Биволъ през 2012

Екип на Биволъ

Точно 336 материала публикува нашия сайт през 2012 г. 84 от тях са в рубриката ни за разследвания “Потеря“. 77 в коментарната рубрика “На прицел” и 97 в аналитичната “Окото на Бивола“.

Първите ни публикации за 2012 г. продължиха темата за похода на алчните олигарси, подкрепяни от властта, срещу българската природа. Разкрихме кой стои зад Витоша ски (Цеко Минев и компания) и направихме съвместното разследване с E-vestnik за собствеността на зимните курорти в три части: Кой владее зимните курорти и кой печели от поправките в Закона за горите? Кой владее зимните курорти 2. – Боровец и Кой владее зимните курорти 3. Врътките на Цветелина с Пампорово.

Олигарсите “отстреляха” Тома Белев, който бранеше Парк Витоша, но това не им реши проблема с обществената подкрепа за защита на природата срещу олигархията. Наглостта на Цеко Минев и лобистите му в парламента доведе до протестите на Орлов Мост, които бяха игнорирани от големите български медии. В разгара на протеста Биволъ разкри, че шефката на bTV има акции в банката на Цеко Минев, което обясни защо командваната от нея медия първо мълчеше за протестите, а после ги оплюваше.

Внимателно следихме казуса със Златна Перла, собственост на приближен до властта мултак, за да не се стигне до внезапен обрат в прилагането на закона. Златна Перла беше съборена, но виновниците за престъпното застрояване така и не бяха намерени от прокуратурата, а трябва! Трябва възмездие, защото убедени в своята безнаказаност, нови и нови гаулайтери на властта посягат да грабят от крайбрежието със съучастието на държавата. Това се вижда и от корупционната схема с 29 декара дюни в Несебър, която беше разкрита от Биволъ в предпоследния ден на 2012 г.

Срамното навеждане на четвъртата власт пред силните на деня е друга голяма тема за Биволъ. Тази година Бойкометът запокити България на 80-тo място по свобода на словото. Властта продължи да разширява медийния си комфорт чрез скрито и открито държавно финансиране на проправителствени телевизии и вестници. Биволъ се включи в инициативата на български журналисти да се информира Европейския съюз за трудната ситуация и да се иска подкрепа отвън, както и европейски мониторинг на свободата на пресата у нас. Участвахме на семинар за свободата на словото в Брюксел (виж видеото) и представихме една от темите табу за българската журналистика: престъпното минало на премиера Борисов, разкрито и от ЦРУ. След това участвахме и в срещата на журналисти с еврокомисар Нели Круз. Засега властта не дава признаци, че е разбрала предупрежденията от Европа, изказани и от немския посланик, който се възмути от цензурата на думите му в проправителствен вестник.

Друга тема на Биволъ, тази за “гнилите ябълки” в българската банкова система беше призната за най-табуираната за българските медии. Продължихме да следим дейността на тези бандитски банки и разкрихме нови факти. Например, че тандемът между КТБ и руската ВТБ прокарва път за инвестиции в Европа на милиардите, скрити от престъпния сирийски сатрап Башар ал Асад в Русия. Или за това, че българска банка е служила за прокси на севернокорейски капитали въпреки международното ембарго. Бандитските банки реагираха и решиха да се саморазправят с нас чрез БНБ, но мощната обществена подкрепа и подкрепата от чужбина им охлади мераците, засега… Тук е мястото да благодарим на всички читатели, които ни подкрепиха и гласуваха за нас с джоба си, изпращайки дарения за юридическа защита и за поддържане на нормалната работа на сайта.

Бяхме активни и по темата за цифровите права и свободи. Биволъ беше сред първите, които предупредиха за ACTA и алармираха какво е подписала тайно България в Токио. ACTA беше отблъсната на европейско ниво, но опасността от посегателства на властта над неутралността на Мрежата остана. Биволъ изготви няколко наръчника със съвети за потребителите как да пазят анонимността си и да общуват свободно без да се опасяват от подслушване (част I, част II)

Както обикновено се занимавахме с разследвания за организираната престъпност и връзките и с властта. Доказахме, че фондацията взела откупа за Ангел Бончев е свързана с Алексей Петров – Трактора. Показахме движимото и недвижимото имане, както и структурата на собствеността на ТИМ. Разкрихме, че син на ключов руски министър е в управата на две банки на ТИМ. Разкрихме, че партията на ТИМ “Нашия град” се е регистрирала за изборите с измама и е разследвана от прокуратурата. Въпреки това тази групировка продължава да се радва на имунитет и е фаворизирана от властта, както впрочем и други престъпни организации. Направихме също така нагледна демонстрация как милионите изтекли във фирми контролирани от Първо главно управление на Държавна сигурност са реинвестирани в имоти на Черноморието с помощта на верни другари, чекисти от ГРУ.

Разследванията за оплитането на властта и мафията отнемат време и ресурси. Някои от тях останаха недовършени през тази година. Такъв е случаят с Валери Величков, химикът от Опицвет, построил къща за милиони и изградил мощен бизнес докато бил в затвора. Как е възможно това? С чии протекции? Втората част на този интересен опус е наш приоритет за 2013 г.

През 2012 г. мафиотският образ на премиера Бойко Борисов стана все по-отчетлив и релефен. Tageszeitung разкри, позовавайки се на американските дипломатически доклади, че ЦРУ е главен свидетел на неговото криминално минало. Излязоха и други неоспорими документи като Швейцарския доклад (Част I, Част II, Част III), използван от Джеф Щайн за неговата публикация в Конгрешънал Куотърли от 2007 г. Появи се и разследване на баварската митническа служба от 2004 г., в което наркотрафикант посочва Борисов като “големия брат”.

Въпреки натрупващите се и съвпадащи данни, българската прокуратурата отказа да разследва криминалното минало на Борисов. Ето защо сезирахме Комисията за организираната престъпност CRIM към Европейския парламент. Тази комисия също отказа да проведе изслушване, за да не наруши комфорта на Европейската народна партия, чийто член е ГЕРБ. Все пак имахме възможност да представим данните за престъпното минало на Борисов в Европарламента на семинар организиран от три опозиционни партии. Сезирахме и Комисията по петициите, която още не е решила дали ще се занимава с българския премиер.

И тази година продължихме партньорството си с Wikileaks, по-специално за публикациите на кореспонденцията на частната разузнавателна агенция Стратфор. Доклад на Стратфор за инвестиционния климат в България, в който се заклеймява повсеместната мафия и бюрокрация стана водеща тема за медиите. Докладите на агенцията хвърлят светлина и върху задкулисието на големите енергийни договори с Русия. Станишев преговарял за Белене с руския “министър на мафията” – пишат в един доклад анализаторите от фирмата. Как държавните глави крадат от енергийните договори е сюжет изключително актуален и днес, който е развит в друг доклад, позоваващ се на европейския преговарящ по време на газовата криза от 2009 г. Или още: “Знаем много за Борисов, но не става за казване“. От този огромния масив с информация излязоха и някои забавни теми, като “вербовката” на интернет активистът и борец за цифрови права и свободи Вени Марковски, който се самопредложил като информатор на Стратфор.

От българското задкулисие най-неочаквано изтекоха подробни данни за българска масонска ложа. Великият масонски теч разкри най-вече мераците на масоните да контролират строежа и доставките за АЕЦ Белене. Оказа се, че в българското масонство за енергетиката отговаря точно определен брат. Но този брат не е младият икономически министър Делян Добрев, който като неопитен калфа развежда из Народното събрание посочени от старшите братя съмнителни шмекери, представящи се като инвеститори в Белене. Този зловещ сюжет ще продължим да следим и през 2013 г. Ще хвърляме по едно око и на по-дребните далавери на масонството като сагата с Дом Яворов, придобит със съмнителни финансови машинации.

Зловещо е и оплитането на задкулисни интереси в съдебната система, която както се видя не желае да ги изкара на светло и да отговори на критиките на Европа, формулирани в юлския мониторингов доклад. Разкритията на Биволъ за масонските обвързаности на новия главен прокурор Сотир Цацаров с олигарха Георги Гергов и огромните щети за държавата произтекли от братските услуги на единия към другия тепърва трябва да бъдат разследвани. Въпросът е от кого? Сагата с незаконния избор на главния прокурор обаче не е приключила и през 2013 може да има изненади, включително и от Брюксел.

Зловеща беше и журналистическата находка на Биволъ след атентата в Бургас. Снимките на главата на терориста, публикувани съвместно с L’Express парираха опитите на МВР да заблуди обществото с асептизиран фоторобот, кой знае защо нарисуван с тъмни очи. Напълно предсказуемо версията на МВР претърпя няколко метаморфози: изоставена беше тезата за камикадзето, призна се наличието на помощници и на сложна логистика, която е по силите единствено на враждебна разузнавателна служба, както анализирахме няколко дни след атентата.

Естествено, всичко това не можеше да не доведе до порой от клевети по наш адрес и очерняне от сервилните на властта медии. Тези напъни останаха жалки на фона на признанието на нашата работа от западните издания, които ни цитират като надежден и сериозен източник в региона. Получихме висока оценка и от Джулиън Асанж, който ни цитира като рядък пример за сериозна и задълбочена аналитична журналистика сред медийните партньори на Wikileaks. Кореспонденът на Форбс Анди Грийнбърг включи в книгата си за Wikileaks специална глава за Bivol и Balkanleaks. Получихме и наградата на публиката за “Човек на годината”, за което сме изключително признателни на нашите читатели.

За да приключим годината с усмивка припомняме постиженията на нашата сатирична рубрика “Рога и копита”. Тя изостана като обем, но не и по качество на публикациите. В началото на годината успешно подменихме самоличността на шефа на сектор “Компютърни престъпления” в ГДБОП Явор Колев. Тъй като се опасявахме от репресии минахме под прикритие. В нелегалност създадохме фалшивия профил на Брат Галев и туитвахме от негово име за радост на зевзеците и за ужас на МВР. Също така написахме скрипта на хитовото меме “Хитлер научава, че Братя Галеви са избягали”. С него поздравяваме за Нова Година всички наши читатели.

Http iframes are not shown in https pages in many major browsers. Please read this post for details.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Присъединяваме и нашите най-съдечни благопожелания за 2013 г: Галеви да се върнат в затвора. Към тях да се присъединят още много герои на нашите разследвания. Почтените граждани да усетят, че има справедливост и да общуват без страх, че ги подслушват и следят. Медиите да изправят наведена гърбина, и да сурвакат здраво властта, която и да е тя.

Ние вече сме се приготвили не със сурвачка, а с дебелата гьостерица 🙂

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: