Апартаментгейт:

Министър Порожанов скрил от КПКОНПИ изгодни имотни сделки на жена си

Министърът на земеделието Румен Порожанов не е декларирал няколко много изгодни имотни сделки на съпругата си в декларацията си за 2017 г., показа проверка на Биволъ в Имотния регистър. Веска Порожанова е придобила два апартамента от собствената си фирма за 240 000 лв., които е продала с печалба от 160 000 лв. Освен това се е сдобила с 14 декара ниви в Банкя само за 2180 лв.

Веска Порожанова е съдружник във фирмата “Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Кооперешан” ООД до 29 май 2017 г. На 19 май 2017 г. е изповядана сделка, чрез която Армар продава на Порожанова два апартамента и гараж с обща площ 176,7 кв.м. в София за 240 000 лв. или 1358 лв. на кв.м.

Армар продава изгодно два имота на собствената си съдружничка.

Порожанова продава апартамент почти два пъти по-скъпо, отколкото е придобит.

През ноември 2017 г. Веска Порожанова продава по-малкия апартамент от 65,8 кв.м. за 152 554 лв. или 2346 лв. на кв.м. Това е и реалната пазарна себестойност на имота.

Тези две сделки не са декларирани от Порожанов в декларацията му на министър през 2018 г. за придобитото имущество, получените доходи, дадени обезпечения и направените разходи по чл. 37 от ЗПКОНПИ през предходната календарна година от 01.01 – 31.12.2017.

Празната декларация на Порожанов за 2018 г.

Следващата сделка на Порожанова е от 2018 г., когато тя продава по-големия апартамент и гаража за 247 412 лв. или 2249 лв. на кв.м. Тази сделка подлежи на деклариране от Порожанов за 2019 г., но данните още не са налични в сайта на КПКОНПИ.Има и още една сделка на Порожанова за 2017 г., която не е декларирана от нейния съпруг. Става дума за 14 декара ниви в Банкя, като сделката е изповядана с материален интерес 2180 лв. Въпреки ниската цена, тази придобивка също е трябвало да бъде описана в имотната декларация на министъра, тъй като се е случила в последните дни на 2017 г.

При такива несъответствия е редно КПКОНПИ да започне проверка, а прокуратурата да потърси от Порожанов сметка за подаване на декларация с неверни данни. Не е ясно защо Комисията не е извършила служебна проверка за съответствие още при подаването на декларацията, каквото задължение има по закон.

Имотното състояние на Порожанов стана актуална тема след като “19 минути” разкри, че той е купил през 2004 г. апартамент от 247 кв.м. на силно занижена цена спрямо пазарната. Тогава Порожанов още не е бил политическо лице – защити го премиера Бойко Борисов в интервю за предаването “Лице в Лице”.

Борисов поднови доверието си в Порожанов, който е на мушката и заради одобряването на къщи за гости финансирани с европейски пари, на името на политически свързани лица.

“Мога да заявя, че абсолютно всичко, каквото имам от повече от 20 години, е декларирано и законно – пред НАП и КПКОНПИ” – каза Порожанов на излизане от Специализираната прокуратура където беше привикан на 9 май да дава обяснения за еврофондове източени от ДФЗ от Миню Стайков.

От документите обаче излиза, че това не е вярно. Порожанов е подал декларация с невярно съдържание и е укрил един немалък доход на съпругата си от очевидно симулативна сделка, чрез която тя печели голяма сума, източвайки пътьом собствената си фирма.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also