Административен съд Бургас на 18 юли 2013 окончателно е отхвърлил жалбата на фирма „Венис Марина“ срещу спирането на незаконен строеж в Резерват „Ропотамо“, за който първо сигнализира Биволъ. Всякакво строителство в резервати е категорично забранено и строго санкционирано, според Закона за защитените територии (чл. 17 и чл. 83, т.2 от ЗЗТ).

Статията УДАРНО СТРОЯТ В РЕЗЕРВАТ „РОПОТАМО“. МОСВ МЪЛЧИ от 24 март предизвика регионалният министър Екатерина Захариева да нареди спешна проверка на място от екипи на ДНСК и РИОСВ-Бургас.

Мутрите се завръщат в курортите

 Преди два дни пред бара „Какао Бийч“ на Слънчев Бряг избухна бомба. Преди няколко седмици пък изгоря известната атракция „Фрегатата“, която е в непосредствена близост до „Какао Бийч“. В началото на сезона в курорта горяха 5 държавни павилиона, а преди два месеца беше запалена колата на шефа на държавната фирма „Слънчев Бряг“ АД. В разгара на сезона тези събития символизират завръщането на мутрите в курортите, като през 90-те години на миналия век. 
„Какао Бийч“ е на южния плаж в Слънчев Бряг, концесиониран от фирмата „Ирида-71“, създадена от Димитър Димитров – Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС 2 – Васил Илиев. Маймуняка е разстрелян на 28 януари 2002 година. Формално в момента фирмата се води собственост на Надя Иванова и Кирил Спасов и освен плажа в Слънчев Бряг държи и „Харманите“ в Созопол.

Надя Иванова се явява съдружник във фирмата „Глобал Инкорпорейтид“ АД с Калин Тихолов – скандалния архитект от „Дюнигейт“ и неуспял кандидат за министър в кабинета „Орешарски“.

Фирмените регистри разкриват, че до май 2012 г. мажоритарният дял в „Ирида-71“ е принадлежал на Радостин Бързанов, който по същото време се явява и съдружник в „Ер Ви Инвестмънт“ ЕООД. Преди да се скрият окончателно зад офшорка през 2012 г., Веселин Стоименов и Радостин Бързанов се явяват директни собственици на „Ер Ви Инвестмънт“, като няколко пъти са прехвърляли помежду си дялове от фирмата. В момента чрез офшорката „Стоименов Груп Лимитед“ те са съсобственици с Христофорос Аманатидис – Таки в несебърската фирма „Интертур“ и държат разходките с лодки по Ропотамо, където незаконно строят.

Проверката установи изграждане без строителни книжа на заведение за обществено хранене в резервата. Община Приморско издаде заповед за спиране на строителството. От фирмата оспориха заповедта с твърдението, че не извършват ново строителство, а „текущ ремонт“ на съществуващ обект. Административен съд Бургас с решение 1606 от 18/07/2013 г. аргументирано, позовавайки се на подробна експертиза, отхвърля това твърдение и потвърждава окончателно заповедта на Община Приморско за спиране на незаконния обект и забрана на достъпа до строежа.

В експертизата ясно е посочено, че колоните на строежа са трайно захванати на бетонни бордюри. Биволъ няколко пъти писа за тези бетонни стъпки метър на метър, отлети и вкопани в земята, както и за изградената нова септична яма. От своя страна „Венис Марина“ опровергаваше, че не е лят нов бетон в резервата. Решението на съда поставя точка на тези опити за изкривяване на действителното положение със строежа.

Директорът на РИОСВ Бургас Бойчо Георгиев е дал карт бланш на изкопите, бетонирането и новото строителство в резервата – показват документите, публикувани от Биволъ. Георгиев, който е активист на ГЕРБ и назначен с протекциите на олигарха Валентин Златев се прочу с нарушенията покрай „Дюнигейт“ и тесните си връзки със скандалните разрушители на дюните от „СЛЕ Груп“.

Фирмата „Венис Марина“ ЕООД, която отскоро стопанисва лодки за разходка по долното течение на Резерват „Ропотамо“ е свързана с издирвания за наркотрафик Христофор Амантанидис – Таки. „Венис Марина“ е собственост на регистрираната във Великобритания „Стоименов Груп Лимитед“ ООД. За собственик на британската офшорка се спряга един от гаулайтерите на Георги Илиев по морето – Веселин Стоименов. За него се знае, че е един от хората, които пое бизнеса на ВАИ холдинг след убийството на Илиев в Слънчев бряг през лятото на 2005 г. Същата тази фирма е едноличен собственик на „Ер Ви Инвестмънт“ ЕООД, която е съсобственик с Христофорос Аманатидис – Таки на несебърската фирма „Интертур“, показва справка в Търговския регистър.

Договорът на РИОСВ с фирмата „Венис Марина“ ЕООД на бившия висаджия Стоименов и сегашен ортак на наркотрафиканта Христофорос Аманатидис – Таки не беше прекратен след констатираното незаконно строителство през март. Тогава МОСВ прекрати единствено договора за наем на бар-грила и наказа с последно предупреждение шефа на РИОСВ Бургас Бойчо Георгиев. Анализ на Биволъ показа, че извършените от шефа на РИОСВ нарушения трябва да бъдат разследвани от прокуратурата. Въпреки това Бойчо Георгиев оцелява и до момента, тъй като явно е удобен както на предишната власт, така и на кабинета „Орешарски“.


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>