Преди две години Биволъ публикува експертен доклад, описващ механизмите на злоупотреби с европейски пари. Докладът се вписа в серия разследвания за кражби от пътища, къщи за гости и други схеми, с които се източват парите на европейските данъкоплатци по т. нар. „Селска програма“ (ПРСР). Тези публикации отекнаха и в Брюксел, откъдето поискаха промени в Закона за обществени поръчки, за да се пресекат кражбите.

На 15.04.2016 (два месеца след публикацията на доклада), с промени в Правилника за прилагане на Закона за обществени поръчки (ППЗОП) (Чл. 33. ал. 1) беше забранен един от основните начини на уреждане на обществените поръчки  – показателите за оценка, които не допринасят за крайния резултат.  

Тази промяна е сама по себе си постижение, но както е добре известно в България има добри закони, които просто не се спазват, особено когато трябва да се „разпределят порциите“ към „обръчи от фирми“, или казано по-просто, да се откраднат едни пари. 

Точно това се случи със забраната въведена с Чл. 33. ал. 1. Както установи проверка на Биволъ в първите 15 общински проекта, одобрени за финансиране през  „новия“ програмен период 2014-2020 г., законът е нарушен масово. Става дума за договори на стойност 43 милиона лева, подписани на 19.09.2017 г..

Прегледът на стартираните в началото на 2018 г. обществени поръчки по тези проекти показва масово нарушаване на закона. Използваните методики за оценка дават голяма тежест именно на забранени критерии като „пълнотата и начинът на представяне на информацията в документите“. Нещо, което не може да се използва като показател за оценка на офертите. 

Това, дали в техническото предложение са включени някакви описания и/или са достатъчно ясни, подробни, релевантни и т.н. не допринася по никакъв начин за крайният резултат. От друга страна, противозаконната оценка на тези критерии води до изкривяване на избора на изпълнител и впоследствие до огромни финансови загуби за националния и европейски бюджет. 

Подробният анализ на противозаконните критерии може да бъде видян за всеки от договорите в приложената към статията таблица

Кой е виновен и кой плаща?

Административна и наказателно отговорност носят и служителите на Държавен фонд „Земеделие“, които са одобрили използването на тези методики за оценка. Всички стартирани процедури преминават предварителен контрол от страна ДФЗ, съгласно чл. 50, ал. 2 Наредба 12 от  25.07.2016 г.

Последното означава, че фондът съгласува противозаконни методики за оценка.

Пример за тежките последици от използването на противозаконни методики за оценка имаме вече от предходния програмен период 2007-2013 г. В последните часове на кабинета Борисов 2 Министерски съвет на 31.10.2016 г. решава да изплати от държавния бюджет, от парите на обикновените български данъкоплатци над 300 милиона лева за наложените от Европейската комисия финансови корекции по общинските проекти. Тогава това престъпно спрямо българския народ решение беше оправдано с „грешки на растежа“, т.е. общините и нямали опит с работата с еврофондове. Това е откровена лъжа по следните две причини:

  1. Общините имат опит от работа с европейско финансиране по предприсъдинителната програма САПАРД;
  2. Финансовите корекции не са наложени заради някакви специфики в изпълнението на финансирани по европрограми проекти, а заради груби нарушения на Закона за обществените поръчки или откровенно неизпълнение на проектите.

Одобряването от ДФЗ и използването на горепосочените противозаконни методики за оценка води до един единствен извод – кабинетът Борисов 3 не си е взел поуки от наложените финансови корекции от предходния програмен период и ще продължи с „грешките на растежа“.

Грешките обаче са само привидни. Става дума за цинично планирана кражба. Резултатът е, че и през новия програмен период финансовите потоци вече текат към „правилните“ фирми, а когато от Брюксел теглят чертата и наложат корекции заради нарушения Закон, отново безочливо ще бъдат извадени стотици милиони от джоба на обикновения данъкоплатец 

И така ще бъде докато от Брюксел не размахат най-сетне чепата тояга, вместо бял чиновнически пръст.

Виж още: 

Как се краде от ДФЗ

 

Янаки е освободен – Системата остава в плен

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English