Главният прокурор Борис Велчев и председателят на ВАС Константин Пенчев са забелязани през гергьовския уикенд в Лозенец и в Царево.

Именно в Лозенец се намира един от най-скандалните строежи на Темида – почивната станция на ВАС над малкия южен плаж „Тарфа“.

Магистратите се сдобиват с терена от 2250 кв/м в края на 2004 г. Община Царево им го продава срещу скромната сума от 40000 лева или 8,5 евро на квадратен метър. Пазарните цени за регулиран парцел на първа линия в Лозенец по това време стигат до 200 евро.

Придобиването на златния терен става една година след като тричленка на ВАС отхвърля жалбата на областния управител Иван Витанов срещу една друга сделка със земя на първа линия, осъществена от община Царево – 130 декара на къмпинг Корал са продадени през 2002 г. само за 7$ кв/м.

Строително-монтажните работи за хотела на административните съдии са възложени на ямболската фирма „Диана комерс 1“ като цялото изграждане е струвало 3 166 871 лв, заради нуждата от геоложки проучвания и сондиране на почвата.

Магистратите влизат да почиват в хотела, наречен скромно „учебен център“ през юни 2007 г. малко преди тричленката на ВАС да заличи парк Странджа по жалба на кмета на Царево Петко Арнаудов.

През последните две години в сагата на „Темида Бийч“, както местните хора наричат малкия плаж се включи и природата, като по-върховна инстанция от ВАС. През 2008 г. се активира свлачището, на което се кипри магистратския хотел. За да закърпи положението през 2008-2009 г. МРРБ даде още два милиона лева за укрепителни дейности.

Константин Пенчев и Борис Велчев вероятно са се възползвали от визитата си в Лозенец, за да инспектират резултата от тези дейности. Със сигурност те ще си тръгнат силно обезпокоени. Брегът продължава да се свлича и вече са се оголили застрашително бетонните колони излети миналата година.

Ако свлачището не бъде спряно, то земните маси могат да се изсипят в морето и да ликвидират малкия плаж, а магистратският хотел ще висне като гръцки храм на подпиращите го колони. Естествено, ако те са направени достатъчно здрави и дълбоки, за да издържат на тежестта.

Очевидно въпросът за отговорността на институциите уредили и разрешили строеж на такова място не стои на дневен ред. Съвсем актуален е обаче въпросът колко милиона ще струва отсега-нататък борбата с природата за укрепването на „Темида Бийч“ и спасяването на магистратския хотел.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.