В резултат от разследването на "Биволъ":

ОБНОВЕНО: Повишиха шефа на столичното следствие след алкохола в работно време

Иван Гешев лично поощрил завеждащия Следствен отдел към Софийска градска прокуратура Илиян Танчев, а ВСС отказа проверка по сигнал за случая
Екип на Биволъ

Само две седмици, след като „Биволъ“ документира и засне празнуването на рождения ден на завеждащия Следствения отдел на Софийска градска прокуратура Илиян Танчев в работно време, той е повишен от Висшия съдебен съвет. Това става по-малко от две седмици, след като на базата на разследването на медията ни, Инспекторатът на ВСС е започнал официална проверка по случая. След официалното ни запитване Зам.-градският прокурор и говорителка на СГП Десислава Петрова отказа коментар, поради заетост, а шефът на пресцентъра на главния прокурор Веселин Иванов не желаел да отговаря по телефона.

На 21 октомври 2022 г. „Биволъ“ присъства и засне алкохолен купон през работно време в кафе „Следствието“, което се намира в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура (СГП) на бул. „Монтевидео“. Тогава по сигнал на читатели наши репортери се явиха да проверят, дали в работното време, около 15:30 ч. , магистрати пият алкохолни напитки на организирана почерпка за рождения ден на шефа на СО към СГП Илиян Танчев.

Пиеш, черпиш, караш!? Ако си “шпиц” следовател или прокурор – Повишават те!

Медията ни засне, че в кафенето в сградата на столичното следствие празнуват с шампанско и уиски около 100 души – следователи, прокурори и административни служители от СГП и Национална Следствена Служба (НСлС).

На партито присъства и градската прокурорка на София Илияна Кирилова, която е прекият началник на Илиян Танчев. След обилна няколкочасова почерпката мнозина от купонджиите – блюстители на закона, се качвчиха да шофират колите си, паркирани на служебния паркинг на ул. „Народно хоро“.


 Служебният автомобил предположително на шефката на Софйска градска прокуратура Илияна Кирилова - пред кафе "Следствието" (Снимки: "Биволъ") 

Същевременно според източници на „Биволъ“ в съдебната система, след публикацията на разследването ни, лично главния прокурор Иван Гешев, придружен от заместника си Борислав Сарафов и шефката на СГП Илияна Кирилова, са посетили Илиян Танчев в сградата на Следствения отдел, за да го уверят, че може да продължава да разчита на тяхната подкрепа, т.е. пиячката в работно време е напълно поощрена от висшето ръководство на Прокуратурата!

“Шпицкоманда” на Цацаров гледа делата срещу властта и му се отчита

Без да са минали и две седмици, на 2 ноември 2022 г. обаче става ясно, че проверката на Инспектората към ВСС все още не е приключила. Но пък това не пречи на ВСС междувременно да повиши Илиян Танчев от столично до национално ниво – до длъжността следовател в НСлС от такъв в СО на СГП.

Вижте какво гласи официалното прессъобщение в раздела „Новини“ на Пресцентъра на ВСС от 2 ноември 2022 г.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ПОВИШИ 5 СЛЕДОВАТЕЛИ В КОНКУРСА ЗА ПОВИШАВАНЕ В ДЛЪЖНОСТ „СЛЕДОВАТЕЛ“ В НАЦИОНАЛНА СЛЕДСТВЕНА СЛУЖБА

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, на основание чл. 160 и чл. 193, 
ал. 3 от ЗСВ, повиши на длъжност „следовател“ в Национална следствена служба 
Любомир Георгиев, Нели Тодорова, Иван Иванов, Зорница Узунова – следователи в 
Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, и Илиян Танчев – завеждащ 
Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, считано от датата на встъпване
в длъжност.

Поради попълване на местата, Колегията прекрати гласуването за останалите 
кандидати, участвали в конкурса за повишаване в длъжност „следовател“ в Национална 
следствена служба. Той е обявен с решение на Прокурорската колегия на ВСС по 
протокол № 20/02.06.2021 г.

Решенията подлежат на обжалване в 7-дневен срок от обявяването им пред 
Върховния административен съд.

Колегията прекрати участието в конкурсната процедура на Красимир Драганов - 
следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, тъй като същият не 
е оценен по реда на чл. 40а от Наредба № 1 от 09.02.2017 г. от конкурсната комисия, 
което решение подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен 
съд. 

„Биволъ“ получи поне два сигнала от читатели, които потвърждават информацията, че има голяма вероятност служителите на столичната прокуратура и следствието да карат автомобилите си под въздействие на алкохола.

Също така следователят Бойко Атанасов е заявил сигнали до ВСС от октомври 2022 г., че купонът, организиран от завеждащия СО към СГП Илиян Танчев „не е изолиран случай“. С една дума – Законът НЕ ВАЖИ за онези, които са призовани от обществото да следят и да санкционират неговото върховенство. 

 
 Софийската градска прокурорка Илияна Кирилова - в кафе "Следствието"

(снимки: "Биволъ" и Lupa.bg) 

През май 2019 г. вече е имало подавана информация по официален ред до ВСС за употреба на алкохол от страна на следователи и прокурори на работно място и в работно време.

Тогава според официалния сигнал на Атанасов до Инспектората на ВСС, от дисциплинарния състав не е проведена проверката на сигнала по същество (вижте подробностите долу).

.

ВСС „проверява“ шефа на следствието

След публикацията на статията и видеото на „Биволъ“, следователят Бойко Атанасов подаде официален сигнал до Инспектората на ВСС. Оттам му върнаха официален отговор, че проверката е започнала, но данните не били достатъчни.

Атанасов е пратил допълнения на сигнала на 26 октомври 2022 г. Аналогичния сигнал до президента на Република България Румен Радев, до ВСС, КПКОНПИ, министрите на правосъдието и вътрешните работи Крум Зарков и Иван Демерджиев, предстои да подадат и други страни.

КОДЕКС ЗА ЕТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАГИСТРАТИ:  

5.5. С личното си поведение, и чувство за отговорност в служебната и извънслужебната 
си дейност, магистратът трябва да дава пример за висок морал и почтеност;

5.6. Магистратът следва да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да 
компрометират честта му в професията и обществото;

5.7. Магистратът трябва да е с безукорна репутация.

5.8. Магистратът трябва да е последователен и неотклонен при спазването на правните и
 етични норми; поради изложените в обстоятелствената част на сигнала съображения.

В официалното си писмо до Инспектората на ВСС следователят Бойко Атанасов заявява по повод репортажа на „Биволъ“ от кафе „Следствието“:

Ви сигнализирам и настоявам да бъде извършена независима проверка на изнесеното в сайта за разследваща журналистика „Биволь“ от 22.10.2022 г.“,

Той цитира изнесените от медията ни данни в материала, както и присъствието в скандалния запой на прекия ръководител – софийския градски прокурор Илияна Кирилова.

      
Прословутата обява и прозорците на кафе "Следствието" по време на купона 

(Снимки: "Биволъ) 

От всичко така описано в статията  в „Биволь“ става ясно, че инспектората при ВСС  следва да извърши проверка  за случилото се в кафе следствието в работно време  с начало 15.30 часа на 21.10.2022 г. 

Тук се поставя и ключовият въпрос, на който трябва да отговори дисциплинарният състав към Инспектората на ВСС:

Каква е причината да се употребява алкохол в работно време и на публично място кафе „Следствието“.

Настоява се да се предприемат действия “по ангажиране на дисциплинарна отговорност за извършеното от длъжностни лица – завеждащ следственият отдел при СГП г-н Илиян Танчев и административния  ръководител на СГП г-жа Илияна Кирилова”.

Според сигнала, те следвало да следят за спазване на трудовата дисциплина и да се противопроставят на  всякакви  нарушения на трудовата дисциплина, “включително отсъствие от работа без уважителни причини и употреба на алкохол в работно време и на публично място“.

ПОЧТЕНОСТ И БЛАГОПРИЛИЧИЕ 

Почтен е този магистрат, който извън рамките на закона не приема материални или 
нематериални облаги, независимо от естеството им и които могат да поставят под 
съмнение неговата независимост и безпристрастност. Благоприличието е въздържане 
от всякакви действия, които биха могли да компроментират честта на магистрата в 
професията и обществото.

 (КОДЕКС ЗА ЕТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАГИСТРАТИ) 

Както и защо се позволява това, понеже е налице нарушението на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.


Каква е причината да бъде уронен престижа на съдебната власт, дали това чувство на безнаказаност е с единично проявление или има и други прояви, които са толерирани от висшия съдебен съвет“.

Следователят припомня, че вече е имало публична информация за употреба на алкохол в работно време по предложение на шефа на следователите към СГП, като съответният сигнал от 2019 г. не е бил разгледан от ВСС по същество.

„Това не е изолиран случай а част от една системност на подобни празненства  организирани от завеждащия Следствения отдел при СГП Илиян Танчев в работно време”, припомня се от Атанасов случаят от 16 октомври 2019 г., когато шефът на следователите вече е черпил служителите си с аналогична обява за рождения му ден.

 

Служебният автомобил със спецсигнали, предположително на завеждащия Следствен отдел към СГП Илиян Танчев - под табелата на кафе "Следствието" (Снимки: "Биволъ") 

Това според Атанасов, сочи обобщено може да сочи, че „действията на завеждащ следствения отдел при СГП Илиян Танчев да организира подобни грандиозни тържества с участието на целият многоброен колектив от над 100 магистрати, служители и други гости е извършвано“: 

 „при условията на системност и с благословията и с участие на административното ръководство на прокуратурата, под закрилата на прокурорската колегия на ВСС и с тяхна благословия“.

Той пояснява, че на 5 ноември 2019 г. един от членовете на ВСС , възразява срещу представената на Висшия съдебен съвет информация масови тържества в работно време и твърдението, че масово се употребява алкохол в работно време.

ВСС признава за стартиралата проверка в писмо до Бойко Атанасов (Скрийншот: Биволъ)

Същата според Атанасов, без да е обсъдила казуса с останалите членове на състава, заявява:

Възразяваме срещу този въпрос. Не може да бъде допуснат. Този материал не е приобщен към доказателствата по делото“.  

С това според следователя, Калина Чапкънова от ВСС „слага край на опитите да се пресече подобна дейност уронваща престижа на съдебната власт още преди 3 години“ . Атанасов обръща внимание на изнесените от „Биволь“ данни, от които се вижда, че „следователи пият в работно времеитръгват си с колите“:

„Вместо да бъде пресечено от ВСС ,това унизително поведение става достояние на неограничен брой лица“.

Алкохол в работно време. Кафе “Следствието” в сградата на Следствения отдел към СГП (снимка: “Биволъ”)

Службите мълчат по случая в кафе „Следствието“

По този повод медията ни се опита да поиска позицията и на вицепремиера и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който не отговаря на позвъняванията. Изпратихме запитване по казуса на началника на кабинета на шефа на МВР – Александър Стоянов дали е имало случаи на установяване на магистрати след употреба на алкохол по време на проверките на „Пътна полиция“, но той също отказва какъвто и да е отговор. 

„Биволъ“ направи опити да изиска и становището на ведомството на главния прокурор Иван Гешев. Нито самият обвинител No.1, нито говорителката на ПРБ Сийка Милева отговориха на обажданията ни. Прессекретарят на ПРБ Веселин Иванов пък отказа да коментира казуса по телефона, препращайки ни към електронната поща на пресцентъра.

Магистратите стават несменяеми след навършване на 5-годишен стаж на длъжността, 
която заемат. Те пазят като служебна тайна сведенията, които са им станали известни 
по служба и засягат интересите на гражданите, юридическите лица или държавата. 
Съдиите, прокурорите и следователите се ползват с имунитет. Те не могат да бъдат 
задържани, освен за тежко престъпление и то с разрешение на ВСС. Имунитетът на 
магистратите се снема от ВСС, когато има достатъчно данни за извършено престъпление 
от общ характер. Главният прокурор прави мотивирано предложение за снемане на 
имунитета и за задържане. Магистратите носят гражданска отговорност за вреди, 
причинени при изпълнение на техните служебни задължения, освен когато извършеното е 
престъпление.

(Конституционна уредба на правния статут на съдиите, прокурорите и следователите)

Питахме каква все пак е позицията на главния прокурор и дали има назначена проверка от ВСС, но не получихме никакъв отговор. Отказа коментар и зам.-главният прокурор и говорителка на СГПДесислава Петрова, тъй като била „в лекция“ и не й е било удобно да говори: „Ще ви върна обаждане днес до края на деня, ако успея“.

Кафе „Следствието“. Столичните следователи пият в работно време, тръгват си с колите

Според експерти обаче, т.нар. „функционален имунитет“ по Конституционна уредба на правния статут на съдиите, прокурорите и следователите, за проверки от страна на полицията на магистрати важи само в работното им време, което е до 17 ч. Случаят, изнесен от „Биволъ“ обаче показва употребата на алкохол както в работното време (след 15:30 ч.), така и след 17 ч., когато празнуването на рождения ден на завеждащия СО към СГП продължи.

Чл. 132. (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2003 г.) (1) При осъществяване на съдебната власт 
съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност 
за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното 
е умишлено престъпление от общ характер

(Конституцията на Република България) 

След изтичането на работното им време, все още имаше следователи и прокурори, които един по един излизаха и се прибираха с личните си коли от служебния паркинг на ул. „Народно хоро“.  Извън работното време обаче служителите на следствието и прокуратурата не притежават имунитет и подлежат на проверка, както всички останали граждани.

ВСС изведнъж отказа проверката по сигнала на Бойко Атанасов*

На 15 ноември 2022 г. сутринта следователят Бойко Атанасов, сигнализирал по случая на базата на разследването на „Биволъ“, е получил отказ от Инспектората на ВСС за иницииране на проверка (вижте документа с датата 7 ноември 2022 г. долу). Мотивите на решението на инспекторката на ВСС Мария Нейкова са абсурдни – нямало свидетели и нямало доказателства.

Инспекторатът на ВСС действа тенденциозно – не е обърнал внимание (или не го е взело предвид) на факта, че към статията има и видео със съответното деяние, има и снимки на съответните лица, вкл. на градския прокурор Илияна Кирилова на място, както и др. идентифицирани следователи. Има и снимки на служебните автомобили на Кирилова и Танчев на място, както и стопкадрите на видеото, на които се вижда, че е консумиран алкохол. Също така се прилагат две бележки на Илиян Танчев, с които по стените на сградата на СО към СГП е канил подчинените си на почерпката в кафе „Следствието“ през 2022 и през 2019 г.

Относно аргумента за липсата на свидетели, никой не е потърсил екипа на „Биволъ“, който не само е видял купона на място, в сградата на СО към СГП, но и е успял да заснеме видео на „партито“ в кафе “Следствието”, както и да направи десетки снимки на автомобили на мнозина от следователите, тръгвали след почерпката в работно време. От „Биволъ“ никой не е изискал нито подробности под вид на свидетелските показания, нито видеоклиповете, нито снимковия материал от мястото, нито номерата на автомобилите, вкл. тези на вишестоящите лица, за да ги провери.

Абсурдният отказ на Инспектората на означава, че съдебното правосъдие в България не работи, а магистратите дори на най-ниското ниво – следователи, са над закона и имат имунитет от всякакъв вид сигнали и нагледни доказателства. Ако по същия начин се запознават със сигнали във ВСС и по тежки престъпления, става ясно защо нивото на престъпността и корупцията в България е най-високо в целия Европейски съюз.

 



Отказът на инспектор Мария Нейкова от Инспектората на ВСС да образува проверка 
по сигнала на следователя Бойко Атанасов (Скрийншотове: "Биволъ") 

Казусът е от особено обществено значение, защото доказва по брутален начин циничното незачитане на Закона и професионалния Морал от страна на висши български магистрати! Това е татална дискредититация на съдебната система в България и допълнително сриване на и безтова трагичния й кредит на доверие сред гражданите. Абсурдът е, че няма #КОЙ да ги санкционира, освен самите те себе си, което превръща проблема в оксиморон.

За съжаление, почти нито една медия, или политическа сила в България не посмя да реагира срещу този скандал. Това обяснява и факта защо десетилетия наред България е на първо място по корупция в ЕС и на последно място по ефективна и надеждна за обществото и спазването на Закона – съдебна система! Трубадурите на идеологемите за “съдебна реформа” в страната мълчат до ден днешен като настъпани за безпардонната неконтролируемост на прокурорско-следователската организирана професионална групировка (ОПГ). Именно обилността на демагогски думи и изявления и липсата на реални политически реакции издават лицемерието на политическото говорене за непримиримост към рецидивите на безнаказаност на магистратите в България.

Тук оставяме настрана недопустимата и опасна липса на удостоверение за психическо здраве на същите тези магистрати, които иначе решават човешки съдби и от които зависят реда и сигурността в държавата! Питаме се как е възможно за шофьорска книжка да се изисква психо преглед и медицинско удостоверение, че не си луд, но такова не се изисква, за да бъдеш прокурор, който има огромна и много сериозна власт върху други хора и разполага с имунитет!? Подобни необясними парадокси дават сериозно основание да се направят изводите, че Прокуратурата например е силно оръдие на #Задкулисието, че там трябва да има зависими и послушни люде, голяма част от които психично-болни, алкохолици, развратници или просто обикновени корупционери в комбина с престъпния контингент! Съглашателството на останалите власти в България пред подобно положение, издава тяхната колективна принадлежност към убийственото за държавата и нацията #Статукво.

“Биволъ” продължава да следи случая, в т.ч. проверява сигнали на източниците си за високопоставени магистрати, които са уличени в конфликт на интереси и в кормуване в нетрезво състояние. Очаквайте подробности 

*ОБНОВЕНО от “Биволъ”: в 11:30 ч. на 15.11.2022 г. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also