Когато Корнелия Нинова беше шеф на Булгартабак холдингът е търгувал с контрабандисти

Комплексно документално разследване на Биволъ разкри на базата на документи от България, САЩ, Лихтенщайн и Дубай схема за мащабна контрабанда на цигари произведени от Булгартабак към Близкия Изток. Схемата е в ход от 2004 г. насам, а нейният разцвет съвпада с апогея на кариерата на Делян Пеевски, превърнал се в периода 2013-2015 г. в център на паралелна, задкулисна власт в държавата – т. нар. “Модел КОЙ”.

Току що избраният нов лидер на БСП Корнелия Нинова също е сред “посветените” тъй като е била председател на УС на Булгартабак Холдинг в периода на управление на Тройната Коалиция. Тя запазва този пост дори след като е уволнена от поста зам – министър на икономиката и енергетиката в разгара на скандала “Овчаров – Александров”. Освен Румен Овчаров и шефа на НСлСл Ангел Александров, в този мащабен скандал са замесени Вальо “Топлото” и бизнесменът Красимир Георгиев, който е състудент на Овчаров.

Другият уволнен заедно с Корнелия Нинова е Делян Пеевски, който тогава е заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии. Срещу Пеевски започва разследване, че е изнудвал друг шеф на Булгартабак – Христо Лачев. “Единственият натиск, който ми е оказван, е бил от страна на бившия заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски и от страна на Ангел Александров“ – казва тогава Лачев. От размяната на обвинения между Румен Овчаров и Ангел Александров стана ясно, че Булгартабак Холдинг е бил разследван за източване на средства. Впоследствие обаче разследването се спихна и завърши без обвинения, а Делян Пеевски беше възстановен на поста си.

Документите, разкрити от Биволъ през последните месеци вдигат завесата над

Истинската причина за конфликта между Пеевски и Лачев – контрол над контрабандата 

По това време контрабандните схеми минават през Христо Лачев чрез офшорката “Каледон Инвест” и две подставени лица. През юни 2007 г. българската прокуратура започва разследване за контрабанда и пране на пари, в което изрично са цитирани “Каледон Инвест” и Лачев. В обвинителния акт на прокурор Илиев е посочено, че Каледон е закупила голямо количество цигари от марката “Престиж” на Булгартабак с цел контрабанда. Според подставените лица (управители на Каледон), които се сдобиват с обвинения, всички документи за експорта са оформени от… Булгартабак. В България следствието е тайно, но в САЩ са изпратени документи с подробна информация за разследването. Това е станало в рамките на съдебна поръчка за разкриване на истинските собственици на “Каледон Инвест”. Биволъ пръв издири и публикува тези съдебни документи, които в САЩ са публични.

lachev-caledon

kaledon-bulgartabak

По същото време докато тече разследването с тези тежки обвинения, “Каледон Инвест” се явява официален дистрибутор на продукцията на Булгартабак за Близкия изток. Фактът, че Булгартабак има договор с Каледон е посочен в документите от разследването срещу Каледон от 2007 г.  Втори документ, който потвърждава партньорството между Булгартабак и Каледон е официално писмо подписано от двама шефове на Булгартабак през 2011 г., В това писмо се появява и името на Салам Кадер Фарадж, известен още като “Молла Омар”, който е един от големите контрабандисти на цигари в региона. Той се явява екслузивен дистрибутор за марките “Престиж”, “Виктори” и “ММ” за Ирак и Близкия изток.

bt-caledon-faradj

Така докато ексклузивните дистрибутори на Булгартабак за един от най-големите му пазари се занимават с контрабанда и пране на пари от тази престъпна дейност, а самият Булгартабак оформя документите за нелегалния експорт,  председател на УС на холдинга е… Корнелия Нинова. Тя напуска този пост чак през юли 2009 г.

Натискът осъществяван от Делян Пеевски над Христо Лачев всъщност е за разпределението на печалбата от контрабандните схеми и тяхното овладяване, което се случва след приватизацията на холдинга.

Булгартабак продължава да доставя цигари на Салам преди приватизацията дори след като иракските власти му отнемат лиценза за внос на цигари в Ирак (виж тук). Официален представител на иракското правителство потвърди за Биволъ, че и към днешна дата Фарадж няма лиценз за внос на цигари. В същото време Булгартабак отказва да работи с други фирми, които представят гаранции, че могат да осъществяват легален внос в Ирак (виж тук).

След приватизацията в края на 2011 г. новите задкулисни собственици на Булгартабак продължават да работят с Фарадж. Разследваната “Каледон Инвест” е “пенсионирана” и закрита през 2013 г. заради неплащане на годишната такса. Салам обаче продължава същата схема през друга негова фирма: Андалус Ал Шарк, регистрирана в Дубай (виж тук).

Само за 2014 г. Андалус е закупила над 600 милиона кутии цигари основно от марките “Престиж” и “ММ”. Печалбата от реализацията им на черния пазар в Ирак и Турция възлиза на над 1 млрд. долара.

Освен, че контрабандистите генерират огромни печалби, този трафик е особено рисков, тъй като по нелегалните маршрути се заплаща “такса спокойствие” на терористични организации като ПКК и други забранени формирования. Цигари се транспортират и през територии, контролирани от ДАЕШ.  Заради финансовите потоци към забранени организации тази контрабанда е следена отблизо и от западните служби, потвърди за Биволъ дипломатически източник, пожелал анонимност. Основен потърпевш е Турция, която губи огромни суми от безакцизния нелегален внос. Миналата година турските власти обявиха Салам Кадер Фарадж за контрабандист и арестуваха в порта Месрин огромни пратки цигари на Булгартабак.

Сред печелившите от трафика са и собствениците на Булгартабак. Един от тях е бил банкерът в изгнание Цветан Василев, който твърди публично, че мажоритарен собственик в Булгартабак днес е депутатът и медиен магнат Делян Пеевски, чрез майка си Ирена Кръстева.

Държавата  – излъгана в приватизацията на Булгартабак

Друг безспорен резултат от това разследването е, че държавата е била излъгана с приватизацията на Булгартабак. Официално сделката е с руската банка ВТБ, но всъщност банката предварително е договорила парите да бъдат платени от регистрирани в Лихтенщайн офшорки (виж тук). Плащанията постъпват от фирми в Дубай (виж тук), представлявани от изпълнителния директор на холдинга Венцислав Чолаков. Има основателни съмнения, че на държавата са платени над 100 млн. евро с криминален произход, изпрани през банката ВТБ.

Кой реално стои зад фирмите в Лихтенщайн и Дубай е тайна, пазена ревниво от Комисията по финансов надзор и Комисията за защита на конкуренцията. Наскоро Биволъ успя да разкрие, че една от дубайските фирми е с номинален собственик адв. Сашо Ангелов (виж тук), фигура от най-близкия кръг на Делян Пеевски.

Разследването на задкулисната собственост на Булгартабак продължава и е първостепенна задача за екипа на Биволъ заради данните, че освен Пеевски, съсобственост в Булгартабак е придобил самият “Молла Салам”, но също така Ахмед Доган и премиерът Бойко Борисов, които според финансовия журналист Мирослав Иванов (виж тук) са получили под тази форма комисионна заради приватизацията през 2011 г.

В по-краткосрочен план изнесените от Биволъ данни дават повод за преразглеждане и разваляне на приватизационната сделка, след внезапния колапс на производството и масовите уволнения в Булгартабак. Причината – незаконна търговска дейност, което е грубо нарушение и на приватизационния договор, и на международните търговски договорености, в които България е страна.

Още по темата в Биволъ:

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d