Руският полицейски шеф Тимур Валиулин се прости с поста си заради недекларирани имоти в България

Санкционираният от САЩ началник тайно купил през 2006 и 2011 апартаменти в Бяла, а през 2017 г. ги продал.
by Екип на Биволъ

Началникът на Главното управление на руското МВР по противодействие на екстремизма Тимур Валиулин е подал внезапно оставка днес, съобщават руските медии. По информация на Lenta.ru и Комерсантъ това е станало защото Валиулин не бил декларирал продажбата на имоти в България.

Донос срещу Валиулин била подала собствената му съпруга, с която той бил в бракоразводно дело, твърдят руските медии. Съпругата му също била полковник в полицията.

Проверка на Биволъ, съвместно с руския център на “Трансперенси Интернешнл – Р” установи, че не става дума за продажба, а по-скоро за недекларирана имотна придобивка.

Тимур Валиулин е закупил през 2006 и 2011 г. два апартамента в курортното градче Бяла, в област Варна. През 2017 г. ги е продал на частно лице за 361 901 хиляди лева.

През 2006 г. Валиулин придобива апартамент от 107 кв.м. за 249 245 лв.

През 2011 г. придобива още един апартамент за 112 655 лв.

Валиулин е продал апартаментите през 2017 г. с добра печалба

 

Неизвестно защо обаче в партидата на Валиулин няма данни за продажбата на тези апартаменти. Документът за продажбата се открива в Имотния регистър единствено по данните, с които сделката е вписана в Кадастъра, но не и с търсене по имената на лицето.

В партидата на Валиулин в Имотния регистър няма данни, че имотите са продадени.

 


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Същевременно няма и данни за нито един от двата имота в задължителните за руските чиновници имотни декларации.

Справка с кадастралния номер на имота в системата на Кадастъра локализира сградата, в която се намира квартирата на Тимур Валиулин. Апартаментите са на третия и четвъртия етаж (в червеното каре на снимката).

Руският полицейски шеф Тимур Валиулин се прости с поста си заради недекларирани имоти в БългарияРуският полицейски шеф Тимур Валиулин се прости с поста си заради недекларирани имоти в БългарияРуският полицейски шеф Тимур Валиулин се прости с поста си заради недекларирани имоти в България

Името на Тимур Валиулин нашумя покрай инициативите му да бъдат наказвани учители, чиито ученици излизат на протести срещу властта, както и с акции за забрана на концерти на популярни сред младежите рап-музиканти. През април 2018 г. Тимур Валиулин беше включен в санкционния списък на САЩ.

Биволъ поддържа специализирана база данни за имотните придобивки на чужденци в България и често си партнира с чужди издания, най-вече от страните от бившия СССР, които разследват политици и чиновници за недекларирани имоти. Сред уличените са политически лица от Литва, Армения, Русия, Украйна.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English Russian

Вижте също / Read Also