Capture_2014-08-15_a_13.15.05

Днес Агенцията по вписванията реагира на статията, с която Биволъ алармира за затваряне на Имотния регистър с Постановление 230 на МС  и на практика отмени ефекта от постановлението.

Както пръв писа Биволъ, изненадващо в обнародваното на 1 август в ДВ постановлението на МС от 25 юли 2014 г. се появява & 39 ,т 2, чл.51, ал.3, която гласи: „Агенцията по вписванията не предоставя незаверени копия на вписани актове“. Това беше установено от гражданското сдружение СОПА, в което участва и Биволъ. СОПА заведе дело срещу МС във ВАС, с искане за отмяна на незаконното правителствено постановление.

Според съобщението в сайта на агенцията е създадена организация за издаване на устни справки и незаверени копия. Това означава, че е спусната директива текстът в спорното постановление да не бъде спазван, а да се прилагат други подзаконови текстове.

Оказва се, че в бързината да скрие регистъра, правителството „Орешарски“ не е отменило членовете от Тарифата за държавните такси, събирани от Агенция по вписванията, според които устните справки и копия съществуват като възможност и се заплащат.

Този финт обаче не отменя необходимостта конфликтът да бъде решен чрез спешна отмяна на спорния текст в Постановление № 230 от 25 юли 2014 г.

Междувременно, през последните дни ефектът от постановлението причини доста главоболия на потребителите.

„На всичко отгоре на служителите е издадена устна заповед преписи да се дават само на страните по актовете, въпреки че в наредбата пише, че на преписи имат право и правоприемниците. И вчера бях там и днес… Отказаха препис на съпругата на собственик по нотариален акт, защото не е страна по акта. Дори това, че сделката е по време на брака не ги интересува. Не и пише името в акта – край… Дори извикаха съдия в архива и тя потвърди, че отказва препис…“ – свидетелства за абсурдната ситуация читател на Биволъ във Facebook.

Биволъ ще продължава да пита КОЙ е предложил този текст, кога и с каква цел? Вчера изказахме хипотеза, че тази „криминално“ въведена в «12 без 5» забрана е предназначена специално да затрудни проследяването на паричния поток на твърде актуалните сега лоши кредити на КТБ, както и на средствата на някои видни кредитополучатели.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

281 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5117 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English