Проверка на "Биволъ"

„Нефтохим“ – по-ценен за „Лукойл“ от Плоещ? Напускат ли руснаците Румъния

Въпреки обещаното пререгистриране у нас, нефтогигантът все още управлява бизнеса в България и Румъния от Женева, Ротердам и Виена
Николай Марченко
Последвайте:

„Лукойл“ търси купувачи за бизнеса си в Румъния и Молдова, писа в понеделник в. „Капитал“, позовавайки се на Balkan Insight. Справката на „Биволъ“ в регистрите на руските активи по света RuAssets, към които медията ни има ексклузивен достъп от партньорите ни YouControl (Киев, Украйна) както и в публикации на медиите в Румъния, показа, че засега по-ценен за „Лукойл“ е монополният му бизнес в България

“Лукойл” е третият по големина играч на пазара на горива в Румъния, който се оценява на около 2.6 млрд. евро. Нетната й печалба се е увеличила със 7% през 2021 г. – подобно на бизнеса на компанията в България, дружеството в Румъния печели от кризата с енергийните цени, пише още „Капитал“.

Според изданието, “Лукойл Молдова” притежава около 20% от пазара на горива на дребно в страната. Компанията държи около 40% от вноса на дизел и около 33.5% от този на бензин в Молдова. Компанията притежава най-голямата мрежа от бензиностанции в Молдова – 105, като през 2021 г. те са реализирали печалба около 60 млн. молдовски леи, или около 3 млн. евро. 

На “Лукойл” му предлагат да напусне Румъния от 2015 г. (Снимка: “Корреспондент” / BBC Russian)

Напусне ли „Лукойл“ Румъния, активите му придобива Shell

Според изданието SpyNews.ro, информацията за потенциалната продажба на рафинериите на „Лукойл“ в Румъния и България (след като се продаде тази в Сицилия), засега не е потвърдена. Според неназовани източници на медията сред енергийни експерти в Румъния, през следващите месеци,

продажбата на рафинериите е „възможен сценарий“, като за потенциален купувач на бизнеса на „Лукойл“ се спряга британската Shell.

Идеята, според източниците, е „Лукойл“ да поеме мрежата от бензиностанциите на Shell в Русия, а британците да получат контрол върху обектите на руснаците в Румъния. В Румъния „Лукойл“ разполага с мрежа от 315 бензиностанции и рафинерията Petrotel Lukoil S.A. в гр. Плоещ.

Lukoil Romania S.A. е австрийска компания? (Източник: "Биволъ" / RuAssets / YouControl)

Това, че «Лукойл» не планира да напуска Румъния поне през текущата година, се опровергава от още една информация. Litasco запазва позицията на водещ клиент на държавния оператор на нефтения терминал на пристанище Констанца през 2023 г., информира румънското издание Profit.ro през януари т.г.  Според медията, Litasco и ДП Oil Terminal – Constanta подписаха договор за текущата година на стойност 55,85 млн. румънски леи (около 11,3 млн. евро).

На второто място по стойността на договора с терминала е австрийската OMV Petrom (54,3 млн. леи). Договорът между Oil Terminal и Litasco, е за

„разтоварване на суров петрол от морски кораби и доставка до националната система за нефтопроводи

Conpet за изпомпване в рафинерията, разтоварване/товарене на бензин, дизелово гориво, мазут и химически и нефтохимически продукти от/в морски кораби, речни шлепове, жп цистерни, танкери, съхранение на суров нефт и петролни продукти”.

Lukoil засега оперира в България и Румъния от Женева

Същевременно 21 октомври румънският вестник Adevarul цитира Swissinfo.ch, според което базираният в Женева нефтотрейдър на „Лукойл“ Litasco SA ще бъде разделен на две компании (втората – в Дубай), като швейцарският офис ще управлява рафинериите в Румъния и България.

Litasco West според румънските и швейцарските медии ще оперира и миноритарния дял на „Лукойл“ в петролния терминал Зееланд, Нидерландия, собственост на TotalEnergies SE.  Според изданието, Litasco е продавала през рафинериите в Румъния и България около 4 млн. барела рафинирани нефторподукти дневно по данни за 2019 г., което го прави един от най-големите трейдъри в света.

Lukoil Benelux BV (Източник: “Биволъ”)

Същевременно справката в RuAssets показва, че до края на 2022 г. активите на „Лукойл България“ се управляват от дъщерната компания на „Лукойл“ в Нидерландия, Lukoil Benelux BV, докато Lukoil Romania S.A. е регистрирана във Виена, Австрия. И двете дружества, отговарящи за България и Румъния са

регистрирани на адреси в Ротердам и Виена заедно с десетки др. дъщерни компании на «Лукойл», които оперират през швейцарската Litasco SA.  

Това донякъде опровергава твърденията, че “Лукойл” едва ли не щял да върне данъчно всичките си дейности в България, очевидно Дубай за преместване на по-голямата част от персонала на руския гигантр в Швейцария, изглежда по-привлекателен. Засега нито в регистрите нито в публикациите в Румъния и Швейцария виждаме реална информация за релокация на активите в България.

По-апетитни са активите на „Лукойл“ в България

Още едно румънско издание Playtech.ro анализира слуховете за евентуалното напускане на „Лукойл“. Медията цитира интервюто на бившия вече дългогодишен изпълнителен директор на Lukoil Romania SRL Константин Тампиза от 2014 г., след започналата инвазия на Русия в Крим и Донбас и последвалите санкции.

Припомня се, че тогава „Лукойл“ продаде активите си в Чехия, Словакия и Унгария на MOL и Norm Benzinkut Kft, което шефът на румънския клон обясни с „по-скоро повлияното от случващото се в политиката, отколкото с оптимизиране на бизнеса“. „Ако конфликтът се разрасне, мисля, че същото ще се случи и в др. държави на ЕС, включително в Румъния и Молдова, по-точно „Лукойл“ ше бъде принудена да си продаде активите“, каза Тампиза тогава.

„Акциите ще се сриват, а ръководството ще трябва да взима съответните мерки“.

Това архивно интервю даде основание на редица румънски медии да цитират неназовани източници на пазара, че „Лукойл“ може да напусне страната през 2023 г.

Търсачката на адрес https://lukoil.bivol.bg показва къде и кои имоти са препродадени на завишени цени на Лукойл от фирмите свързани с Джи Пи Груп.

Според румънското издание, енергийните анализатори смятат, че Shell би могла да се завърне на пазара в севрната ни съседка, който е напуснала през 2007 г., като придобие активите на «Лукойл».

„Докато работи на пълен капацитет, рафинерията Petrotel Lukoil е все още апетитен актив, но вече не е това, което беше (по важност – б.р.) преди, докато тази в Бургас, все още е“,

цитира изданието експертите. Според тях обаче е важно какво ще се случва с развитието на пристанището в Констанца в следващите 10 г., където водещ петролен играч е „Лукойл“, следван от OMV.

Припомняме, че през 2015 г. вече е имало слухове за продажбата на активите на “Лукойл” в Румъния, тогава вицепрезидентът на компания Робърт Мюлер заяви, че

не се планира напускането на пазара, макар и да са получавани оферти за придобиване на активите им в северната ни съседка.

Това се случи на фона на разследването и обските в компанията, вкл. в рафинерията в Плоещ, като щетите за държавата тогава са оценени на 230 млн. румънски леи или около 50 млн. евро. По-рано в Букурещ е имало многократни случаи на разследване на “Лукойл” за влизане в картел с др. ограчи на пазара на горивата, в т.ч. през 2012 г., когато компанията е платила около 40 млн. евро глоба.

Очаквайте скоро нови разкрития на “Биволъ” за дейността на “Лукойл” в България. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d