180 мин. в Комисията по ревизия

„Биволъ“ проследи Балканския поток от лъжи на Теменужка Петкова

Изслушване и на шефа на ДАНС за Турски поток искат от Демократична България и "Изправи се! Мутри вън"
Николай Марченко
Последвайте:

Балкански поток от неверни твърдения изляха министърката на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов пред неподготвените депутати във Временната комисия по ревизия към 45-тото Народно събрание. Ресорната министърка на ГЕРБ и топмениджърът уверяваха, че газопроводът е одобрен от ЕК, въпреки че не е. Петкова и Малинов се направиха на ударени за изпълнителите на проекта, санкционирани руски и беларуски компании, които нямали право да проверяват. Единствено въпросите на разследващи журналисти за „Турски поток 2“ успяха да затруднят представителите на властта. Репортер на „Биволъ“ също участва в изслушването, след като председателят на комисията Мая Манолова прие предложенията на „Демократична България“ и БСП да се поканят разследващи журналисти, работили по темата. Неподготвеността на депутатите от новите формации и непрекъснат саботаж от страна на народните представители на ГЕРБ и ДПС обаче превърнаха изслушването във фарс и игра на отбягване на важните въпроси. Депутати от поне две формации не отхвърлят варианта да се извика шефът на ДАНС, за да се провери дали газопроводът заплашва националната сигурност на България.

Депутатите на ГЕРБ Тома Биков и Маноил Манов използваха всеки случай да надвикат Мая Манолова (Снимка: Николай Марченко)

Първият час от трите часа изслушване на министърката на енергетиката в оставка Теменужка Петкова (ГЕРБ) и изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ (БТГ) Владимир Малинов бе зает с препирните между тях и председателя на Комисията по ревизия Мая Манолова („Изправи се! Мутри вън“), която безуспешно се беше опитвала да ги накара да обявят датата за предоставяне на документацията по „Турски поток 2“.

Очаквано Петкова и Малинов се оправдаваха с това, че обемът на документацията е огромен и бил вече не 800 хил., а около 1 млн. страници. Затова трябвало да ги систематизират по хронология и вид документи, „за да няма грешни интерпретации“.

Мая Манолова, Калоян Янков и Борислав Сандов („Демократична България“) припомниха на БТГ, че са усвоили 185 хил. лв. за компюртърна техника в дружеството, което означава, че не би трябвало да им бъде сложно да сканират тези документи и да ги предоставят на флашка, както са направили останалите проверявани държавни дружества.

„Енергетиците“ на ГЕРБ обаче с помощта на депутатите на доскорошната управляваща партия и ДПС завиха в посока сигурността на информацията, „наличието на търговска тайна“ и искаха гаранции за съхранността на документацията.

Теменужка Петкова заблуди народните представители, че газопроводът не бил струвал 3 милиарда лева. По данните й ставало дума само за 2,637 млрд. лв. “Биволъ” обаче още през октомври 2020 г. писа, че стойността на проекта заради забавяне от почти година е набъбнала до 3,32 млрд. лв. с ДДС. Вижте материала по темата, от който се вижда, че данните на министъра на енергетиката не са верни: “Партньори на GP Group оскъпиха Турски поток до 1,7 млрд. евро”. 

„Турски поток“ – не е и европейски…

Теменужка Петкова и Владимир Малинов излъгаха и „Биволъ“ по време на заседанието. Медията ни попита министъра защо твърди, че „Турски поток 2“ е „одобрен от ЕС“, след като България не е искала никакви нотификации или разрешения от Еврокомисията. Също така защо твърдят, че свободният капацитет на „Турски поток 2“ за трети доставчици извън руския монополист „Газпром“ е едва 10% – 20% при изискването на Третия енергиен пакет на ЕС да е 50%.

Почти 3 часа симулираха отчетност шефът на БТГ и министърката на енергетиката (Снимка: Николай Марченко)

Петкова заяви, че позицията на вицепремиера в оставка Томислав Дончев, че България нямала нужда от разрешение на ЕК била единствено „правилна“.

„Спазени са всички изисквания на Европейския съюз“.

„Повярвайте, ако имаше нарушения, ЕК щеше да реагира незабавно“, влезе в обяснителен режим министърката.

„Ние сме длъжни да спазваме всички изисквания“, повтаряше Теменужка Петкова. Тя не отговори как е информирала ЕК за „Турски поток“ и каква кореспонденция е водена с комисията.

Владимир Малинов увери, че изискванията за свободен капацитет на входа и на изхода на тръбата в и от България били спазени съобразно енергийните норми на ЕС.

Нямало нужда да се заделя 50% от мощността на газопровода за алтернативните доставчици на газ, каквото е изискването на Третия пакет на ЕС.

„Не се предвиждат такива цифри, за които говорите“

„При провеждане на процедурата е записано какъв капацитет трябва да бъде заделен за дългосрочни и краткосрочни проекти“, се опита да ни убеди шефът на БТГ.

Партньори на GP Group оскъпиха Турски поток до €1,7 млрд.

Малинов призова „Биволъ“ да се обърне за информация, която щял да сподели. Репортерът ни припомни, че дружеството му не отговаря на „Биволъ“ по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от половин година насам, като са подадени въпроси към него още през октомври 2020 г.

„Напишете за какво става въпрос…Нямам информация в момента“, заяви Малинов пред „Биволъ“ след заседанието, като се направи на учуден, че БТГ е получавала писмо по ЗДОИ.

„Когато сме готови…“, пък бе отговорът на Теменужка Петкова към „Биволъ“ относно сроковете за предоставяне на документите за газопровода по искане на Комисията по ревизия.

ДБ и „Изправи се“ – за привикване на шефа на ДАНС

Същевременно въпросът на журналиста на „Капитал“ Ивайло Станчев за евентуалната предварителна проверка на беларуската компания „Белтрубопроводстрой“, за която „Биволъ“ също писа, че е била обявена за „заплаха за националната сигурност“ в Литва и Полша, доведе до ключово признание от страна на Петкова и Малинов.

„Не сме извършвали такава проверка, тъй като не сме задължени по закон“.

“Острието” на ГЕРБ Десислава Атанасова  – изненадващо мълчалива (Снимка: Николай Марченко)

Това бе твърдението на Владимир Малинов, според когото Законът за обществените поръчки (ЗОП) не предвиждал текст, по който възложителят в лицето на БТГ да осъществява каквито и да било действия за проверка, при положение, че конкурсът за избор на участник се провежда от Агенцията за обществени поръчки (АОП).

Депутатите от ГЕРБ Маноил Манов и Йордан Цонев от ДПС се нахвърлиха на Манолова, че проверката на дружествата на предмет заплахи било в компетенциите на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). „Ако искате, да поканим председателя на ДАНС и да го питате него!“, гръмогласно прекъсваше изслушването Манов.

След заседанието „Биволъ“ попита депутата от ДБ адв. Калоян Янков дали наистина не е редно да бъде извикан председателят на ДАНС, след като има поне два повода за притеснение за националната сигурност: присъствието на „Белтрубопроводстрой“ сред изпълнителите и атаката на военизиран руски гражданин на екипа на медията ни и ГД България Обединена с Една Цел (БОЕЦ) в офиса на изпълнителите в Брусарци.

„Те двамата всъщност се опитват да удавят комисията в безсмислени думи или в безсмислена информация като жонглират достатъчно добре с публично известна информация“

„И съответно не казват важните неща и на първо място дали ще предоставят информацията, кога ще я предоставят защо не искат да конкретизират вида, в който ще я предоставят. Дали важните документи като меморандума между българското правителство и „Газпром“, коментира депутатът от ДБ.

Според адв. Янков това е „рафиниран опит“ за заблуда на народните представители.
Като комисията наистина би могла да иска информация от ДАНС: „Можем да извикаме всички органи и държавни институции в България и не само“.

„Въпросът за националната сигурност е много важен, но тук искам да кажа, че отговорност на „Булгартрансгаз“ е да идентифицира този проблем, че трябва изпълнители или подизпълнители да бъдат проверени с оглед националната сигурност и едва тогава да подаде към ДАНС тази информация“, смята народният представител.

адв. Калоян Янков (Снимка: “Иначе”)

„Ако те не са уведомили ДАНС, те няма да извършат проверка“.

„Това е много много далеч от нормалното“, констатира Янков по повод нападението над екипа на „Биволъ“ и БОЕЦ край офиса на изпълнителите на „Турски поток 2“ в Брусарци.

Според него ясно е, че трябва тези неща да бъдат проучени и да бъдат сезирани органите. „Аз ще направя един паралел – днес главният прокурор обяви, че във взривовете от 2014 г. е възможно да има руска следа. Сигурно, след седем години ще разберем, че в подизпълнителите (на „Турски поток“ – бел. ред.) е имало някакъв проблем и то благодарение на натиска на вас, на БОЕЦ и включително на „Демократична България“, казва Калоян Янков.

Той припомни, че лидерът на ДБ Христо Иванов също е ходил на площадката, „около тръбите, правил е изказвания, изявления и така нататък“.

„Всичко това се случва постфактум, за съжаление…”

“Но все пак ние трябва да разберем дали е имало чужди участници, дали са били военизирани структури и дали са били представители на нечия друга държавна власт – ние не знаем, но тези подозрения трябва да бъдат проверени“, констатира депутатът пред „Биволъ“.

Лукашенко строи Турски поток в България с европари

На същото мнение е и народният представител от „Изправи се! Мутри вън!“ от квотата на „Движение 21“ адв. Драгомир Ошавков. „Според мен това е много логична стъпка, опасявам се обаче, че времето няма да ни стигне“, коментира депутатът пред „Биволъ“ по повод евентуалната покана на шефа на ДАНС за изслушване в комисията.

„Това е много логична стъпка, особено във връзка с информацията, която днес научихме, че е участвала беларуска фирма, за която има съмнения, получени от партньорски служби“.

„Смешен е отговорът на министърката за заплахите по Турски поток“

Адв. Драгомир Ошавков (Снимка: “Черноморски фар”)

По думите на адвоката от партията на Татяна Дончева е „смешен отговорът“ на министъра и шефа на БТГ, че „това не е тяхна работа“.

„Няма как по такъв голям инфраструктурен проект, който засяга и страната да не е била направена проверка“

Ошавков изрази учудване от това, че Теменужка Петкова не иска да довери информацията на българските депутати, но пък вярва на чуждестранни компании от трети страни, които биха могли да шпионират енергийния ни сектор.

„Излиза, че за депутатите трябва да спазват правила и съответно имаме някакви опасения, че изтича някаква информация, за фирмата, за която се знае, че може да навреди на нашия национален интерес няма проблем да участва в такъв голям инфраструктурен проект, просто е някакъв парадокс“.

Според него Теменужка Петкова и Владимир Малинов са демонстрирали, че „ги е страх“ по време на заседанието, на което упорито отказваха подробности и отговори по проекта.

„Най-правилният отговор е, че се страхуват от предоставяне на информацията“

По думите на Драгомир Ошавков отговорност за провалното изслушване носят и самите народни представители от новите формации в парламента.

„Отчасти грешката е и наша, тъй като ние все още не можем явно да намерим верните въпроси и да получим точната информация“, призна депутатът от ИМВ.

Ресорни министри крият информация за Турски поток

Поведението на Петкова и Малинов пък е „очевидно в полза на управляващите към сегашния момент“. „И очевидно имат да прикриват доста неща – така си обяснявам тяхното поведение“, казва Ошавков.

„Нямам големи очаквания към резултатите, които ще получи тази комисия, но ще направим нужното дори и малкото неща като нарушения да бъде разкрито“.

Журналисти чакаха края на заседанието да им бъде дадена дума за въпроси

Той благодари на разследващите журналисти за участието в заседанието на Комисията по ревизия и за поставените от тях „неудобни въпроси“ към представителите на властта.

„Биволъ“ предостави част от документацията и доказателствата по „Турски проект“ на депутата от Демократична България от квотата на „Зелено движение“ Борислав Сандов и се ангажира да я предостави и на други политически сили, ако проявят такъв интерес. Той също е на мнение, че е добре да се привика ръководството на ДАНС по казуса със сигурността около проекта “Турски поток 2”.

Главна снимка: Club Z / БТА

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg