Съвместно разследване с Биволъ

Щабът на Навални: Корупционни пари от боклука на Хабаровск се инвестират във ваканционни имоти в България

Екип на Биволъ

Ново разследване на Щаба в Хабаровск на руския опозиционер Алексей Навални показва мащабна корупционна схема свързана с България. Парите за сметоизвозване не попълват градския бюджет на най-големия далекоизточен град в Русия, а се превръщат в скъпи апартаменти, автомобили и ваканционни имоти в България на семейството на Алексей Изотов, който управлява общинското предприятие за управление на отпадъците. За разнищване на българската следа от Щаба на Навални в Хабаровск се обърнаха към Биволъ.

Сметището на Хабаровск. Снимка Щабът на Навални – Хабаровск.

Огромното сметище на Хабаровск, град с над 600 000 жители поема всяка торба с боклук, за която местните жители плащат чрез таксата за смет. Събират се стотици милиони рубли от целия град, които отдавна биха могли да бъдат използвани за изграждане на модерна фабрика за рециклиране на отпадъци. Но това не се случва, защото парите се изпират през различни тъмни схеми и се превръщат в семейно имущество на директора на предприятието “Спецавтохозяйство” Алексей Изотов. Компанията е собственост на кметството на Хабаровск и държи монопол върху боклука – притежава депото за отпадъци и е единствената, която има лиценз за тяхното извозване. По този начин всички други сметоизвозващи фирми са принудени да си сътрудничат с Алексей Василиевич Изотов.

 

За да съхрани този монопол кметството не инвестира в сметоизгаряне и разделно събиране на боклука. Изотов съвсем явно е против тези съвременни технологии. За него изхвърлянето на отпадъци в сметището е много по-изгодно и лесно от рециклирането:

„Един приятел искаше да постави контейнери из града и да събира пластмаса, стъкло и т.н. Той каза още, че хората ще плащат по-малко. И му обясних, че обемът ще намалее, а тарифата ще се увеличи. Колкото и да изкарате, аз няма да остана на загуба. “

Алексей Изотов

Това цинично и откровено изказване е демонстрация на сила – Изотов може да определи каквато си иска такса боклук, защото е монополист и няма измъкване. Специално за разширяването на депото за отпадъци, преди няколко години, таксата смет в Хабаровск беше увеличена два пъти и половина – припомня Щабът на Навални в Хабаровск.

Къде отиват парите?

Вместо да попълват муниципалния бюджет, милионите от таксата смет се разпределят с корупционни обществени поръчки към фирми, приближени на Изотов, установява разследването.

Не всички схеми са свързани с боклука. През последните 4 години Изотов е похарчил над 300 милиона рубли (6,6 млн. лв.) не за нови камиони за смет или кофи за смет, а за 55 пътнически автобуса! И още 50 милиона (1,1 милиона лв.) са отишли за покрит паркинг.

Автобусите се дават под наем на транспортни фирми за копейки. А фирмите се оказват тясно свързани с Изотови. Например, предприемачът, който обслужва най-печелившите градски маршрути No 8, 21 и 23 има само 4 собствени автобуса. Но той наема 32 автобуса от  “Спецавтохозяйство” и още три от Антон Изотов, син на директора. Това е пряко доказателство за тяхната тясна връзка и неформална подкрепа от кметството, без които тази фирма не би могла да работи.

Защо този автопарк не е предаден на общинския превозвач, за да може парите да получи градския бюджет? Отговорът според разследващите на Навални е в наличието на корупционна схема. Отчетите на “Спецавтохозяйство” показват, че от арендата на автобусите предприятието печели едва 150 рубли (3,3 лв.) на час, сякаш не дава под наем автобус, а лека кола. Наемната цена е занижена поне два, или дори три пъти. От разликата печелят свързаните с Изотови фирми.

Поради тази политика на кметството в Хабаровск, градът има едни от най-високите цени за пътуване с градския транспорт и те постоянно се увеличават.

Но това е само една от схемите. Всички големи покупки на “Спецавтохозяйство” минават през няколко фирми, собствениците на които са тясно свързани с роднини на Изотов.

Компанията “Империан” доставя автобуси и камиони за боклук за 200 милиона рубли (4,4 млн. лв.).  Цените са завишени поне два пъти – констатират хората на Навални. Но собственикът на “Империан” Константин Баданин очевидно е близък приятел или дори роднина на Изотов. Той е регистрирал фирмата си в сградата на “Спецавтохозяйство” и притежава друга фирма заедно със съпругата на Изотов – Екатерина. Щабът на Навални изброява още няколко такива схеми, които се простират и в съседния Биробиджан, където Изотов баща и син също контролират до голяма степен бизнеса с боклука чрез подставени лица и свързани фирми.

Заплатата на градския чиновник Алексей Изотов за цялата му двадесет годишна кариера възлиза на 30 милиона рубли (660 000 лв.) пресмята Щабът на Навални. Но той демонстрира завидно благосъстояние, многократно надвишаващо доходите му.

Бентлито и Теслата на Изотови са със специални номера.

Само автопаркът на Изотови, състоящ се от Мерцедес GLI, Тесла Модел S и Бентли Континентал GT възлиза на 20 милиона рубли (440 000 лв.). Както се полага на такива скъпи возила, те имат специални номера, за които отделно са платени по 150 000 рубли за всеки ( 3300 лв.). Освен това “Спецавтохозяйство” е купило скъп джип и пикап и държи на щат шофьор, който да вози Изотов на работа и… на риба през почивните дни. 

Недвижимата собственост на чиновника също е впечатляваща – цели 10 апартамента в различни райони на Хабаровск, сред които се откровяват две големи жилища по 150 кв. м. в елитни кооперации. Стойността им е поне 60 милиона рубли. Това е заплатата на Алексей Василиевич за още 38 години.

Българските “слънчеви” инвестиции

Но въпреки множеството си имоти, семейство Изотови не планира да кара старини в Хабаровск, а отдавна инвестира пари в слънчева България, на Черноморското крайбрежие. Съпругата на Изотов Екатерина е съсобственик в четири фирми в България и е получила личен номер на чужденец още през 2011 година, показват документи от Търговския регистър, които Биволъ осигури за разследването.

Чрез фирмите “Бешикташ” ООД, “Морски Бриз – 2″ ООД (с децата си Антон и Мария), “Слънцеград” ООД и “Еритон” ООД са закупени няколко апетитни имота в гр. Бяла. При това на силно занижени, симулативни цени, по примера на българските политици от скандала “Апартаментгейт”.

Изотова е купила апартамент в Габи хаус само за 30 000 евро.

Така например, през 2012 г. Екатерина Изотова придобива апартамент в пететажна клубна къща в покрайнините на Бяла наречена “Габи хаус” . Къщата е оборудвана с асансьор и сауна на приземния етаж, както и мазе, в което Изотови могат да съхранява картофи според старата руска традиция.

Изотов се хвали с изгледа от Габи хаус в социалните мрежи.

На територията има частен басейн, отделен изход към плажа и отлична гледка към Черно море. “Боклукчията” Изотов толкова харесал този апартамент, че дори си направил скромна снимка за страницата си в социалната мрежа “Однокласники”, подписана „изглед от прозореца ми“.

Цената на апартамента от 60 кв. м. по документи е само 30 000 евро или нереалните за такава локация 500 евро на кв.м.

Освен това Изотови са инвестирали в “скромен” комплекс с ваканционни апартаменти “средна ръка” в центъра на Бяла. За целта през 2013 г. те купуват парцел от 2500 кв.м. чрез фирмата Морски бриз 2. Така се казва и новопостроеният апартхотел, в който са вложени няколкостотин хиляди евро.

Дъщерята на Изотов позира в Instagram на фона на строежа на “Морски бриз”

Черешката на тортата обаче е огромната триетажна къща с РЗП 780 кв.м. която Екатерина Изотова придобива през 2017 г. от собствената си фирма “Слънцеград” на силно занижена цена – само 148 000 лв.  Това прави едва 90 евро на кв.м. или 10 пъти по-малко от реалната стойност на имота.

Морската вила на Изотови в Бяла е със 780 кв.м. РЗП и е купена само за 90 евро на кв.м.

Сделката е двоен удар – пране на корупционни пари и избягване на данъци, тък като по този начин приходите на “Слънцеград” са силно занижени.  Други имотни сделки на същата компания на Изотови, които Биволъ проучи, също изглеждат на силно занижени цени. Ето защо хората на Навални обещават да сезират българската прокуратура. От щаба на Навални в Хабаровск са изчислили, че движимите и недвижими владения на Изотови в Русия и в България възлизат най-малко на половин милиард рубли или 11 милиона лева.

Болгария не заграница – санкции не предусматриваются

Примерът със скромния муниципален чиновник от далечен Хабаровск, който пере корупционните си пари в имоти на българското крайбрежие е само един от многото, разкрити от Биволъ и негови руски партньори през годините.

В мрежите на разследващите журналисти са се хващали и по-едри риби. Например, Василий Кичеджи, вицегубернатор на Петербург и медиен магнат, който притежава имот във Варна на стойност 2,2 млн лева.  Или депутатът Алексей Чепа, свързан с руските служби, който е инвестирал милиони в огромен апартаментен комплекс край Несебър. Инвестицията се оказа в съдружие с племенника на Тодор Живков Огнян Бозаров, който също е човек на службите.

Български имотни придобивки имат и почти всички бивши руски посланици у нас. Разследване съвместно с проекта Transborder corruption archive (TBCA) показа, че те са получавали апартаменти като подаръци от известни български бизнесмени.

Преди три години съвместно с “Прозрачност без граници – Русия” разкрихме и българските имотни инвестиции на руския полицейски шеф Тимур Валиулин. Също като Изотов той е предпочел спокойствието и природата в курортното градче Бяла, където имотният бизнес с руснаците процъфтяваше преди COVID-19 пандемията.

В имотни инвестиции се превръщат и част от парите стигнали до България през големите международни схеми  “Азербайджанската перачница” и “Перачницата Тройка”.

Въпреки многобройните и добре документирани примери за руски инвестиции у нас със съмнителен или откровено корупционен произход не може да се цитира нито един пример за успешно разследване на пране на пари проведено от българската прокуратура.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: