Идеята е проста и се нарича Частна Виртуална Мрежа или VPN (Virtual Private Networк). Един малък стандартен софтуер, който е вграден в операционната ви система позволява да се свържете по криптиран канал със сървър извън България и да насочите целия си интернет трафик в този криптиран канал. 

Представете си, че си седите удобно у дома и от личната си интернет връзка напопържате министъра на вътрешните работи в коментарите към злободневна статия. Малко след вас министърът прочита какво сте написали и никак, ама никак не му харесва. Той се врътва на стола, влиза в интерфейса към провайдърите, предвиден от новия ЗЕС и за секунди намира кои IP адреси са пращали данни към сървъра със статията. А от IP адрес до реален адрес пътят е кратък…

А сега си представете, че си седите удобно у дома, но личната ви интернет връзка минава през тръба, за която бронебойни патрони няма открити, няма открити. Шпионските програми на МВР могат само да опипат тръбата, тоест, да констатират, че съществува тръба, че е ваша и че в нея нещо има. Какво има там и каква е крайната му дестинация остава загадка за службите.

Така вашата солена попържня ще мине по тръбата от България към някоя страна където тайната на кореспонденцията е свещена и законът я защитава. Например Швеция. В Швеция данните ви излизат от тръбата и отиват до българския сайт, където ще попържате министъра. Сайтът регистрира, че го е посетил шведски IP адрес. Съответно това ще види и любопитният министър. А обратната връзка от шведския сървър до МВР е възможна само ако се пусне международна съдебна поръчка, ако съответните власти я уважат и ако има механизъм да принудят собственика на сървъра да предостави данните за вас. Има и друга подробност: в много страни законът не задължава доставчиците на VPN услуги да пазят трафични данни на клиентите си и те с удоволствие не го правят.

Припомням, че докато сте включен във VPN през криптираната тръба минава целия ви трафик : уеб, мейл и различни видове чатове и разговори по Skype или друга програма. Ако двама души ползват VPN, за да общуват в реално време по Skype, то шансът за българските подслушвачи да научат за това клони към нула.

Така, с VPN технологията се елиминира както достъпа до данните ви през интерфейс, така и възможността да се иска достъп до трафични данни за дребни прегрешения. Не се е родил шведски съдия, който би разрешил да се бърка по сървърите на частна компания за попържня към министър на малка балканска държава. А при избор на подходящ доставчик, който не пази данни за клиентите си възможността за проследяване отпада напълно.

Какво е нужно?

Трябва да се регистрирате на някой от сървърите извън България, които предлагат безплатна или платена VPN връзка. Такива има в много страни. Преценете сами в коя страна данните ви ще бъдат добре защитени от попълзновения. Дадох за пример Швеция, но и в САЩ не е зле откъм защита на личните данни, особено когато съдебните поръчки идват от страна, чиито най-богати бизнесмени (Божков и Ковачки) са персона нон грата.

При регистрацията в сайта въведете достатъчно сложна парола, това е елементарна мярка за сигурност. Запишете потребителското име и паролата.

Безплатните връзки имат някакви ограничения по време, обем на трафика или бързина, но са напълно достатъчни за временно използване на повечето рутинни операции в нета (сайтове, коментари, мейл и чат по скайп). Ако искате перманентна, бърза и безлимитна VPN връзка трябва да платите, но цената в повечето случаи е скромна: 6 – 15 лв на месец за безлимитен трафик.

Друго предимство на VPN е, че можете да го използвате навсякъде където има интернет връзка по кабел или по WiFi. Особено когато се връзвате по свободен WiFi е важно да внимавате със защитата на данните си, които летят във въздуха без никакво криптиране. Ако администраторът на сайта Опасните новини беше използвал такъв VPN, ДАНС щеше да го спипа на куково лято на безплатния WiFi в Mall of Sofia, но това е друга тема.

Безплатни сървъри:

http://itshidden.com има и платена оферта за 12.99$/месец
http://www.cyberghostvpn.com безплатно 10 гига на месец, максимум 6 часа на едно включване
http://s6n.org/arethusa/fr.html 
http://www.peer2me.com
http://www.hotspotshield.com/ (добавя реклами на уеб страниците)

… Google ще ви даде още много адреси ако търсите с ключови думи VPN free

Платени сървъри:

http://ConnexionVPN.com 5€/месец
http://www.yourprivatevpn.com 6€/месец сървъри в Холандия и САЩ
http://unblockvpn.com 5$/месец, но само 2GB/ден гарантирани.
http://www.vpnboy.com 5$/mois
http://www.torrentfreedom.com 17 $/месец, но специално конфигуриран за торент
https://www.tunnelbear.com/
https://www.your-freedom.net/

… Google ще ви даде още много адреси ако търсите с ключови думи VPN cheap

Как да конфигурираме компютъра:

За да установите VPN връзка ви трябват три параметъра: адрес на сървъра, потребителско име и парола, които сте получили при регистрацията.

Давам пример с itshidden.com, но принципът е почти същият с другите сървъри.

Windows XP
Безплатна връзка: http://itshidden.com/Support/VPNXP.html
Платена връзка: http://itshidden.com/Support/VPNXPPAID.html

Windows Vista
Безплатна: http://itshidden.com/Support/VPNVISTA.html
Платена: http://itshidden.com/Support/VPNVISTAPAID.html

MacOSX
http://fr.wikitwist.com/configurer-itshidden-mac-os-x/

Както виждате, не е по-сложно отколкото не толкова отдавнашния dial up по телефона. Разликата между безплатната и платената връзка е само в адреса на сървъра.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци