Давид Черни, провиденецо ти!

Екип на Биволъ

Майката кърмилница Цецка каза, че килията в ареста на Иванчева и Петрова си е супер. Била си ОК, защото в много български домове кенефите даже били външни. Не цитирам точно, признавам си, просто предавам внушението от думите на този велик законотворец, който даже и как си е взел дипломата не може да докаже. Защо подхващам тази тема? Ами, за да обясня защо в България шизофренията е широко разпространено явление и да изразя увереността си, че лудниците не са повече от автомобилите само поради причина, че съответните органи, отговарящи за психическото здраве на народонаселението, не са стъпвали в Народното събрание.

Защо са така много домове в България, госпожо Цецка? Защо си копах септична яма в село, в което живеят повече от четиристотин човека, за да могат невръстните ми дечурлига да акат на закрито през лятната си ваканция? Къде ви е шибаната канализация? Нали само строите и създавате стабилност? Какво строите, усвоители на средства? Магистрали от София до най-лесните за достигане курорти. Нищичко не строите. Само вдигате патардия.

Онова правешко недоразумение бил построил толкова, колкото ние не можем да боядисаме. Ами, ето, нали зачекнах магистралите. Строежът на „Хемус“ е скоро ще навърши половин век. А магистрала няма. Нито партизанинът Янко, нито другите айдуци след него не успяха да се преборят с тази задача. Камо ли на госпожа Цецка рашибозушкият бос.

Та, да: има много домове в България, където няма вътрешна тоалетна, течаща вода, никакви хигиенни условия и „честита баня“ е израз, който се използва не веднъж в седмицата, както е било във времето на прогнилия капитализъм (каквото искате ми говорете, през последните три четвърти век в България капитализъм не е имало; нито демокрация; нито преход), а най-много е месечно явление. И то през топлите сезони, защото с отоплението нещата не са добре.

Не са добре и с килията на двете жени. Да не говорим, че не са хич добре и с ареста им. Нито пък с обвинителните актове, но така е, когато Иванчева посмя да наруши някои „инвестиционни“ интереси в един от най-апетитните квартали на милата ни столица.

Такива са си самодръжците ни, такава е Иванчева, такива сме си и ние. Те ни навират в коптори и живеят в „затворени комплекси“, малкото като Иванчева имат достатъчно голям кОр, за да се противопоставят на подобно положение, неотговарящо на никакви цивилизационни правила и поради тази причина биват публично линчувани. Независимо дали чрез силата на антикорупцията или принудителното акане в обществен кенеф на гарата в Полски Тръмбеш в годината, през която е започнало строителството на автомагистрала „Хемус“. Истината обаче е друга и би била силно разочароваща за една държава с гражданско общество.

Иванчева и Петрова не биха стояли в подобно подобие на „Граф Монте Кристо“. Ако ние не си мълчахме. Магистрала „Хемус“ щеше да е построена преди десетилетия. Ако ние не си бяхме мълчали. „Е, няма какво да направим“, „Те са се окопали“, „Такъв е животът“… И те нямаше да съществуват, ако преклонената главица сабя не я сечеше.

Не съм сигурен, че Иванчева е кристално чиста, признавам си. Сигурен съм обаче в няколко други неща. Арестът ѝ беше преднамерено показен. Унизителен за личността на човек, който е гражданин на Европейския съюз. „Медиите“, които бяха там не бяха попаднали случайно. Бяха поканени. От една репресивна машина.

Репресивна машина, която има за цел не да съблюдава Конституцията, а да смазва с всичките си инструменти за репресия инакомислещите. Сигурен съм и, че госпожата Цачева нямаше да си позволи подобно изказване в нормална държава, понеже щеше да е наясно, че това би означавало да работи като чистачка на есенен шумак по улиците на някое предградие до пенсия.

Това, в което съм най-сигурен обаче е, че ние сме си виновни. За всичко. Ние сме тия, които търпим цялата самозабравила се помия. Затова нямаме магистрала „Хемус“, затова не Цачева, а Иванчева ака в оня коптор. Затова образователната ни система, с любезното съдействие на държавния апарат, изтласква като каймак на обществото неграмотници, здравеопазването ни е по-опасно от Дънди крокодила, а безвремието е нашето шибано настояще.

Само заради леността и индиферентността ни. Друга причина няма. А ний, ний сме идиоти! И си заслужаваме и магистрали, и кенефи, и медии, и управници. Помислете за себе си… Аз си го признавам. Какво беше? Първата стъпка към разрешаването на проблема е да си признаеш, че го имаш. Е, имам го. И вие го имате. Машината ни е превърнала в мекотели и това е грозната истина.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also