Посолството на САЩ си закри сметките във FIBANK

Отрязаха и нейната авиокомпания да лети до Америка
Екип на Биволъ

Сметките на посолството на САЩ в София във FIBANK са закрити. Новата обслужваща банка е ДСК. Това става ясно от официалната страница с визова информация, на която са публикувани платежни ордери за сумите, които кандидатите за американска виза трябва да внесат ако плащат по банков път.

От години сметките на американското посолство бяха в МКБ Юнионбанк (виж тук). След като Първа инвестиционна банка придоби МКБ, сметките автоматично се преместиха в брендираната вече като FIBANK финансова институция (виж тук) . Но тази ситуация явно вече не устройва американците.

Визовите такси се внасяха в MKB Unionbank преди тя да бъде купена от FIBANK

Инструкции към кандидатите за визи да внасят таксите във FIBANK

Междувременно ПИБ беше спасена от затваряне с държавни пари, а официалните стрес-тестове проведени от БНБ откриха капиталов недостиг от 200 млн. лева.  От банката твърдят, че недостигът от 200 милиона вече е покрит с печалбата за 2016 г. и обявиха, че ще търсят “стратегически инвеститор”, каквото и да означава това. 

В последния си доклад за икономическите дисбаланси в Европа Европейската комисия обаче заявява, че не е убедена от банковите стрес-тестове проведени от БНБ, които „не отговарят изцяло на изискванията на препоръката (на Комисията б.ред)“ 

„Към някои институции обаче трябва да се подходи с особено внимание, като сред тях е една банка от системно значение“ – пише в доклада на ЕК, като се има предвид именно ПИБ.

Освен обявените данни от стрес-тестовете, съществуват и доклади на БНБ за състоянието на ПИБ от 2011 и 2014 г. В тях има информация за много по-сериозна капиталова дупка, която надхвърля един милиард лева. Такива са и стойностите засечени в проучванията на Биволъ на базата на данните за особените залози в Търговския регистър. Над 1,2 милиарда лева кредити е получил например кипърския безработен Георгиус Георгиу, който се оказва най-големия инвеститор в страната, а също и най-голям банков длъжник.

Авиокомпанията на Георгиус няма да лети до САЩ

Друг знак, че САЩ късат всякакви връзки с банката е фактът, че през март беше оповестен краят на плановете на компанията BH Air да пусне редовни полети до САЩ. В продължение на години рекламни съобщения за предстоящите директни полети на BH Air до Ню Йорк и Чикаго заливаха медиите на регулярни интервали, но мераците се оказаха ялови.

Официално американците са отрязали компанията, защото не отговаря на изискванията за сигурност, заяви пред BITelevision на 23 март т.г. представител на фирмата. По същото време посолството е закривало своите сметки във FIBANK. 

BH Air се управлява от жената на Цеко Минев – Радка, а собствеността се дели между кипърската офшорка Mantovaco Limited, собственост на Георгиус и лихтенщайска фирма, на която пак Георгиус през 2016 г. е продал своя дял от компанията, притежаван чрез Wilcannia Limited. На името на BH-AIR се водят и двата частни джета, които обслужват ПИБ. Става дума за самолетите Gulfstream с кодове LZ-FIA и LZ-FIB.

Георгиус е собственик на Mantovaco, която владее 49% от BH Air през Балкан Холидейз Сървисиз ООД

Вилкания на Георгиус е притежавала 28% от BH Air, които е продала на лихтенщайнска офшорка

Както показа серия разследвания на Биволъ, Георгиус е свързано лице с основните акционери на банката Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев (агент “Камен” от ДС). Фактически той служи за техен параван, тъй като Законът за кредитните институции забранява на собствениците да се обслужват директно с кредити надхвърлящи 10% собствения капитал на банката. В случая с получените от Георгиус кредити за 1,2 милиарда лв. надхвърлянето е над 200%, за което и БНБ и прокуратурата си затварят очите.

За американците обаче схемата с кредитирането на свързани лица е престъпна, както става ясно от анализ на посланик Джон Байърли изпратен във Вашингтон в секретна грама за банките – “гнили ябълки” в България.

“Собствениците на някои български банки наливат пари в невъзвращаеми кредити, които остават в тежест на законните инвеститори и притежателите на сметки”.

“В най-тъмните сфери на престъпния свят…”

В доклада пише още, че “с единия крак ПИБ е стъпила в законния бизнес с търговия на дребно и е позната като една от най-агресивните и излъскани банки, едновременно със съществуването си в най-тъмните сфери на престъпния свят.”

Грамата на Байърли е от 2005 г., но данни за връзките на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, т. нар. “Пибаджии“, със съвременния престъпен свят излязоха от записите #Яневагейт и от разследванията на Биволъ за откраднатите европейски милиони от румънската агенция APIA. Основно действащо лице в тази афера, разследвана от румънската антикорупционна прокуратура DNA, е шефката на фабриката за убийства “Килърите” – Мила Георгиева. Тя е кредитирана от ПИБ, а Ивайло Мутафчиев лично й е продал апартамент.

При такива данни за преплитане на финансови и криминални интереси не е учудващо, че във Вашингтон са намерили основания да се махнат дискретно от банката и да порежат опитите да се легитимира нейното източване чрез бизнес, който е свързан с Америка.

В България FIBANK се ползва с прокурорски чадър, каквито и неопровержими данни да бъдат огласени за нейното източване. Стигна се дотам, че прокуратурата констатира изчезването на 80 милиона от банката в офшорни фирми на Георгиус, но реши, че няма щета за ПИБ и съответно отказа да образува досъдебно производство.

Към момента властта и БНБ продължават с хватки и манипулации да прикриват реалните данни за капиталовата дупка и източването на ПИБ. Ситуацията е като във вица за човека, чиято тъща починала, но той показвал нейния труп на прозореца, за да получава от пощальона нейната пенсия. Ходовете на САЩ обаче показват, че трупният мирис вече е стигнал до прозорците на “Козяк” и е станал нетърпим. А американският пощальон “звъни винаги два пъти”. Веднъж си затваря сметките при банкстерите, втори път си затваря и въздушното пространство за тях.

Обновена на 29 април 2017 12:30

На редакционната поща се получи мейл с право на отговор от ПИБ, който гласи следното:

Посолството на САЩ никога не е имало сметки в Юнионбанк и впоследствие не е имало сметки във Fibank. Така че да се говори за затваряне на сметки не само е преувеличение, а е изопачаване на истината. Нещо повече, днес Fibank обяви своето сътрудничество със Citigroup Global Markets Limited, които са една от най-големите американски компании. Да напомним, че „Първа инвестиционна банка” АД работи в тясно сътрудничество с Bain&Co – една от двете най-големи американски консултантски компании и с Международната финансова корпорация (IFC) към Световната банка.

Редакционен коментар: За нас е загадка как са се осъществявали плащанията за визи в Юнионбанк и FIBANK до март 2017 г. ако посолството на САЩ не е имало сметка и договорни отношения. Номерата на сметките ясно се виждат в публикуваните тук факсимилета от вносни бележки, с каквито хиляди български граждани са плащали за визите на гише. Възможно е да става дума за кореспондентски сметки, но със сигурност парите не са пътували в куфарчета или кожени кесийки до Трезора на САЩ. Но каквито и да са сметките, неоспорим факт е, че посолството е прекратило всякакви бизнес отношения с ПИБ/FIBANK, като едновременно с това нейната авиокомпания получи отказ за полети до САЩ. 

Обновена на 29 април 2017 13:00

На редакционния мейл се получи и право на отговор от BH-Air, което гласи следното:

Във връзка с публикуваната на сайта “Бивол” от 28 април 2017 информация, относно забрана  за изпълнение на директни полети на авиокомпания “Би Ейч Еър” между България и САЩ,  ръководството  на авиокомпанията, счита за необходимо да заяви следното:

 Авиокомпания “Би Ейч Еър” разполага с всички необходими разрешения за изпълнение на директни търговски полети, за превоз на пътници, товари и поща между всяка една точка на територията  на Европейския съюз и континенталната територия на САЩ, Хавай и Аляска, съответно,  считано от април 2013 и до днес.

Информация за това е достъпна свободно в официалните информационни масиви  на администрацията на САЩ.

https://www.regulations.gov/document?D=DOT-OST-2012-0192-0003

 Решението за започване на полети по маршрути между България и САЩ е единствено плод на икономическа целесъобразност по преценка  на авиокомпанията.

Редакционен коментар: Това твърдение очевидно се разминава с думите на изпълнителния директор на BH-Air Янко Иванов пред BITelevision. Той казва буквално следното (слушайте видеозаписа от 1′:50”):

Водещ: А защо така се получава?

Янко Иванов: Ами защото те повече не ни пускат.

Водещ: Защо не ви пускат? Какво значи това?

Янко Иванов: Емии, Секюрити, всякакви други условия… (не се разбира), че просто не отговаряме по какъвто и да било (не се разбира) на тези изисквания.

Водещ: А кога ще можем да говорим въобще за директните полети?

Янко Иванов: Ами нямам представа. Към момента нищо не се случва.

През годините BH-Air презентираше полетите до САЩ като своя основна цел, както се вижда от медийните изяви на Янко Иванов (тук) и на няколко пъти беше обявявано, че полетите ще започнат през 2015, после за 2016 г.

Последният анонс беше за пролетта 2017 г. като от компанията на Георигус Георгиу уверено съобщаваха, че този път няма да има отлагане: “Очаква се, съвсем скоро да е готов проектът за продажба на билети и да бъде направен официален анонс за резервация на билети към всички пътуващи по тези направления.”

И след такава инвестиция и напъни изведнъж се установява “липса на икономическа целесъобразност”? Това ли е истината? Или истината е: “Защото ТЕ ПОВЕЧЕ не ни пускат…”  (курсивът е от редакцията)

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: