Френските инвестиции в България миришат. На мръсни игри.

Екип на Биволъ

От ляво на дясно Жерар Зерби, Реми Тюо, Иван Данов и Николай Костадинов. Снимка: Министерство на инвестиционното планиране

Френската мисия в България през годините редува гръмки издънки и славни моменти. След забележителната афера с продажбите на визи на проститутки през 90-те, френският трикольор стана символ на надеждата за европейско правосъдие в аферата “Борилски”. Последва аферата “Коиловци”, която не е за хвалба, а след нея позицията на френския посланик срещу мафията и задкулисието, която му коства ордена “Стара Планина”. Сега аферата с френския безработен Иван Данов е на път да се превърне в поредния лош международен скандал.

Тази седмица Данов даде пресконференция в присъствието на двама пенсионирани полицаи от публично-частната фирма Civipol – Жерар Зерби и Реми Тюо, които го защитиха срещу изнесените в разследване на Биволъ (виж тук) данни за източване на хиляди евро от френския бюджет, като мним безработен. В обявата за събитието французите бяха обявени като официални представители на френската държава.  Френското списание L’Express (виж тук) обаче бързо развенча манипулацията: бившият префект на Кот д’Армор (френски департамент б.ред) Реми Тюо e представен на сайта на министерството като “шеф на парижката криминална полиция“, какъвто никога не е бил, а френското вътрешно министерство неофициално коментира, че хората на Civipol не са в България, за да чистят имиджа на Данов, а за “оценката на риска за френските фирми, желаещи да инвестират в България“.

Известно е, че най-големият актуален френски инвестиционен проект е “Дестинация Рила” – ски курорт за 550 млн. евро между Сапарева баня и Говедарци, който обаче попада в защитена зона (виж тук). Подобна мащабна инвстиция задължително минава и трябва да бъде одобрена от новосформираното от Орешарски Министерство на инвестиционното проектиране. Рискът именно министър Данов да спре този фараонски проект не е голям. Преди 10 г. Иван Данов се е проявил като “мошеник на дребно”, заблуждавайки френската държава, която го е подпомагала като безработен, докато той е развивал фирма и е работил като преподавател в България (виж тук). Именно поради тези дискредитиращи обстоятелства Данов е особено удобен в момента “приятел на Франция”, както го определи Жерар Зерби, защото във всеки един момент може да бъде подведен под отговорност, ако реши да застане преко интересите на инвеститорите. Изниква логичния въпрос дали личност, със силна зависимост спрямо чужда държава, може да оглавява толкова важно за икономиката и националните ни интереси министерство?

Офшорки и френски дантели

Публичната изява на пенсионираните полицаи и опитите да бъде “покрит” ключовия министър – бивш френски безработен, дава ясен знак, че французите може би ще действат в България с местни  далавераджийски методи. Вероятно на това се дължи и изборът на техните български представители и сътрудници.

Адв. Николай Костадинов, който оглавява софийския офис на Civipol, е сред действащите лица в проваления проект за заменка на терен за френското училище в София. Разследване на Биволъ установи, че покрай проекта за нова сграда на френския лицей се оформя балкански сюжет с мутри, офшорка, банка ”гнила ябълка” и некоректни български институции. Привлечени от перспективата Франция да гарантира банков заем, с който да финансира проекта за собствена сграда на училището, предприемчиви неизвестни лица зад панамската офшорка “Кепитъл Шопинг” се сдобиват с терен срещу 105 000 евро и го предлагат на французите за 2,58 млн евро.

Пред Биволъ адв. Костадинов, ангажиран с този проект, не пожела да разкрие кой стои зад офшорката “Кепитъл Шопинг”, позовавайки се на клауза за конфиденциалност. Сега той се изявява едновременно като представител на Civipol и адвокат на Иван Данов, като му доставя съмнителни индулгенции от френските социални служби*. 

Друга фигура със съмнителна слава е лицето Жорж Андре Гюрковски – представител на “Рила Регионално Развитие” ЕАД – дружеството на инвеститорите в “Дестинация Рила”. Гюрковски е в сърцето на гигантска далавера с 2000 декара общинска земя в Каблешково, заедно с други международни шмекери – притежаващият много паспорти Божидар Томалев (Божидар Томалевски, Дарио Томалети) и британецът Николас Галахър, представян като “човекът с парите”.

Capture_2014-03-02_a_12.34.53

Жорж Андре Гюрковски е представител на фирмата, която прави инвестиционното предложение за “Дестинация Рила”

Томалев, Гюрковски и компания успяват през 2005 г. да убедят община Поморие, че са реални инвеститори, които ще построят гигантски рекреативен и голф комплекс, ще разкрият стотици работни места и ще донесат просперитет и благоденствие.

“Нашата група е представена в България от “Ен Джи Би Консълтинг” ЕООД,  има богат опит в разработването на мащабни проекти във Великобритания, Испания и в цяла Западна Европа, включително и голф клуб (Northampton Golf Club – www.northamptongolfclub.co.uk), жилищни сгради, търговски обекти, заведения за свободното време и за търговски цели.” – пишат инвеститорите в информацията за проекта, предоставена на общината.

ngb-consulting

Георги Андре Гюрковски е управител на Енджиби Кънсалтинг

Обещаната инвестиция за да бъде подведена общината да прехвърли “златния” си терен е в размер на 150 млн. евро. 9 г. по-късно пари няма, а община Поморие е изправена пред реалната трагедия да загуби огромен терен, на стойност около 50 млн. лв. От години общинските съветници пишат писма до различни институции, до МВР и Прокуратурата за съдействие да излязат от порочната сделка. Кметът на Поморие Иван Алексиев постави конкретни финансови условия за гаранция на инвеститорите, но те също не бяха изпълнени. Поредица от разследвания на Биволъ (виж тук и тук) разкриха скритата страна на това как може да бъде присвоена публична собственост само срещу красиви обещания, лъскава фасада и театрални етюди. В резюме историята е следната:

Освен Николас Галахър, като инвеститори в голф-комплекса край Поморие са посочени предприемачите Дейвид Нюман и Томас Галахър, за когото се твърди, че ръководи от 40 години строителната фирма J.J. Gallagher Ltd, построила повече от 20 000 къщи, търговски обекти, голф терени и места за отдих в Западна Европа и Великобритания, скромно оценени на над 1,1 млрд. Самият Николас Галахър се представя син на Томас и директор на реномирания инвестиционен фонд Powerscourt Capital.

Впечатлени от тази мощ и перспективите на бъдещото “Голямо Васюки”, поморийските общинари гласуват да апортират 2000 декара земи в обща фирма “Кабланд” ООД, управлявана от Дарио Томалети. Съакционер на общината е фирмата “Енджиби Кънсълтинг ООД”, собственост на Томалети и Гюрковски, управлявана от Георги Андреев Гюрковски (същото лице като управителя на французите, но с българска самоличност). Това, което общинарите не знаят е, че две седмици преди гласуването на сделката те са били вече вкарани в крупна измама. Акциите на “Енджиби Кънсълтинг” са прехвърлени тайно на малтийската офшорка “Дарник Лимитед“. Зад нея никой не знае кой стои всъщност. Излиза, че община Поморие е влязла в бизнес съдружие с цели 2 млн.м2 земя, но без да знае фактически с кого. Теренът автоматично е станал собственост на общата фирма Кабланд ООД, в която обаче общината има едва 20% от дяловия капитал и няма мажоритарно вето. Останалите 80% от собствеността /а общинската земя е единственият реален актив/ са собственост на “Ен Джи Би Кансълтинг”, респективно на малтийската офшорка “Дарник Литимид”.

Инвестиции, разбира се, не идват. Както разкри разследването на Биволъ, Николас Томас Галахър изобщо не е свързан с мощна британска строителна фирма, построила обекти за милиарди. По-точно, такава фирма не съществува. Николас Галахър никога не е работил в инвестиционния фонд Powerscourt Capital. За да си създаде легенда на инвеститор, британецът е регистрирал фирмата: Powerscourt Investments. През 2004 г. (година преди офертата на “Ен Джи Би Консултинг” за голф комплекса) тази фирма е преименувана на Farben Investments, а на 14.10.2010 е заличена от фирмените регистри на Република Ирландия.

За разследванията си около въпросната далавера журналистите от Биволъ бяха подложени на клевети, атаки и съдебни дела от Томалети (виж тук). Делата бяха изгубени на всички съдебни инстанции.

През следващите години съдружниците с много паспорти и фалшиви биографии не спират да оказват натиск над общината да инвестира в инфраструктура, като заплашват да отнемат нейните дялове и така да си присвоят 2000 декара земя на морето за жълти стотинки. Дали това е истинската им цел трябва да установи проверката на Националната следствена служба, която е в ход.

Любопитно е дали бившите френски ченгета и настоящи консултанти от Civipol са стигнали до същите изводи за едро мошеничество, изучавайки бизнес партньорите си в България. Ако не са, могат да ползват нашите разследвания, за да оправдаят астрономическите си заплати. Ако обаче знаят всичко това, което сме публикували, както предполагаме и ние, то остават открити следните въпроси: Какви са методите, средствата и принципите, които защитава Република Франция в инвестиционната си и бизнес политика в България? Има ли толерирано задкулисие изобщо във френско-българските дипломатически и политически взаимоотношения? За дребното мошеничество на безработния Иван Данов продължаваме да очакваме позицията на френското посолство, което засега пази мълчание и пред нашите и пред чуждите медии.

Рано, или късно истината няма да може да бъде прикривана и тогава кумулативният ефект от сегашното “чадъросване” на едни съмнителни персони ще се окаже твърде негативен за имиджа на Франция и то не само у нас.

Потърсихме адв. Костадинов с въпрос дали официално е ангажиран като адвокат от Иван Данов и молба да предостави документа от Службата по заетостта, за който обяви на пресконференцията, но той не отговори до редакционното приключване на статията.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: