Фирми свързани с Булгартабак и с депутата (и бивш шеф на ДАНС) Делян Пеевски въртят бизнес с българско сирене и кашкавал в Дубай, показа разследване на Биволъ. Продукцията на „Лакрима“ се харчи в десетки супермаркети в ОАЕ, а дубайският вносител е представляван от индийски гражданин, който представлява също и мажоритарния собственик на „Булгартабак“.

Производител на продуктите с марка “Лакрима” е „Лодис Инвест„,  собственост на Силвия Ботева. Според разследвания на в. “Капитал”  обаче компанията е контролирана от Делян Пеевски.  Придобиването на „Лодис“ и на копривщенската мандра „Дядо Либен“ е финансирано с кредит от Българската банка за развитие, която обилно кредитира и друга знакова компания свързвана с Пеевски – „Водстрой-98“. Пак според „Капитал“, именно Ботева е представлявала „Водстрой 98“ на търгове за едри обществени поръчки в строителството.

Днес продуктите на „Лодис“ могат да бъдат намерени във верига от супермаркети в ОАЕ, като официалният вносител на марката е дубайската фирма Best Dairy General Trading LLC, както личи от етикетите на снимките с кашкавал и сирене „Made in Pazardjik“.

 

Любопитен факт е, че в същата верига супермаркети се продава и свинско за немюсюлмани. Но не наличието на свинско индикира връзката с Делян Пеевски. Тя се открива през вносителя на продуктите – Best Dairy General Trading LLC. Проверка на Биволъ в дубайските фирмени регистри показа, че мениджър на фирмата е индиецът Рахул Дататрая Нимкар. Същото лице представлява дубайската фирма TGI Middle East. Неотдавна Рахул Нимкар направи неуспешен опит да бъде вписан като управител на Булгартабак-Холдинг.

 

 

 

„Млечните братя“ Чолаков и Пеевски

TGI Middle East е фирмата, която стои зад лихтенщайнските фондации Stiga Anstalt и Woolford Invest, които в момента са мажоритарни собственици на австрийската BT Invest, която държи 80% от акциите на „Булгартабак Холдинг“. От предишно разследване на Биволъ стана ясно, че TGI Middle East е придобила дяловете като е изкупила дълг на Livero Establishment за 49 милиона евро към фирма на Цветан Василев – EFV International Financial Ventures. Като управител на TGI Middle East се е подписал Венцислав Чолаков, който се явява едновременно управител на BT Invest и на „Булгартабак Холдинг“. Чолаков е известен като един от най-доверените хора на Пеевски.

Произходът на тези 49 милиона евро е неясен. Има данни, че това са пари от контрабанда на цигари в Близкия изток, осъществявана съвместно с контрабандиста Салам Кадер Фарадж, който от години е на мушката на турските служби. Разследване на Биволъ показа, че Салам е съсобственик на фирмата Andalus Al Sharq, която е най-големия купувач на цигари на Булгартабак, изнасяни основно през пристанище Варна.

В началото на 2015 г. отново Биволъ разкри, че Livero Establishment е прехвърлила дяловете си в собствеността на BT Invest на друга лихтенщайнска фирма: Stiga Anstalt. Биволъ получи справка по ЗДОИ от КЗК, от която става ясно, че в комисията е постъпила информация, че зад Stiga Anstalt стои същия собственик, тоест TGI. Комисията обаче отказа за пореден път да разкрие кое е физическото лице, което се явява собственик на дубайската фирма. В свое по-ранно решение КЗК обяви, че това физическо лице „не упражнявало търговска дейност“ и следователно не било нужно да бъде оповестявано.

 

 

Всички на един IT клон

Проверка на Биволъ за интернет домейните на няколко фирми, свързвани с Делян Пеевски показа, че всички те ползват един и същ доставчик на DNS-услуги за техните домейни: „БГ Бизнес Солюшънс„.

Едноличен собственик на капитала на „БГ Бизнес Солюшънс доскоро беше „Дореко Лимитед, собственик на „ИПК Родина 1″, в която майката на Пеевски Ирен Кръстева беше управител. „Дореко“ изкупи и дяловете на Пеевски в пловдивската фабрика „Юрий Гагарин“. От 4 април т.г. обаче фирмата има нов собственик – BG Business Solutions PTE, която е 100% собственост на TGI Middle East.

IT фирмата управлява домейните и електронната поща на „Булгартабак Холдинг„, „Лафка“ и „Дореко Комерс„. Но също така и на „Лакрима„, и, разбира се, на дубайската TGI Middle East, около която явно се концентрира все по-голяма част от скритата и съмнителна собственост на депутата Пеевски, който иначе според Бойко Борисов бил напуснал България.

Трябва да се отбележи, че разрастването на бизнеса на „Лакрима“ не се ограничава само със страните от Близкия Изток. В края на миналата година производителят от Пазарджик получи официална държавна подкрепа за развиване на бизнес в Китай. Това беше обявено от Българската агенция за инвестиции по време на посещението на премиера Борисов в Поднебесната през ноември 2015 г. Според съобщението, отразено в многобройни медийни публикации, премиерът е трябвало да благослови лично подписването на договор между „Лакрима“ и китайския концерн Heilongjiang Wondersun Dairy Co. за строеж на завод за кисело мляко.

Още по темата в Биволъ:

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English