Павел Маринов до Сергей Станишев на събрание на партийния актив в Бургас

Скандалният областен управител на Бургас и активист на БСП Павел Маринов запази поста си и след следващата вълна смени на губернатори от правителството „Близнашки“.

„Надявам се това да са последните областни управители, които сменяме“, каза след заседанието на Министерския съвет служебният премиер проф. Георги Близнашки.

Формално Маринов беше единственият областен управител назначен от Орешарски, който беше несъвместим с поста си. Това беше доказано документално от Биволъ още през август 2013. Павел Маринов е собственик и управител на офшорни фирми, които не е декларирал. При това положение МС е длъжен да го отстрани, тъй като съгласно Закона за администрацията (Чл. 19 ал 6.) областните управители се явяват органи на изпълнителната власт и нямат право да „упражняват търговска дейност или да са управители, търговски пълномощници, търговски представители, прокуристи, търговски посредници, ликвидатори или синдици“.

Освен това Маринов има в актива си…

Документна измама

защото е подавал документи с невярно съдържание пред Търговския регистър от името на отдавна заличена фирма във Великобритания.

Последното разкритие на Биволъ представлява документна измама и Районната прокуратура в Бургас е образувала досъдебно производство срещу „Виновното лице за престъпление по чл. 313, ал.1, НК“ на 29.04.2014 (постановление 1276/2014 по описа на БРП).

От 1 юли срокът е удължен с 4 месеца поради фактическата правна сложност на разследването – съобщи за Биволъ говорителят на РП-Бургас. Делото е възложено на Следствието (ДП 30/2014 на ОСлО при БОП). Отправено е запитване до Великобритания в рамките на международната правна помощ за получаване на документи от британския търговски регистър.

Друг „подвиг“ на Маринов от последните дни на кабинета „Орешарски“ е национализацията на 42 декара земя в Слънчев бряг, които той актува в нарушение на няколко закона. Случаят също е предаден на прокуратурата.

…и съдружие с шефа на руските космически войски

Това обаче не е всичко. Биволъ разкри също и скандалния факт, че Маринов е съдружник със Сергей Боев, назначен лично от Путин за шеф на руската програма за космически войни.

Разкритието е притеснително за националната ни сигурност и за евроатлантическите ни партньори*. Тук става въпрос за представител на държавата, който има достъп до поверителна информация за инфраструктурата, евакуационните и кризисни планове.

Отстраняването на хората на ДС – „Мисия невъзможна“?

Логичният извод от наличните факти е, че такъв „ценен кадър“ като Маринов, обучен от ДС в Симеоново (I-ви Факултет във ВИ „Г. Димитров“) и доверен човек на руснаците в Бургас, не може да бъде уволнен току така. Отстраняването на Маринов в контекста на руския натиск за строеж на Южен Поток, за който Бургас и пристанището са ключови, изглежда „Мисия невъзможна“. Неотдавнашното назначение на друг ДС-кадър, Аргир Бояджиев, за шеф на пристанището в Бургас потвърждава тази теза. 

Биволъ призовава премиера Георги Близнашки да се определи спрямо Държавна сигурност и да махне нейните ключови кадри на властови позиции. Най-малкото, той е длъжен да отстрани губернатора на Бургас съгласно Закона за администрацията. Премиерът също така дължи на обществото обяснение КОЙ го е натиснал да запази Маринов, въпреки скандалната несъвместимост, наказателното производство и връзката с руските служби?

* Всички данни и публикации на Биволъ за Павел Маринов ще бъдат предоставени на посолствата на партньорските страни от НАТО и ЕС.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English