Льо Монд: Джихадистките канали просперират заради корупцията в България

Льо Монд, 02.06.2015 от Жак Фолору (Капитан Андреево, София, специален пратеник)

В началото на април, скрити от погледите, служители на българското МВР оглеждат автобус, контролиран на граничния пункт Капитан Андреево, основна точка за преминаване между България и Турция. Затъмнените стъкла на автобуса не позволяват да се видят пътниците. Отдалеч, хората на МВР наблюдават движението на граничните полицаи между тяхната будка и автобуса. Накрая граничарите занасят няколко подпечатани паспорта и оставят автобуса да потегли. Той няма да иде далеч. Полицейските инспектори откриват, че автобусът е пълен с нелегални пътници без документи, които са платили на граничните полицаи, за да влязат в България.

В тази държава 40% от населението живее с по-малко от 180 евро на месец и корупцията засяга всички слоеве на българското общество. Данни, които притесняват западните правителства, съзнаващи, че България е станала най-използвания сухоземен маршрут от джихадистките канали на Ислямска държава. На 28 април Милан Пенев, директор на националната служба « Гранична полиция », е принуден да подаде оставка. В суматохата двайсет и пет митничари от граничния пункт Капитан Андреево са уволнени. Точният мотив за тяхното изхвърляне не беше оповестен, но заместилият Пенев на поста Антонио Ангелов обеща « безкомпромисна борба срещу корупцията ». Главният секретар на МВР Георги Костов посочи два сектора, в който тя процъфтява: « контрабандата и нелегалната миграция »

Властите в София предпочитат да подчертаят последиците от този порок върху борбата с миграционния натиск върху границите, но знаят добре, че западните съюзници имат само една фиксация: Ислямска държава. « Корупцията не подминава полицията », признава с удивителна прямост Георги Калайджиев в бюрото си на комисар от Гранична полиция в Елхово, на няколко километра от границата с Турция. « Тя е дори толкова масивна, че тежи върху борбата с радикалните ислямистки канали в двете посоки, към Сирия и към Европа. »

Натоварен с наблюдението на « зелената граница », хълмиста зона разделяща България и Турция, комисар Калайджиев твърди, че джихадистите, идващи от Сирия, се смесват с нарастващия поток от мигранти, които се опитват да стигнат до шенгенското пространство през България « Имаме предварително определени профили и понякога информации идващи от Интерпол. В групите с нелегални задържани на границата те са доминиращите, упражняват своя авторитет върху останалите и казват веднага, че България е само транзитна страна ».

Стари мрежи

Мигрантите хванати при Елхово са отведени в един от най-големите лагери за бежанци в България при Харманли. За неговия директор Йордан Малинов « мрежите на каналджиите са стари, те правеха трафик на оръжия по комунистическо време, на дрога след падането на Стената, сега правят пари от мигрантите като работят с други каналджии според етноса » Този дребен човек с кръгло и усмихнато лице подчертава, че не е успял да идентифицира джихадисти на път към Западна Европа, но той също набляга на връзката между корупцията в България и просперитета на ислямистките канали.

Хамид е зад мрежата на лагера за мигранти в Елхово, охраняван от българската полиция. Той е пащун от Пакистан, родом е от Парашинар от племенните зони. Твърди, че не знае за джихадистки бойци сред стотиците нелегални мигранти, които е срещнал от началото на своя преход. « Единственото, което ни казаха е, че Ислямска държава давала много пари, за да отидеш да се биеш. » И с недоверие добавя: « Но това не ме интересуваше ».

Относно случаите на корупция, позволяваща на кандидатите за джихад да преминат в Сирия през България, българското МВР запазва дискретност. С половин уста беше потвърждено, че бруталното уволнение на шефа на Гранична полиция Пенев, е свързано и с многобройните преминавания на лица, скрити в транзитиращи превозни средства, в двете посоки през граничния пункт Капитан Андреево между България и Турция.

Остават въпросите за волята на българските власти да намалят броя не незаконно преминаващите през границата. Западен дипломат в София довери, че съществуват съмнения относно безкрайния ремонт на Капитан Андреево, продължил повече от три години. « Знаехме, че видео-наблюдението е било неработещо извън разумните срокове и ремонтите са породили объркване в полза на тези, които избягват контрола на границата »

Същият дипломат уверява, че София все още не успява да екипира и обучи коректно граничните полицаи. За да отговори на натиска на западните страни, които искат да се запушат пробойните в антиджихадистката мрежа, на първо време граничният контрол е подсилен с кадри от обикновените полицейски районни управления от вътрешността на страната. « Резултатът е, казва той, че част от новодошлите намериха източник за допълнителен доход към заплатата си, престъпността се повиши в София и в местата, откъдето те идват, и накрая ги заместиха с кадри от сръбската и румънската граница »

Превод от Биволъ Оригиналната статия тук.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also