният капитал на дружеството е бил само 9 лева, които партньорите са разделили на три равни части. Дейностите включват маркетинг, продажби на алкохолен дестилат, продажба и ремонти на недвижими имоти в страната и чужбина, брокерска дейност, продажба и отдаване под наем на яхти, производство, преработка и продажба на хранителни, промишлени и битови стоки, ресторантьорски и хотелски услуги, представителство на български и чуждестранни фирми, туризъм, износ, внос и др.. Руският гражданин Роман Нараев е директор на компанията. Настощият адрес на „Лендмарк Ейджънси ООД“ е ул. „Апостол Карамитев“, номер 10, гр. Бургас. Нека да добавим, че компанията не е собственик на недвижими имоти.

48-годишният Артур Варжапетян и Армен Шахазизян основават през 1993 г. групата „Лудинг“ (Luding), група от компании-дистрибутори на алкохолни напитки. Централата й е в Москва и разполага с широка мрежа от клонове в цяла Русия. Партньорите на Лудинг в Армения са пивоварна „Котяк“ и фабрика „Арарат Бренди-Вино-Водка“ в Ереван, известна като Ной, която е собственост на Гагик Царукян. Оказва се, че тримата приятели на бизнесмена са започнали ново начинание в България и, че Царукян подкрепя Арустамян.

Българският бизнес на Царукян се ръководи от Арустамян. По-конкретно, разполагаме с пълномощно, издадено от Джаваир Царукян на Арустамян през март 2016 г., според което Арустамян има право да извършва сделки с недвижими имоти и движими вещи в Армения и в чужбина, да управлява акциите й в различни компании, и да действа от нейно име в съда и в отношенията й с други лица и с държавни агенции по правни въпроси. Подобно пълномощно е издадено и от Гагик Царукян. И двата документа са ратифицирани от нотариус от Ереван, Анна Абрахамян, която е дъщеря на бившия премиер Ховик Абрахамян. Ховик Абрахамян и Царукян са сватове, тъй като Аргам Абрахамян, син на бившия премиер и в момента заместник-председател на блока на Царукян, е женен за Ема, една от дъщерите на бизнесмена.

Бутилираща компания (БК)-Горна Баня

Главният герой в тази история, Гагик Царукян, прави първата си и най-голяма инвестиция в България през октомври 2009 г., купувайки „Бутилираща компания Горна Баня“ ООД. Павлин Иванов, Евгени Горанов и Румен Цветков, бившите собственици на известната бутилираща фабрика, продават своите акции на Гагик и Джаваир Царукян. Гагик става притежател на 90% от акциите на компанията, а Джаваир – на 10%. Основният капитал на „БК-Горна Баня“ е 2,010,000 лева (при сегашния курс 1,23 милиона долара или 1,03 милиона евро). Делът на Царукян е 1,809,000 лева, а делът на съпругата му е 201,000 лева.

Според българския Търговски регистър, цената на сделката е около 25 милиона евро. Бившият главен изпълнителен директор и съсобственик Евгени Горанов, потвърждавайки сделката по продажбата в интервю за българската преса заявява, че около 20 милиона щатски долара ще бъдат използвани за изплащане на задълженията на компанията. Според сайта Дневник, оборотът на „БК-Горна Баня“ през 2008 г. е над 36 милиона лева. Според същия източник, по време на сделката дружеството е имало право да експлоатира три минерални извора в квартал Горна баня в София за 25 години, като се е очаквало този срок да бъде удължен на 35 години.

Въпреки, че „БК-Горна Баня“ ООД е основана през 1997 г., фабриката има много по-стара история и според официалния сайт на компанията, притежава повече от 30% от пазара. Компанията има 20 търговски представителства в София и 75 в цялата страна. Продуктите й се изнасят в Европа, Азия, Северна Америка.

Да отбележим, че бившите собственици Евгени Горанов и Румен Цветков са имали директни контакти с Илия Павлов, който беше добре позната и влиятелна фигура в България. Той е бивш състезател по борба, но става по-известен като богат бизнесмен, смятан навремето за един от най-богатите хора в Централна и Източна Европа. Павлов и неговата компания „Мултигруп“ бяха считани за основни фигури в средите на българската организирана престъпност, особено през 90-те години. Илия Павлов умира през 2003 г. след като е прострелян от снайперист. Преди това е имало още един неуспешен опит да бъде убит. Горанов е бил член на борда на директорите в „Мултигруп“, като е основал и няколко други компании заедно с Павлов, а Цветков е имал общ бизнес с „Мултигруп“.

Но, да се върнем при „БК-Горна Баня“ и да споменем, че предлага на пазара минерална, газирана и трапезна вода. През юни 2012 г. BBB (“Bulgarian Best Beverage” – „Най-добрата българска напитка), известна с производството на сокове, нектари и студен чай, става част от портфейла на „БК-Горна Баня“.

След като „БК-Горна Баня“ става собственост на Царукян, Завен Астадуров е назначен за нейн директор. Той е заменен от Седрак Арустамян през април 2010 г.. Централният офис на компанията се намира на ул. „Месечинка“ 8, в София.

Като голяма компания „БК-Горна Баня“ притежава и много имоти. Според официалния сайт, фирмата има производствени и складови бази в София и с. Трудовец. Разполагаме с редица документи от българския Имотен регистър, които показват, че през последните десет години дружеството е придобило правата на собственост на своите длъжници. Може да се приеме, че задълженията са възникнали поради неплащане за доставка на продукти. На картата могат да се видят градовете, в които длъжниците на „БК-Горна Баня“ притежават такова имущество. В същото време има градове с няколко имота.

Либамед (Libamed)

БК-Горна Баня“ притежава 100% от акциите на друга българска компания „Либамед“ ЕООД. Когато акциите на една компания принадлежат на едно лице или фирма, българските дружества се наричат ​​„ЕООД“, което е обичайна практика в България. „Либамед“ е основана през декември 2000 г.. Основният й капитал е 5000 лева и се занимава със здравеопазване, диагностика, лечение, консултации (урология, нефрология, двигателни нарушения, китайска медицина). Бившият й директор е Цветана Цветанова. В момента се ръководи от член на екипа на Царукян, Армен Мнацаканов (който е гражданин на Грузия и има статут на постоянно пребиваващ в България). Фирмата е регистрирана на ул. „Обзор“ 2, в София, където се намира базата на „БК – Горна Баня“. „Либамед“ не притежава имоти.

Екобулпак

Според официалния си уебсайт, това софийско акционерно дружество („Екобулпак“ АД) има 92 акционера, като „БК-Горна баня“ ООД е един от тях, но има само 45 акции. Армен Мнацаканов е един от членовете на Съвета на директорите на „Екобулпак“. Компанията се стреми да опазва околната среда чрез сортиране и рециклиране на отпадъци от опаковки. „Екобулпак“ предоставя договорни услуги в София и над 30 други общини в страната.

Мултигруп Европа

През април 2016 г., Гагик Царукян подписва споразумение чрез своя упълномощен представител Арустамян с германския гражданин Александър Бойц (постоянно пребиваващ в Чехия), за учредяването на „Мултигруп Европа“ ООД. Компанията е регистрирана през май. Основният й капитал е 2000 лева, разпределен поравно между партньорите. Бойц е назначен за директор. Фирмата се занимава с покупка и препродажба на стоки в суров или преработен вид, посреднически дейности, транспортни услуги, хотелиерство, екскурзии, реклама, информация, консултантска дейност, износ, внос и т.н.. „Мултигруп Европа“ е регистрирана на улица „Президент Линкълн“ 74, в София. Това също е имот на „БК-Горна Баня“.

През октомври 2016 г., отново чрез Арустамян, Царукян подписва споразумение с Ваган Арсенян (роден през 1993 г.), арменски гражданин, жител на арменския град Джермук, за учредяване на „Балкан ПЕТ Къмпани“ ООД. Младият партньор на Царукян е Изпълнителен директор на Джермук Груп и син на основателя й Ашот Арсенян. Логично е да се предположи, че последният е истинският партньор на Царукян.

„Мултигруп Европа“ и „Балкан ПЕТ Къмпани“ ООД  са фирми-близнаци. Дейностите им са едни и същи и имат един и същ адрес в София, на територията принадлежаща на „БК-Горна Баня“. Нито една от тях не притежава недвижими имоти. И двете имат един и същ основен капитал от 2000 лв., които партньорите разделят поравно. Всъщност компаниите, основани в рамките на няколко месеца една след друга, се различават само по директорите си. В този случай директорът е 41-годишният Арсен Оханджанян от Ереван, който е и директор за външната търговия на Джермук Груп.

Бизнес връзките на Царукян в България

Дивиденти от български бизнес

Изпратихме въпроси в писмен вид на Гагик Царукян. Отговори ни Седрак Арустамян, който твърди, че е делегиран управител и упълномощен представител за акциите във всички търговски организации на Царукян.

Интересувахме се кои са причините за инвестициите в България. Арустамян отбеляза: „Отговорът е ясен не само за вас, но и за всеки анализатор. Резултатите от дейността ни в чужбина са използвани от нас за разширяване на бизнеса и създаване на нови работни места в Армения, както и за благотворителност (нищо спечелено от акции в чужбина не е било изразходвано за инвестиции или други разходи в чужбина).“

В началото на тази година, преди парламентарните избори, Гагик Царукян предостави финансова декларация на Централната избирателна комисия (ЦИК), където споменава, че притежава 90% дял в „БК-Горна Баня“, от който е спечелил 2,9 милиона евро през 2016 г.. Докладва още, че притежава 50% дял в „Мултигруп Европа“ и „Балкан ПЕТ Къмпани“, но не декларира никакви дивиденти от тях. Арустамян коментира това така: „Данните за „Либамед“, „Мултигруп Европа“ и „Балкан ПЕТ Къмпани“ липсват в декларацията, защото те не развиват дейност.“ С други думи, според Арустамян, Царукян не получава никакви дивиденти от тези компании.

Тъй като е депутат, Царукян предоставя информация за имуществото и доходите си от 2011 г. до 2016 г. и на Комисията по етика на високопоставени длъжностни лица на Република Армения. Според тази информация, той има огромни приходи и притежава огромни имоти, парични средства, ценни книжа и инвестиции. Царукян декларира и дивидентите си от „БК-Горна Баня за периода 2014-2016 г.: 2,1 милиона евро през 2014 г., 2,5 милиона през 2015 г. и 2,9 милиона през 2016 г.

Тук просто представяме финансовите ресурси декларирани от бизнесмена в арменски драхми, щатски долари и евро.

Български апартаменти са собственост на депутата Хосров Арутюнян и сина му Роберт

Депутатът Хосров Арутюнян и синът му Роберт Арутюнян, заместник-министър на външните работи, притежават недвижими имоти в България.

Хосров Харутунян

69-годишният Хосров Арутюнян е бил почти без прекъсване част от управляващия елит на Армения след обявяването на независимостта й през 1991 г.. Още преди това, през 1987-1990 г., той е бил кмет на Чаренцаван. През 1990-1992 г. и 1993-1999 г., Арутюнян е член на парламента. В продължение на няколко месеца през 1992-1993 г. той е министър-председател на новосъздадената независима Армения. От 1998 до 1999 г. е председател на Народното събрание. Арутюнян е първият арменец, който заема ръководни позиции и в правителството и в парламента. През 1999-2000 г. е заместник министър-председател и министър на териториалната администрация. През 2000-2002 г. е съветник на президента на Република Армения. През 2003 г. основава партията Християндемократически съюз на Армения. През 2009-2012 г. е член на Обществения съвет при президента на Република Армения. През 2012 г. и 2017 г. Арутюнян отново е избран за депутат. За разлика от 90-те години на миналия век, когато е безпартиен, сега той влиза в Народното събрание от листата на Републиканската партия на Армения, като е и член на нейната парламентарна група.

През февруари 2017 г., преди парламентарните избори, Арутюнян представя финансова информация на Централната избирателна комисия (ЦИК) на Република Армения, в която се споменава и апартамент в България. Според декларацията, той приежава апартамент от 110 квадратни метра в хотелски комплекс „Bendita Mare “ (Бендита Маре) до курорта Златни пясъци във Варна.

Това е апарт-хотел, който предлага на своите гости хотелски апартаменти. Освен това има апартаменти за продан. Комплексът разполага с 243 апартамента, от които 41 са студия, 47 апартамента са с две спални, а 155 – с една спалня.

Съгласно българския Имотен регистър, правото на собственост на Арутюнян е регистрирано на 11 юли 2007 г.. Той е купил апартамента от „Холидей Турс“ ЕООД. Намира се на 4-тия етаж на 7-етажна сграда. За разлика от представените пред ЦИК данни, българските документи показват по-малка площ от 87.45 кв.м., а цената е 58 675 лв. (Около 30 000 евро). Това е доста ниска цена в сравнение с текущите цени на апартаментите в Бендита. Или недвижимите имоти са били по-евтини тогава, или в регистъра е записана цена по-ниска от действителната, което не противоречи на закона и е доста обичайно в България.

След като получи писмено искане от нас, Хосров Арутюнян предложи да се срещнем. По време на срещата той показа споразумението за покупко-продажба, в което се посочва, че освен площта от 87.45 кв.м., Арутюнян притежава и 14.98 кв.м. от общите площи. Парламентаристът каза, че комплексът е структуриран така, че да се разпределят на обитателите малки квадратури от общата етажна собственост, както е в неговия случай. По този начин общата площ на неговия имот е 102.43 кв.м., което той закръгля и представя на Централната избирателна комисия (ЦИК) като площ от 110 кв. М.. Що се отнася до цената, Хосров Арутюнян каза, че имотът е придобит, когато комплексът е бил все още в процес на изграждане, така че апартаментите са били на по-достъпни цени. На въпроса защо е закупил имот в България, той отговаря, че плажът и условията са добри. От друга страна, казва, че не е посещавал Варна напоследък, въпреки че преди това редовно е почивал там. Добави, че не е бил правителствен служил по време на покупката на апартамента.

Както вече беше споменато по-горе, лица, които не са граждани на Европейския съюз могат да закупят недвижими имоти в България чрез юридическо лице. Най-удобният и достъпен вариант е регистрация като частен предприемач, подобно на Хосров Арутюнян. Неговият син, Робърт Арутюнян, е направил същото.

И 42-годишният Роберт Арутюнян, заместник-министър на външните работи от март 2016 г. (любопитно е, че зетят на Робърт, Армен Папикян също е заместник-министър от юни) има апартамент в България. През 2015-2016 г. той е бил член на Евразийската икономическа комисия (министър). Преди това е работил в Арменската агенция за развитие, в Министерството на икономиката и финансите и в Централната банка.

На 26 юни 2008 г., един от апартаментите в комплекса „Сън Санд Приморско“ в България е записан на името на Роберт Арутюнян (тогава той е генерален директор на Арменската агенция за развитие). Това е жилищен и хотелски комплекс, разположен в морския град Приморско, сега наричан Приморско дел Сол.

В 5-звездния хотел могат да бъдат настанени 390 души, а в 8-те жилищни сгради има 208 апартамента – студиа, двустайни апартаменти, двуетажни къщи. Апартаментът на Арутюнян се намира на третия етаж на сграда B, с площ от 86,2 кв. м., плюс 8,17 кв. м. от общите площи, което прави 94,37 кв. м..

Роберт е купил имота от собственика на комплекса, „Евро холидейс“. Цената на сделката е 50 000 лв. (около 25 600 евро), което също е доста ниска цена.

В отговор на нашия въпрос защо е решил да купи апартамент в България, заместник-министърът на външните работи отговори: „Купих си апартамент в България, защото сметнах, че това е логистично и финансово изгодно решение.“ Беше повдигната и темата за ниската цена: „По отношение на цената, стойността посочена в документите по регистрацията съответства на реалността, тъй като Приморско не е водещ курорт в България, така че имотът е с несравнимо по-достъпна цена, а и сградата все още не беше довършена, когато купих апартамента.“

Не можем да се съгласим, че Приморско не е водещ курорт, тъй като поради своите климатични особености, природа и културно-исторически паметници това е любимо място за туристи, което означава още, че има хотели и къщи за почивка на всеки ъгъл.

След като става заместник-министър на външните работи през 2016 г., Роберт Арутюнян декларира два апартамента, един парцел и една сграда. Адресите не се виждат на уебсайта на Етичната комисия, но може да се твърди, че един от апартаментите се намира в Приморско, а другият е може би апартамента, в който държавният служител живее със съпругата и децата си. Той се намира в същата сграда на Северното авеню в Ереван, където живеят и родителите на Роберт. В декларацията си от 2016 г. държавният служителят споменава, че е амортизирал сграда с множество апартаменти за 300 000 щатски долара.

Синът на Арташес Гегамян: Директор на българска компания

„В и В Консултинг“ ООД (V & V Consulting LTD), която се ръководи от българския гражданин Вахан Варданян, основава „Рено България“ ЕООД през септември 2006 г., като и двете компании са регистрирани в София. Основният капитал на „Рено България“ е 200 000 лева, или около 100 000 евро. Дейностите й включват вътрешна и външна търговия, продажба на обувки и аксесоари, производство и преработка на стоки за продажба, маркетинг, лизинг, посреднически дейности.

Гражданинът на Република Армения, Армен Гегамян (роден на 29.06.1981 г.) е назначен за директор на „Рено България“. Бащата на Армен е политикът Арташес Гегамян, който понастоящем е депутат. По-рано, през 1989-1990 г., когато Армения все още е в Съветския съюз, Арташес Гегамян е кмет на Ереван, а през 1998 г., 2003 г., 2008 г. кандидат за президент. Гегамян е народен представител през 1995-2007 г. и от 2012 г. насам. Въпреки, че е основава Партия на националното единство през 1997 г., и е начело на партията и до сега, през 2012 г. и 2017 г. влиза в Народното събрание от листата на управляващата Републиканска партия. Гегамян, който в миналото сериозно критикуваше арменския президент Серж Саргсян, днес е един от лоялните му поддръжници.

Интересното е, че след неуспеха на парламентарните избори през 2007 г., Арташес Гегамян отива в България за известно време, заявявайки, че е там само с цел почивка. Да отбележим, че според българския Имотен регистър, Гегамянови нямат имоти в тази страна.

Армен Гегамян ръководи „Рено България“ до декември 2009 г., когато по решение на Вахан Варданян той е заменен с беларуската гражданка Анджелика Борисюк, която става и собственик на компанията през февруари 2014 г.. През 2007 г. компанията декларира печалба от 400 000 евро, а през 2014 г. – само 70 000.

Изглежда, че Армен Гегамян не се появява случайно в „Рено България“. Бившите собственици на „В и В Консултинг“ ЕООД са Вахан Варданян (60% дял, роден през 1967 г.) и Мари Плузян (40% от акциите, родена през 1943 г.). Когато става акционер в това дружество, Мари Плузян е гражданин на Република Армения. От 2002 г. има разрешение за постоянно пребиваване в България и по-късно става гражданин на тази страна. Майката на Армен Гегамян, Ануш, която е арменски гражданин, също е Плузян (13.08.1953 г.). Майка и син са регистрирани на един и същ адрес в Ереван.

Що се отнася до „В и В Консултинг“ ООД, основният й капитал е 5 000 лева (около 2 500 евро). Дейностите й включват операции, счетоводство, управление, правни съвети и услуги, търговско посредничество в страната и чужбина, реклама и маркетинг. През 2007 г. компанията декларира приход от 7 милиона евро, а през 2014 г. – 3 милиона. Директор на компанията е Вахан Варданян, който става и 100% собственик през август 2014 г..

В. Варданян продава „В и В Консултинг“ като ЕООД на панамската „Ipito Associated Inc.“, към коят има дългоаве  през 2015 г.. Споразумението за продажба, подписано през октомври 2015 г., гласи, че компанията на Варданян е сключила договор за доставка с панамците и е получила плащане от клиента за услугата, но в резултат е натрупала над 993 000 евро пасиви (можем да приемем, че продуктът или част от него не са били доставени) и страните са се договорили да  решат окончателно проблема, като прехвърлят „В и В Консултинг“ на офшорна компания в Панама. През декември 2015 г. панамската фирма е регистрирана като собственик на V & V Consulting.

Армен Гегамян е бил безработен след напускането на „Рено България“. По-късно в арменската преса се появиха слухове, че е назначен за ръководител на митническата служба в Мегри на границата между Армения и Иран, но заместник-председателят на Партията на националното единство Гагик Тадевосян ги отрече през януари 2011 г..

„Един от синовете на Гегамян получи магистърска степен по международен бизнес от Metropolitan University в Лондон и е безработен повече от година и половина, а другият е кандидат-юрист и работи само като специалист в правния отдел на Народното събрание.“

Тадевосян говори за Армен и за по-големия му брат Мамикон, който скоро след това стана прокурор в прокуратурата на административните райони Кентрон и Норк-Мараш в Ереван.

Следва да бъде отбелязано, че след като беше избран за президент през февруари 2008 г., настоящият премиер Серж Саргсян отговори на широк кръг въпроси от интернет потребители и граждани, един от които беше за бившия му съперник Гегамян.

Саргсян беше попитан: „Вярно ли е, че синът на Арташес Гегамян ще бъде назначен за началник на контролния пункт Мегри, след като станете президент?“. Той отговори следното: „Разбира се, че не, не знам дали г-н Гегамян има син, чиято професия отговаря на естеството на тази работа, но знам, че има изучени деца и че не би трябвало да има пречка за участието им в държавни служби. Но да се говори за споразумение е абсурдно, особено за митническата служба в Мегри. Не мисля, че министър-председателят трябва да се нмеси в такива назначения.“

Независимо от това, доста години по-късно, дипломантът на Metropolitan University, Армен Гегамян, ще стане служител в Президентската служба за надзор.

Арташес Гегамян, който става депутат през 2012 г., споменава в декларацията си имената на свързаните с него лица – съпруга, родители и двама неженени сина, Мамикон и Армен – всички живеещи на един и същ адрес. В декларацията синовете му са представени и като длъжностни лица, свързани с Гегамян, прокурор и младши специалист в Президентската служба за надзор. Но, в годишната декларация от 2012 г. се споменава  само името на съпругата като лице свързано с Гегамян. Това вероятно е резултат от факта, че депутатът е сменил адреса си (правилото гласи, че родителите на длъжностното лице и деца без брак подават годишна декларация само ако живеят с това лице). От 2012 г., Ануш Плузян, съпругата на депутата, е единственото свързано лице, което подава свои собствени декларации.

Племеникът на арменския президент притежава акции в българска компания

Гражданинът на Република Армения, Арутюн Ховсепян, който живее в България от 1995 г. насам, е избран за председател на Съюза на арменците в България през 2007 г. на учредителния му конгрес. Той все още оглавява организацията. Ховсепян и брат му Йерем са бизнесмени в България, занимаващи се с различни сфери на дейност – недвижими имоти, строителство, хранителни продукти и други.

Арутун Ховсепян

През февруари 2006 г., Арутюн Ховсепян, който живее в гр. Варна, основава „Еко Булстандарт“ ООД в гр. Генерал Тошево, заедно с Цонка Пенчева. През есента на същата година той става едноличен собственик и директор на дружеството, което се превръща в ЕООД. Основният капитал на компанията е 5000 лева (около 2500 евро).

Дейностите му включват производство и продажба на продукти от селскостопански и животински произход в България и в чужбина, по-специално производство, преработка, консервиране и продажба на плодове и зеленчуци, семена, разсад, торове и продукти за растителна защита, производство на зърнени култури на място и в чужбина, агротехнически услуги, препродажба на стоки, както и транспорт, туризъм, хотелско и ресторантско обслужване. Според информация в интернет, „Еко Булстандарт“ се занимава с производство на сокове от ябълки, круши и дюли, които се продават в 3-литрови прозрачни торби.

През декември 2009 г.,  втори собственик, жителката на Варна, Анна Саргсян, която е и арменски гражданин, се присъединява към Арутюн Ховсепян. Саргсян придобива 76% от акциите на компанията. Няколко дни по-късно тя продава 16% от акциите на арменския гражданин Нарек Саргсян, и по още 16% на всеки от тримата руски граждани Александър Воронин и братята Алексей и Дмитри Куликс. Анна Саргсян остава с 12%, а Ховсепян е най-големият акционер с 24%. През 2010 г., Саргсян прехвърля нейните 12% на Ховсепян.

“Фабриката на арменците” в Генерал Тошево

Нарек Саргсян (роден през 1987 г.) е най-интересният от всички. Той е син на Александър, средният брат на президента Серж Саргсян. 22-годишният Нарек, който става акционер в българската компания през 2009 г. с 16%, остава в нея за година и половина до юни 2011 г., когато прехвърля акциите си на Арутюн Ховсепян. В България няма недвижимо имущество регистрирано на името на Саргсян. През октомври 2011 г., Воронин и Куликс последват примера на Нарек, след което Ховсепян става едноличен собственик на „Еко Булстандарт“.

Макар че компанията е основана в Генерал Тошево, тя по-късно променя адреса си и се мести в сграда на номер 76 на населената с арменци варненска улица „Генерал Колев“, където се помещава и Съюзът на арменците в България.

Въпреки това, цехът на „Еко Булстартарт“ остава в Генерал Тошево. Посетихме го през август, в работен ден и в работно време, но беше затворен. Местните жителите обаче твърдят, че работи от време на време и, че принадлежи на арменци.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Статията на руски, английски и арменски в сайта на Hetq.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d