Честита Нова Година 2014

Що е Биволъ изорал през 2013

Екип на Биволъ

Екипът на Биволъ пожелава на своите читатели здраве, добро настроение и удовлетворено чувство за справедливост през новата 2014 г.

Читателите на Биволъ от фен страницата във Facebook гласуваха за разследване на Биволъ на годината. На първо място те поставиха разследванията ни свързани с БСП-лийкс – опорните точки и интернет троловете. Тази тема е в развитие и ще продължи и през 2014 г.

На второ място е Досието “Буда”, разкрило документално и неопровержимо престъпното минало на бившия премиер Бойко Борисов, който подаде оставка.

Трето място делят разследването за имотното ужилване на Ирена Кръстева и Делян Пеевски и гранта от Европейския парламент за Моника Йосифова, съпруга на шефа на ПЕС Сергей Станишев. Последната тема ще продължим да следим внимателно и през 2014.

За 2013 сайтът на Биволъ има над 1 млн. уникални посетители, прочели над 7 млн страници (добре е, че не ги брои МВР, а Гугъл 😉 Почитателите на сайта във Facebook надхвърлиха 50 000. Даренията за сайта, които са основен финансов източник, надхвърлят 25 000 лв.

През 2013 г. Биволъ стана партньор на международния консорциум за разследваща журналистика OCCRP и беше многократно цитиран в авторитетни международни медии: Forbes, L’Express, Новая Газета, ARD, Arte TVArs Technica, Atlatszo и др.

Биволъ получи наградата на фондация “Биоразнообразие” за разследвания свързани с опазване на българската природа (Дюнигейт).

Асен Йорданов беше номиниран за наградата на Репортери без граници и Google Netizens. В разгара на окупацията на СУ Ранобудните студенти поканиха Атанас Чобанов и Асен Йорданов да изнесат лекция за българската мафия. Управителят на Биволъ Алберта Алкалай получи наградата на публиката за Човек на годината.

И през 2013 г. Биволъ продължи медийното партньорство с Wikileaks в проектите PlusD и SpyFiles 3. Wikileaks ни подкрепи в най-трудните моменти от 2013, когато бяхме разработвани от българските служби заради досието “Буда”. Джулиън Асандж даде висока оценка за нашата работа, подробно описана в книгата на журналиста Анди Грийнбърг от Форбс, излязла и на български език.

И през 2013 г. Биволъ продължи със съдебните битки, осъждайки Агенция Митници да предостави протокола от проверката на фабриката на Мишо Бирата. През 2014 г. предстои ново дело, защото Митниците отказват да разкрият името на лицето, възпрепятствало митническата проверка.

Биволъ заслужи дори да бъде цензуриран от Съвета на Европа заради безкомпромисното си отношение към злоупотребите на българските политици от всякакъв десен. Тази тема ще следим с особено удоволствие през 2014, която отсега можем да предвидим като богата на разкрития и ключова за пречупването на симбиозата между власт и мафия.

И през новата година Биволъ ще продължи да се рови дълбоко в разкаляната българска публичност и да вади на бял свят кирливите ризи на властимащите. Защото това е нашата кауза като журналисти и това е пътят към истинския обществен катарзис, а не подмененият, циничният, пеевският. Освен това сме доказали, че носим на кал и няма какво да ни уплаши и разубеди.

Наздраве, драги читатели, за Новата 2014 г. и за нашата неизбежна победа!

Презентацията на Асен Йорданов за наградата Netizen на Репортери без граници.

Асен Йорданов по bTV: Събитията на 2013 през погледа на журналистите.

Лекция пред Ранобудните студенти в зала 272 в окупирания Софийски Университет на тема “Мафията и медиите в България”. Видеозапис: Politikat.net

Част I

Част II

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also