Унгарският сайт Atlatszo.hu разкрива унгарска следа в международна престъпна операция

Партньорите ни от OCCRP откриха документи доказващи как Килърите са изпрали откраднатите румънски милиони
Екип на Биволъ

Двама видни представители на българската наркомафия са имали взаимоотношения с офшорна банка притежавана от унгарец със сериозни политически връзки, който е забъркан и в редица съмнителни афери. По всичко личи, че сме разкрили случай свързан с международно пране на пари.

Братята Ивайло и Георги Божилови, които са българи, получават банковите си карти в Кингстаун, столицата на тропическите острови Сейнт Винсент и Гренадини в началото на 2014 г.. Картите са собственост на сметка на базираната в Хонг Конг Sun Industrial Ltd, която по това време, и от най-малко година, е клиент на базираната в Кингстаун финансова институция Loyal Bank.

Братя Божилови започват кариерата си като треньори по тенис, но по-късно се присъединяват в София като биячи и момчета за мокри поръчки към скандалната организирана престъпна група на Мила Георгиева, известна с кодовото име “Килърите”. Групата е обвинявана в контрабанда, трафик на наркотици и източване на европейски фондове, както и в редица други престъпления.

Както често се случва с офшорните финансови компании, Loyal Bank е критикувана многократно за своите недостатъчно задълбочени проверки на нови клиенти. И тъй като офшорките съставляват значителна част от клиентелата на офшорните банки, налице е огромна паяжина от бизнес интереси без да има начин да се установи кои са реалните собственици.

Това, което знаем е, че Loyal Bank е собственост на Ото Хужбер (Otto Hujber), който в началото на 90-те години се прочу с репутацията си на водеща фигура в „предприемаческия“ сектор на управляващата тогава социалистическа партия, MSZP. Хужбер е и един от основните бенефициенти от реструктурирането на руския държавен дълг, който той и някои други успяха да купят при много благоприятни условия. Разследването на случая стигна до задънена улица.

Източници твърдят, че Хужбер се е занимавал много повече с бизнес отколкото с политика. Той имаше (и все още има) участие в няколко държавни дружества, както и във външната търговия с Русия, и се предполага, че тя е основата на бизнес усилията му и до днес.

Хужбер е замесен и в случая, в който унгарската финансова институция Кежизалог (Kézizálog) подведе други банки като им измъкна парите чрез фалшиви златни кюлчета. Унгарският клон на Loyal Bank беше една от жертвите, като един от инвеститорите в Кежизалог. Този случай причини щети в размер на около 30 милиарда форинта.

Българският сайт за разследваща журналистика Бивол разкри уличаващи факти за двама клиенти на Loyal Bank и организираната престъпна група, с която те са свързани. Връзките на Мила Георгиева, на съучастника й Олег Попов и на престъпните групи свързани с тях варират от бивши и настоящи служители на българската Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) до настоящи кръгове около митниците и прокуратурата, благодарение на което, както твърдят от Бивол, те са могли да оперират почти необезпокоявани в продължение на години. Георгиева и нейни съучастници са арестувани от българските власти през 2015 г. след като операцията им за трафик на наркотици в Турция се проваля.

Румънската прокуратура за борба с корупцията също е взела на мушка Георгиева и Сие поради подозрения за пране на пари и измама с обществена поръчка през 2012 г., която причини щети на румънската държава в размер на десетки милиони евро.

Според официални документи на румънските прокурори, бенефициентът на изчезналите средства е Power Industrial, компания базирана в Хонг Конг, чието име е почти идентично с това на Sun Power Industrial, също базирана в Хонг Конг, за която Átlátszó разкри, че е клиент на Loyal Bank и свързана с Божилови.

Главният редактор на Бивол Атанас Чобанов каза пред Átlátszó, че по времето когато е писана статията, техният сайт е прегледал всички участващи компании, но не е открил базирана в Хонг Конг Power Industrial, която да е оперирала през 2012 г.. Имало е само някаква Sun Power Industrial, точно както в документите на Loyal Bank.

Sun Power Industrial е собственост на Орша ООД (Orsha Ltd.), кипърска турска компания, която е собственост на местен адвокат, Орестис Шамбартас (Orestis Shambartas), или поне на хартия. Името му се споменава и в серия разследвания на Бивол: една компания – Ви Ем Корпорейшън, представлявана от Шамбартас, е спечелила румънска обществена поръчка за доставка на храни за бедните. Парите са били преведени, но храните така и не са доставени, а собствеността на дружеството е била прехвърлена на български бездомник. Според румънската прокуратура за борба с корупцията, румънската държава е претърпяла щети в размер на 26 милиона евро.

Милионите евро на Ви Ем Корпорейшън са били прехвърлени скоростно от сметката на дружеството в Bank of Cyprus (Кипърска банка), като една от крайните точки е била компания в Хонконг, спомената като Power Industrial в документите на прокуратурата. Банковите преводи са били инициирани от адвоката на Ви Ем Корпорейшън Орестис Шамбартас, или поне това са казали служителите на банката пред Бивол, когато им е било представено  пълномощно подписано от бездомния собственик на Ви Ем.

Искането за издаване на банкови карти на братята Божилови обаче не е подписано от Шамбартас от името на Sun Power Industrial, а от някого, чийто подпис има странна прилика с този на Мила Георгиева. Помолихме Шамбартас за коментар, но той отказа, като се обоснова с привилегирована информация между адвокат и клиент.

Открихме улики, които сочат, че Sun Power Industrial е прехвърлила над 200 хиляди евро от сметката си в Loyal Bank през декември 2013 г. към Villa Overseas Ltd., регистрирана на Сейшелските острови, за консултантски услуги и управление на проекти. Директор на Villa Overseas е друг адвокат от Никозия, който през ноември 2013 г. е издал пълномощно, валидно за една година, на Мартин Георгиев, син на Мила Георгиева (също член на групата “Килърите” б.ред.).

След изтичането на срока на документа, кипърският адвокат издава друго пълномощно, този път на майката на Георгиева, Валентина Георгиева. Това означава, че към момента на банковия превод от Sun Power, майката на Георгиева може да е била представител на бенефициента. Villa Overseas притежава и инвестиции в България: до лятото на 2016 г. тя е била собственик на M & M Corporation, която пък е била собственост на Георги Божилов до 2015 г.. Така се затваря карибско-кипърско-румънският кръг.

Унгарската връзка в тази история е мистериозна, тъй като установихме, че централната банка (УНБ), която е и регулатор, така и не е проявила интерес към Loyal Bank, въпреки че изтичането на документи, познато като Панамските досиета, разкри, че само до преди няколко години компанията е  имала хиляди унгарски клиенти. Унгарските власти все още считат Loyal за активна банка, независимо от факта, че дейностите й в съседни страни са преустановени.

Според Direkt36, миналата година Loyal Bank е имала 35 000 клиенти, мнозинството от които са японски и руски физически и юридически лица. Коментиращите във форумите на offshorealert.com подозират руска следа зад Loyal Bank, която съществува още от 2002 г.. Те подкрепят теорията си с улики, като факта, че банката използва руска система за плащане.

Оригиналната статия на унгарски:

https://atlatszo.hu/2016/11/21/bolgar-maffiozok-is-hujber-otto-offshore-penzintezeteben-bankoltak/

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: