ДАНС разработвала Дянков и еврейска конспирация зад досието “Буда”

В политическата разработка на прицел са били политици, журналисти и социолози
Екип на Биволъ

Агенцията за национална сигурност /ДАНС/ официално отказа да отговори конкретно на въпроса дали има или няма разработка срещу журналисти на Биволъ. Отказът обаче съдържа достатъчно информация, че такава разработка все пак е имало. Биволъ разполага със страници от Дело за оперативно наблюдение (ДОН), в което се твърди, че Симеон Дянков и влиятелни еврейски структури от САЩ стоят зад Биволъ и са замесени в изнасянето на досието “Буда”. То беше публикувано от Биволъ в началото на  февруари 2013 г. (виж тук, тук и тук) и съдържа данни за криминалното минало на Бойко Борисов, който е бил разработван от ЦСБОП като елемент от кримиконтонгент и едновременно с това вербуван от службите за получаване на информация за оперативно интересни лица. Разработката на ДАНС срещу Биволъ стартира веднага след публикацията и в нея са проследени и схематизирани контактите на журналистите от сайта под наименованието “БУДАли ООД”.

Разработка “Будали” не съществува, това обяви ДАНС официално на 17 юли 2013 г. в своя сайт.

Веднага след това, на 19 юли 2013 г. поискахме с писмо до ДАНС (вх. номер РД-1213)  да отговори на въпроса дали са налични или не са налични изобщо разработки срещу сайта Биволъ, срещу журналисти и служители на сайта или срещу неговите собственици. Допуснахме, че оперативното име БУДАли просто може да не е било официализирано и поискахме по-обща информация.

След две години мълчание и жалба до Комисията за контрол на СРС в Парламента агенцията все пак отговори. Според ДАНС “и положителен или отрицателен отговор на въпроса за наличието на “разработки” съставляват класифицирана  информация”. Също така част от поисканата информация можела да бъде категоризирана като “лични данни”.

dans-otgovor-budali

Споменаването на “лични данни” е достатъчно ясна индикация, че разработка има, защото ако такава липсва, то биха липсвали и лични данни. Нещо повече, със съобщението си за отсъствието на разработка на име “Будали” от 17 юли, ДАНС изпада в противоречие със собственото си тълкувание.

Биволъ поиска за всеки случай от ДКСИ тълкувателно определение дали отсъствието на нещо може да бъде категоризирано като класифицирана информация. Според експертите на ДКСИ “информацията като съвкупност от данни или знание за събитие, обект, явление и др.” може да се класифицира “само според собственото си съдържание”. Очевидно отсъствието на такова съдържание: данни и знания за обектите, каквито представляват журналистите, не би трябвало да може да се класифицира.

dksi-otgovor-bivol

 

Какво пише в “несъществуващата” разработка

В нея хаотично са смесени данни от проследяване, информация от публични регистри, слухове и невероятни дивотии, които впоследствие бяха спуснати като “опорни точки” на сервилните към Борисов медии. Опусът заслужава да бъде публикуван в цялост, но ще се въздържим, за да не засегнем трети лица, които нямат никакво отношение към нашата работа.

Потресно неграмотно е изложението на неизвестен нам анализатор, който разнищва връзката на Биволъ с Wikileaks и използването от сайта на подобна система за анонимно получаване на документи Balkanleaks, където се получи и досието Буда (виж тук).

“Самата информация се изпраща чрез следните платформи:

PrivacyBox.de; уеб сайта https://privacybox.de/ruleaks.msg страницата за скрит сървър Tor: http://c4wcxidkfhvmzhw6.onion/ruleaks.msg, както и страницата за невидим интернет http://privacybox.i2p/ruleaks.msg.”.

budali-ruleaks

За трудностите с усвояването и прилагането на новите технологии в ДАНС имахме доказателства и по-рано (виж тук и тук), но явно положението е сериозно. Агентът написал горните редове очевидно бърка Wikileaks с Ruleaks, което е съвсем различна платформа на руски. Това показва докъде се ограничават знанията му на чужди езици. А знанията му за функционирането на системите прикриващи (и то ефикасно) IP адресите стават ясни от следното разсъждение:

“Във всички тях (платформите за анонимно изпращане на документи б.ред.) подавачът на информация се регистрира, което означава, че остават следи и се знае от кое IP е изпратена информацията. То може да е във всяка точка на света, но се знае.”

Естествено, нито в Wikileaks, нито в Balkanleaks няма никаква регистрация, но дори и да има такава, скриването на IP адреса се прави по-рано, чрез специален комуникационен протокол и криптиране. Това обаче са дреболии за титана на мисълта, написал горните редове. Той отхвърля с един замах на перото постиженията на съвременната поверителна комуникация и заключава, че “в Биволъ отлично знаят откъде идват листовете от папката “Буда”. Откъде? Агент-анализаторът продължава да търси. И закономерно стига до идеята, че са замесени

Световната еврейска конспирация

и нейният български “резидент”: подозрителната с еврейското си име Алберта Алкалай, съпруга на Асен Йорданов и управителка на “Бивол” ООД, която “осигурила на Атанас Чобанов връзка с Wikileaks чрез контактите си с влиятелни еврейски структури в САЩ, Великобритания и Франция”.

“Почти няма практика в ЕС, сравнително маргинален сайт, какъвто е Бивол да представлява Асандж и неговите писания” – мъдрува агентът, който дори не знае, че Асандж публикува документи – секретните писания на други лица, предоставени от изобличители.

budali-evrei

Но еврейската конспирация не е достатъчна. В класическото мирозрение на ченгетата от комунистическата политическа полиция ДС трябва да има и вътрешен “враг с партиен билет”. За такъв е нарочен

Вицепремиерът Симеон Дянков

покрай съпругата си Каролин, която също била от еврейски произход. По агентурни сведения се говорело, че тя била в Бургас и Алберта Алкалай лично я придружавала при едно от редките и посещения в региона.

Този обговарян слух дава на “анализатора” обяснение за “странния синхрон между публикации в сайта и последващи активности на вицепремиера Дянков”.

budali-dyankov

Като пример е дадена статията ни “Мотивирани от чувство за дълг”, от 8 май 2012 г., в която Биволъ изследва търговията с вътрешна информация покрай сделката за превалутиране на външния дълг от финансовия министър Милен Велчев. Ден по-късно на 9 май 2012 г. “Симеон Дянков напада яростно Велчев по същата тема” от трибуната на Народното събрание, констатира се в разработката.

Също така някои анализатори обяснявали нападките в сайта срещу земеделския министър Мирослав Найденов (по отношение на дюните, гори, сеч, дърводобив и др.) с неприязънта на Дянков към него. Вероятно тук става въпрос за серията разследвания в публикациите по аферата “Дюнигейт”, която Биволъ разкри в края на 2012 и началото на 2013 г.

Никой от нас в Биволъ, никога не е виждал на живо очите на Симеон Дянков и съпругата му Каролин. С Дянков сме общували единствено по официалния канал с питания по ЗДОИ до Министерството на финансите. И задочно веднъж по БНР, когато той обвини Биволъ в опити за манипулация, в прогнозите ни, че скоро България ще трябва да изтегли нов многомилиарден външен дълг. Е, излезе, че манипулацията идва от министъра на Борисов, защото в крайна сметка Биволъ се оказа прав още тогава – 2 г. преди някой да подозира за бъдещия финансов недоимък на държавата. Ето статията ни още от 16-ти януари 2012 г. “Правителството търси 4.5 млрд. евро заем” и последвалата “Заем или не” за сблъсъка ни с Дянков тогава. Всеки читател сам може да си направи изводите кой е бил прав още тогава.

Няма и никаква еврейска конспирация. Kолкото и странно да звучи за чекистите в ДАНС, не всички евреи по света се познават и са в заговор срещу Бойко Борисов.

Факт е обаче, че след като ДАНС сервира клетия си доклад на премиера, Дянков ненадейно беше уволнен на 18 февруари 2013 г. На журналисти и служители от Биволъ беше поставено външно наблюдение, твърде видимо и натрапчиво. Беше подготвена и мащабна институционална атака срещу нас. Няколко дни по-късно обаче подаде оставка и самият Борисов – “Буда”, което пък спря планираните разработки.

Но докато службите са били насъскани да наблюдават, събират и анализират данни за сайта, те са успели да оформят в схематичен вид дезинформацията, че зад привидната ни маргиналност има дълбока конспирация. Към епистоларните разсъждения е приложена примитивна инфографика озаглавена “БУДАли ООД” (виж заглавната илюстрация). В нея водещ е политическият елемент като се изследват преки и косвени връзки на журналистите и собствениците на Биволъ с политически партии. От известните публични фигури са цитирани двама малко известни политици от “Синята коалиция”, журналистът Иван Бедров, социолозите Цветозар Томов и Антоанета Цонева (която неясно защо е обозначена като “журналист”) и блогъра Асен Генов. Последните двама са познати и като изявени членове на бъдещата “Протестна мрежа”. В схемата са заличени имената на лица, които не са публични фигури или не са давали съгласие да бъдат оповестявани.

Схемата към разработката на журналисти от Биволъ. Заличени са имена на лица, които не са публични фигури или не са давали съгласие имената им да бъдат оповестявани.

Схемата към разработката на журналисти от Биволъ. Заличени са имена на лица, които не са публични фигури или не са давали съгласие имената им да бъдат оповестявани.

Това абсурдно творение се базира на публична информация и някаква форма на проследяване, най-вероятно по време на открития летен семинар по информационна сигурност за журналисти, проведен от Биволъ през лятото на 2011 г. На него присъстваше и журналиста от Форбс Анди Грийнбърг, който също е от еврейски произход, но кой знае защо не е заслужил почетно място в конспиративната схема.

Сега е моментът да се извиним на всички засегнати, ако заради контактите с нас са попаднали на мушката на конспиролозите в ДАНС. Също така поднасяме и искрени извинения на читателите, които след този текст са изпитали притеснения за националната си сигурност и по-конкретно са усетили липсата на такава. Част от професията ни е да съобщаваме и такива лоши новини.

В момента отново имаме неприятното усещане, че Биволъ става мишена на активни ченгеджийски действия, клеветнически медийни кампании от подчинените на #КОЙ  и никак не изключваме вероятността да сме отново обект на разработка на агенцията, която вместо националната сигурност и държавните интереси пряко обслужва икономическите и корпоративни такива на едни и същи популярни субекти. Явно ги припознава за държавни, защото тия същите просто са си присвоили държавата.

———

Някои от споменатите в разработката лица пожелаха да коментират за Биволъ. Публикуваме тяхното мнение без редакторска намеса:

Асен Генов: Очевидно е, че аналитичният потенциал на Държавната агенция за национална сигурност не е далеч от публикации в медии, приближени, приятелски или контролирани от Пеевски. Аналитичните им способности се изчерпват с позоваване на публично известни и лесно достъпни факти. Подобни схеми, като изготвената от нечий очевидно некомпетентен ум, само показват абсолютното безсилие на агенцията да адресира реални проблеми, свързани със сигурността на страната ни, например, заплахи по линия на бившия СССР и пост-съветското пространство или международни трафикантски и контрабандни канали с българско участие. Замесването на подобни лица (не визирам себе си, а всички останали публични личности) само потвърждава, че агенцията е поредният политически инструмент за шантаж.

Иван Бедров: Появата на името ми в това подобие на схема силно ме притесни. Защото говори за нивото на тези, на които плащаме заплати, за да охраняват националната ни сигурност. Познавам останалите от схемата, защото познавам много хора – това ми е работата. Имаше период, в който нито една медия не искаше официално да работи с мен и тогава непознатият до този момент за мен народен представител Кирчо Димитров предложи да ме запише за сътрудник, за да получа пропуск за Народното събрание. Излишно е да добавям, че нито една стотинка не е разменена от нас, независимо в коя посока. Смешна история.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d